用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 反對全日制.....
go

反對全日制..... [複製鏈接]

返全日.由早上七點幾開始.一路到下午四點返屋企,跟住食少少野,就做功課,閒閒地一日十多樣,食飯.沖涼...咁就一日
如果返半日,一點放學,返屋企食吓飯,仲可以睡午覺,或者呌下,慢慢先做功課,食完晚飯,仲可以睇電視,你話幾好呢.....
   0    0    1    0

小朋友都係人,需要休息,放鬆吓,返全日,他們的行程密過大人,你我返工都冇咁辛苦....

要返工,的確返全日好,搵到錢..
但我又真的為他們辛苦...

聽講,以前推行全日制,話可以在學校做功課,但D學校又用咗來教書,連導修堂都用堆...
所有功課都留返屋企做.....

原帖由 cow 於 11-1-25 09:40 發表
全日制, 上午教書, 下午做功課和課外活動.

如果真的可以上午教書,下午做都好啦,最多返來溫下默書,溫吓書,讓小朋友有時間消化吓學咗D乜.

唔返全日都冇辦法,仲有個問題,點解宜家d學校咁多功課.
一日十多樣,做死人咩,究竟吸收到幾多,我地以前都不是這樣,但大家的水準都沒有問題.唉.....

究竟 邊個衰官推行全日制,真係要拎去打靶...

但你地知唔知,唔係區區都有半日制學校,我在南區就冇啦,亞囡當年.我都唸住這間學校少功課先間,初初功課都不太多,但到了去年四年班開始,就多到嘔啦,
唔通依家先去轉校咩.........

回復 51# kitbebe 的帖子

依家d細路咁忙,真的沒有多餘時間比去做d在父母眼中多餘的事...

原帖由 jovychan95 於 11-1-28 19:36 發表
如果仲有半日制,,,我第一個比個囡去讀呀........我要返工,,,咁佢放早D 都可以做左D識既功課先,,,我返黎再教佢唔識果D,,,,都無咁慘,,,,,,,,,小朋友都係人,,,,得個幾歲,,,我地放工都可以唔做野,,,享受下啦,,,,,,,,,,,, ...

係啦..如有半日制,亞囡當年會係第一個報,唔洗現在咁...

返半日,大家先有選擇的空間,想谷的,可以學這學那..補這補那...
不想的,可以輕輕鬆鬆..
是嗎?

返全日,想輕鬆都不可以.

呢D咪係自由選擇...
有全日,有半日,你子女的路才有得間
‹ 上一主題|下一主題