用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 教得淺, 考得深
go

教得淺, 考得深 [複製鏈接]

大家有同感嗎?
   2    0    0    0

I agree.......

而家間間學校都係咁. 辛苦了家長!

如果她寫『我和爸爸在家裏玩耍』是合邏輯的,只是『爸媽在家裏玩耍』不合邏輯,請不要誤會。我個人覺得如果老師在作句子階段已能糾正她們的邏輯性問題,會是對她們日後作文章時有裨益的。
原帖由 siufay1 於 11-4-15 09:25 發表
我經常跟阿女在家玩捉迷藏和拋球.....她作文時寫成和爸爸在家裡玩耍就麻煩了

我經常跟阿女在家玩捉迷藏和拋球.....她作文時寫成和爸爸在家裡玩耍就麻煩了

『爸媽在家裏玩耍』的問題是『....在家裏....』是這樣的。
原帖由 J_D74 於 11-4-15 00:09 發表
我自己認為, 作文的大前提, 應該計較文章是否通順, 內容是否合理, 小息留在班房是合理的(即使可能學校不容許), 若寫"小息時,我回家探爸媽"...就不合理了, 而我認為"小息時, 爸媽在家玩耍" 也算不合理, .......小小愚 ...

我自己認為, 作文的大前提, 應該計較文章是否通順, 內容是否合理, 小息留在班房是合理的(即使可能學校不容許), 若寫"小息時,我回家探爸媽"...就不合理了, 而我認為"小息時, 爸媽在家玩耍" 也算不合理, .......小小愚見......

原帖由 karen55407 於 11-4-12 15:43 發表
皆因學校小息是不可留在班房的,有個同學仔作『爸媽在家裏玩耍』也沒有分,這是邏輯性問題。

皆因學校小息是不可留在班房的,有個同學仔作『爸媽在家裏玩耍』也沒有分,這是邏輯性問題。

原帖由 Chumeiying 於 11-4-4 19:39 發表
忘記是中作還是練習,小女同學寫了「小息時,我會留在班房預備功課。」老師扣去全句分數,要求答「出外玩耍」。

好認同你既講法.

首先, 作文係要創意. 小朋友既創意就係 "無限".....老師限制小朋友思想, 對佢地發展有一定問題.

現今咁多80後90後, 就係缺乏思考既能力, 先會咁比人叫. 我唔希望我個女將來會係咁.

原帖由 J_D74 於 11-4-11 00:14 發表
很希望為人師表者, 嘗試接受"合理"答案, 世上不應只有model answer~~~^^
還是為人師表者都非自願, 但又被教統局的"傳統"限制了呢??
model answer對小孩的思維發展很大影響, 因此現今的80後, 90後甚至千禧後, 面對困 ...

如果係作文, 是要小朋友發揮創意, 唔應該咁限制. 理論上小朋友寫咩都得!!

咁我又好奇想知, 果位小朋友, 其實係咪真係好乖, 真係冇出去玩, 所以佢就寫得好直接, 話自己預備功課.

我認為老師唔應該用自己眼光去判斷小朋友寫作能力.

原帖由 Chumeiying 於 11-4-4 19:39 發表
忘記是中作還是練習,小女同學寫了「小息時,我會留在班房預備功課。」老師扣去全句分數,要求答「出外玩耍」。

很希望為人師表者, 嘗試接受"合理"答案, 世上不應只有model answer~~~^^
還是為人師表者都非自願, 但又被教統局的"傳統"限制了呢??
model answer對小孩的思維發展很大影響, 因此現今的80後, 90後甚至千禧後, 面對困難時, 好像都不大懂解決問題, 因為在等model answer.......>_<

一班只得幾個合格??

原帖由 overview 於 11-4-4 12:44 發表
佢就係知道往時唔係咁深, 似以前的三年級程度.  唔緊要啦, 一班都係得幾個合格, 即係份卷係超乎學生的能力, 唔合格都唔可以怪小朋友.  

學校真係以為收的小一生可以有小三程度咩?  都似係派錯卷多d!!!

...

好鐘意你呢個答案 "都似係派錯卷多d!!!"

好鐘意你呢個答案 "都似係派錯卷多d!!!"
原帖由 overview 於 11-4-4 12:44 發表
佢就係知道往時唔係咁深, 似以前的三年級程度.  唔緊要啦, 一班都係得幾個合格, 即係份卷係超乎學生的能力, 唔合格都唔可以怪小朋友.  

學校真係以為收的小一生可以有小三程度咩?  都似係派錯卷多d!!!

...

即是一年級用二三年級考試卷, 二年級用三四年考試卷.我們的孩子太辛苦了. 哪兒來自信和成功感?!

大家看看今天星島一文章, 找到啟示.===
爸爸,我錯在哪?
(星島)2011年4月4日 星期一 05:30

(綜合報道)
([url=]星島日報
[/url]報道)家長們的煩惱,有人因為擔心子女從小由工人照顧而產生「公主病」、有人因管教子女模式極不同而鬧離婚、有人千方百計讓女兒入讀名校卻令她產生自卑、有小二學生已極度貪錢和貪心等。今天與大家分享的,是一位爸爸甫開腔便說:「呂Sir,你覺得現今老師的質素,是否不斷下降呢?」
  這位先生舉出兩例子:女兒讀小一時,有一次收回測驗卷,發現老師改錯卷,多扣了一分,女兒即時走到教師面前提出疑問,豈料老師在全班數十同學面前破口大罵女兒不誠實,為了一分講大話等,令她極之難堪。女兒回家悶悶不樂,最後和盤托出因由。他立刻打開測驗卷查究,即放下心頭大石,因為知道女兒沒有講大話。
  教師質素惹爭議
  第二天,他到學校跟老師理論,老師堅持自己沒有錯,找到校長,校長只跟他說:「站在校方的立場,校方是相信老師的專業判斷。」他再問:「校長,你教我怎樣在這事上教育我的女兒?」校長沒有回答。
  這先生談及另一事件時更激動,還說正積極考慮要女兒退學,因為她所讀的名校,似乎不止一個老師出問題,似乎是整個科及校長都有問題。數星期前,他的女兒帶著測驗卷回家,見其一考題被老師扣了兩分,題目是「What is your reading habit a week?」,她的答案是「24 books a week.」。他致電老師質問這題目有標準答案嗎?老師說有,因為學期初已告訴同學最理想是每星期看三至十本書。
  學期初?現在是學期中了,該爸爸認為這題不應有標準答案,題目亦沒有指明要同學回答「理想閱讀量」。老師回應說要開會研究。兩星期後,老師說沒可能在一星期內看二十四本書,該先生問「看書」的定義是甚麼?結果,老師最後給他的女兒1.5分。那0.5分去了哪裏?
===

醒目開學勳章

咁有無人可以send 份測驗卷俾我, 等我睇睇似唔似囡囡今年份卷 (小三) ?

原帖由 karen55407 於 11-3-31 15:18 發表
你唔係仲有個大女讀緊咩!你應該比我哋更清楚!

你唔係仲有個大女讀緊咩!你應該比我哋更清楚!
原帖由 liloNstitch 於 11-3-31 10:38 發表
昨日派左中文小測(小一), 好深!  
重組句子,壙張句子同閱讀理解都好深, 是小三以上的程度!
小一家長有冇同感?

聽講今年小一中文測驗卷比起舊年份卷深好多。

昨日派左中文小測(小一), 好深!  
重組句子,壙張句子同閱讀理解都好深, 是小三以上的程度!
小一家長有冇同感?
‹ 上一主題|下一主題