用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你們會選喇沙或是英華?
樓主: BoyBoyBoy
go

你們會選喇沙或是英華? [複製鏈接]

原帖由 BoyBoyBoy 於 11-1-31 14:01 發表
現在問題好像越說越清楚了;可理解為英華小學是一間可取的學校。但如果考慮到中學問題,喇沙應該好些。我很認同現在的喇沙書院一定比英華書院優勝,未來是怎樣真是未知知數,英華能否像恒生商科般....變得比傳統名校更好.... ...

我都識唔少喇沙仔full cert都冇,你不如考慮番自己個宗教信仰去揀啦。

回復 7# Zhaiba 的帖子

Totally agree !!

原帖由 Planet 於 11-1-31 14:25 發表
家長如果唔想小朋友太大壓力, 合格便可, 讀得輕輕鬆鬆, 便揀英華.
你唔好講笑啦!我見識過朋友個仔試卷、功課水平,絕對ls之上,何來讀得輕輕鬆鬆?不過聽講學生讀得好愉快就真既。如果論名氣唔洗諗都揀ls,如果著重實力,yw真係可以考慮。最主要yw程度深之餘同時都好活。不過以一般香港家長的思維,我相信90%會選ls。

原帖由 Planet 於 11-1-31 15:16 發表
仲有好多地區名校既成績係好過英華書院, 不過學校叻又點? 最緊要自己小朋友叻才實際.
何止呀,咁講,張祝珊、林護成績好過dbs添啦,咁點解仲咁多人去db?我諗揀學校又唔可以單睇成績,要睇整體環境同同輩既質素。

原帖由 Planet 於 11-1-31 15:14 發表
家長點解要bother名次 ? 反正合格便可升班.

間間學校都有競爭, 但朋友話直資, 只要無唔合格便可以上中學, 當然每個家長既要求唔同, 如要想名列前茅, 當然要付出, 如果只要求平庸, 應該唔難. 但總好過津校,80多分都 ...

如果是只求平庸,我諗我唔會選擇這些追求卓越類型的學校,小朋友在當中會相當辛苦......

原帖由 Planet 於 11-1-31 15:16 發表
仲有好多地區名校既成績係好過英華書院, 不過學校叻又點? 最緊要自己小朋友叻才實際.
好明白有d嘢地區名校俾唔到,如果只計成績,書院點排到第六呀!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Planet 於 11-1-31 15:14 發表
家長點解要bother名次 ? 反正合格便可升班.

我聽親戚講~ YW係唔會公報名次架喎.. 除咗頭嗰幾名
恐龍家

英華和喇沙都是傳統名校

其實每間學校都可以培育出社會的棟樑, 所以回應樓主的問題, 你不需要問別人和介意邊間名氣大些, 請相信你出席了兩所學校簡介會/家長會後, 自己和丈夫分析的感覺, 那一間最適合自己的仔仔, 只有你倆才知

回復 25# VKwan 的帖子

應該唔係講一般思維,應該講唔使錢,所以都係會揀喇叭多。

回復 32# lugano 的帖子

I think LS hosted the parent day already.

回復 20# jeremyphlam 的帖子

Totally agreed!
最近遇到YW老師, 她都發覺尤其最近幾年直資入YW既學生, 佢地普遍都鬥心好強, 學習能力高, 總平均分只是零點幾之差已名次不同. 總括校內校外表現都很好. 還有家長既配合亦是成功的一部份.我個人認為, YW的行政,教育熱誠, 還有令學生投入既team spirit都是做得很出色!

原帖由 小曳人 於 11-1-31 16:08 發表

我聽親戚講~ YW係唔會公報名次架喎.. 除咗頭嗰幾名
名次唔會公報,不過自己會知道全級及全班名次。

原帖由 jeremyphlam 於 11-1-31 16:42 發表
名次唔會公報,不過自己會知道全級及全班名次。
所以講到尾真係好睇家長學生本人係點,即使唔公開,唔等如冇壓力,如果不甘後人,仍然會為力爭上游而受壓,問題係心態上可能比惡性競爭健康些。

喇沙書院

回復 34# Zhaiba 的帖子

就是因為已參加喇沙家長會後,就明白多些與英華的區別。其感覺可以肯定喇沙的老師比較年長 -即經驗老練。但英華就較年青,新教學,新思維。可以咁講,兩間學校對學生的要求絕對不同。LS校長曾對家長說,穿著其校服就必須整潔;當然我是十分贊同,但可理解她對小朋友的要求頗高,相信不單止是成績,還有......
‹ 上一主題|下一主題