用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 P.2, 好多中文字都唔識寫....
go

P.2, 好多中文字都唔識寫.... [複製鏈接]

王國會長

默書有得預先準備又唔同, 遲D測考中作, 常識等要寫不同的字.

原帖由 35C9 於 11-1-31 17:17 發表
默書係無問題, 即是得啦, 樓主唔用太擔心.
:loveliness:

王國會長

比佢睇多D 書, 我各樣書包括漫畫也會比囡囡睇.
我記得我細個也是睇漫畫認字.

原帖由 connieckyip 於 11-1-31 12:26 發表
女女今年P.2, 有好多中文字都唔識寫, 佢係認到, 睇書都OK, 但叫佢寫就好簡單都寫唔出.  默書係無問題, 但默完, 過2個星期, 又會唔記得晒. 學校係比較小抄寫既功課, 我應該點幫佢好? 係咪日日都比D詞語佢寫下? 由邊D ...

王國會長

keep 住睇書係之外, 平日也要多寫. 另我囡小一開始去學硬筆書法, 小二下學期轉學毛筆, 比多D 機會佢寫字.

原帖由 connieckyip 於 11-2-3 19:05 發表
無錯, 佢個問題就係咁, 得短期記憶, 遲D測考中作, 常識都唔知點算.
佢都好鍾意睇喜羊羊漫畫, 我都有買比佢睇, 同埋, 我都會去圖書館借岩佢程度既書佢睇, 所以認字都還可以, 但硬係寫唔出, 所以想問下大家, 係咪KEEP ...
‹ 上一主題|下一主題