用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 協恩轉直資 = 劫富濟貧
go

協恩轉直資 = 劫富濟貧 [複製鏈接]

所謂座談會,實在係通知我地學校的決定,轉直資的日期已定,學費亦定埋,俾全費的$35000 一年,資助30%學生,即是有1/3 係去左資助,俾的是$35000,得到的是$25000 的服務。學校現在每一次募捐我都有捐,但係唔係話咁「捐」俾其他同學讀書 lor,而且清貧學生也有骨氣的,會來接受資助嗎?香港有好多好學校係唔使錢的,如果我是清貧學生又有能力,我都會考其他學校,同其他同學平等地晤使交學費,而唔係入協恩接受隔籬位同學的資肋。學校咁定收費,只係理想地想 maintain 協恩平民化的特式,但係一轉直資,就已經唔平民,亦無理由由家長去幫學實踐理想。

仲有話咨詢過校友,我係校友會會員,從未收過任何咨詢文件之類。

校長成日提住的協恩精神亦是我不認同的,協恩係平民名校,最初係為無書讀的小朋友而設的,甚至可以寄宿,我地無最好的設施,但憑老師、同學的努力做出成績,我反而覺得現任校長係同協恩精神背道而馳。

我係校友,我女入到我亦會供佢讀中學,但係有好多小學同學係因為協小同協中都係津貼學校,而協小有85%入到協中至揀協小的,依家協中轉直資,很多家長都大失預算,特別係4、5年級的,驚會影響個女又唔敢出聲,如果有多過一個女係協恩仲惨,都唔知點好。

我以家長同校友身份都對學校極之失望lor。
   1    0    0    0

同意Kt1 所講,我覺得減12.5個教師係取考的講法,如果我無記錯,李副校長開初係講教署宜家批63個老師,但用堂費請多7個,所以有70個,到2012年批57.5個咁最多係少5.5個(有錯請指正),但之後就只係講70同57.5嘅分別來嚇家長。

喂你去問中學家長佢地實贊成轉直資,因為佢地唔使俾學費又 maintain 到教學質素,幼稚園無say因為根本唔知上唔上到協小,教師有機會無工做實同意,最後先通知小學家長因為知道實反對,但係擺出的就係係咁架啦,你讀唔讀隨你的態度。我覺得學校好無情,對佢好失望。

I share your thoughts.  

Actually 30% is the ideal percentage but Mrs. Lau stated that they would allow more subsidies if necessary.  Mr. Lee also mentioned other subsidies - $1000 per annumn - for activities.  All these subsidies would be paid by parents, not government, school or SKH.  What if the school fees being collected could not cover all the subsidies/allowances promised?  Would the school increase school fees?  The school's calculations based on current figures only - when the school collects $3000 per year.  I am sure more students would apply for fee deduction once $35000 is charged.

I don't agree with certain parents to label those who disagree with the plan as mean and selfish people.  I myself do not agree with the plan because 1., I don't think it is feasible; 2., I am an old girl of Heep Yunn and I am very sorry to see Heep Yunn's tradition being destroyed; 3., I don't think capable but poor students would take Heep Yunn in the long run because if I were one I would not want to receive other people's subsidies if I have other school options.

I love my mother school and I hope the school could come up with a better plan.

原帖由 11FR 於 11-2-14 22:05 發表
Since my name and my status was mentioned by other member here, I think I have to clarify some points which may be misleading.

“從來沒有一家像協恩中學這般膽粗粗, 敢於撥出高達30%學費總收入, 用作支援 ...

有提過100 個教師,IGCSE無印象。問題係我地俾個女入讀小學係為左85%可以上到中學而且係平民中學,無諗過要交高昂學費,亦唔係要學咩外語、劍擊呢D野。再者學校一下就收咁多學費但係咪一下就可以請到咁多老師同一下就可以提升學校去到嗰個level?咁未得的話最初幾年交高昂學費的學生咪好唔抵?劉校長喺訪問中亦提到轉直資係為左教署會削減教師數目,咁maintain 5個教師係咪就要個個學生交$3500一個月?仲有其實三三四學制係少左一級,咁人手需求應該會減少左,呢點就提都唔提啦。一生一師原意係好,但如果俾女女個老師同佢唔夾又或者價值觀同家長唔同,咁班主任都話有望第年轉人,一生一師就6年都同一個,個女咪好慘?

Exactly!! 的學費減免要學校批的,無錢走去考如果唔批點算?掉轉如果好多基層好學生去讀,咁錢又從那裏來?
原帖由 panbaby 於 11-2-18 12:05 發表
協恩是我細個時的dream school, 其實個區真的好平民化, 雖然有何文田, 窩打老道的有錢人, 但九龍城的基層都不少, 如今走直資路, 間接就壓縮了基層的機會, 唔通將來真的會有家長唔準備筆錢就走去讀?  一心一意去擺助 ...

根本校長係想貴族化間學校,如果唔係就算轉直資都唔使咁貴學費攪咁多野,收少D錢 maintain 依家質素就可以。因為協恩貴族直資違背協恩平民化的傳统,為左冇咁多反對聲音,就整學費減免呢一招,分化家長,咁有部分人覺得自己會有資助就會讚成,仲幫學校鬧唔讚成的家長自私,其實交全費的唔代表有錢,得資助的不代表窮,大家香港納稅人都知道稅單只反映到打工仔的收入,分分鐘合資格得減免的有錢過交全費的同學。

我都覺得小學上中學的人數會越來越少,小學中途轉校的學生會增加,。

如果唔轉直資唔得咁名津校如 Maryknoll Convent, St Mary 等都應該要轉啦,點解人地可以維持,只係協恩唔轉唔得?咁好明顯係學校想轉,唔係必須一定唔轉會摺埋啦。

仲有唔知各位記唔記得幾年前有個訪問,協恩同 Maryknoll都實牙實齒話自己係平民學校唔會轉直資,如今協恩自打咀巴啦。

根本學校唔 care 小學生,淨係想提升間學校,話你入息低我資助你。但係我唔想接受資助呢,本來$300我有能力俾,我女同其他同學會平等,轉直資我變左要受助,仲唔係受政府而係受其他同學資助,你話小朋友點自處?我點解要個女受人白眼?學校好明顯係玩分化,最後淨番交得起學費嗰批留低。

發放非常偏激言論的都是非常新的國民。我相信五年級家長都唔係咁自私嘅。

我係希望協恩保留樸實的傳统,就算真係要收學費都唔好咁貴。Mrs. Lau 都係話差5個老師,又話過薪金中位數係$40,000,咁
$40,000 x 5 = $200,000
當有900 個學生 (30人 x 每級5班 x 6 級)
$200,000 / 900 = $222.2
現在堂費$300
咁$222.2 + $300 = $522.2 係咪就可以維持現狀?
咁交$1,000都已經可以資助埋其他同學
我唔知絛數可否咁計?
我唔同意必須讀外語,見有家長話學好 English 同 Putonghua 已足夠,我好同意。

咁五年級家長會否要求家教會開會員大會呢?個別接見似黑箱作業,一陣同你講其他家長都無問題係你唔同意 bor,又或者要你簽D咩文件,咁又可以玩分化。

以前協恩做嘢光明正大,宜家為咗直資可以咁樣。

在所謂咨詢會中主持定校長有話會將意見交俾校董會,有決定申唔申請將會公佈,到今日都過左2月28日,咁即係點呢?
‹ 上一主題|下一主題