用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔St. Joseph VS Wa Yan
go

灣仔St. Joseph VS Wa Yan [複製鏈接]

吾會今年得8個SJk第一輪入倒

八個當中有二十五分,也有二十分,有啊。哥佔非常少,八個差吾多i喇,話唒第一輪得三十個位。很多媽咪有好直資收都接受左,壓力非同小可點捱到六七月、剛過聖誕新年無人笑得出。到最後叩門得番幾個位爭,老實講点到你啊!當三十個叩門,有幾多位卑你,校長点都會選擇舊生先,成績方面,我也聽聞上年有考第一叩門吾得,在學校門口企左成曰。論KG課程,全面但學術課目比標準幼稚園淺,老師評分標準可能這學期你就第一,但下學期吾知飛左去邊。真係有苦自已知。。

我見到很多媽咪講到喊,壓力真的非同小可。真的要镇作寫多幾封信卑小學校長,装備小朋友,吾係点捱到六七月叩門。

都要寫信㗎,個個寫吾通妳吾做?人地話要每曰寫UPDATE 妳個小朋友做左乜,和全家出動諗寫乜,全家包括醫生,補習老師,神父,課外活動導師,運動老師,叔伯兄弟,音樂老師,比賽獎狀,智能測試、等

是的、到時無左SJk、但想入的人都是一樣甘多,過兩年仲多因出生率超高。

C班老師很好的、

吾好怕醜,老師都話要曰日寫、寫到校長識妳到叩門

係呀我都知有啲媽咪有直資學位都去叩門,我都明白又好又唔洗錢,到時真係吾知校長点睇。以我睇應該最優先是舊生十在幼稚園好乖成績不太差。

吾會十六個應該是八個,我很仔細研究過學校門口張放徬紙,跟據自行表號碼及自已班得2個入左、因自行表是學校派.所以號碼應該很近所以推斷只有8個得左。

老師有冇講頭5名是上學期或上下學期?因上期考頭5,吾代表下學期有頭5,有可能飛出十名。因課程淺,每個小朋友爭名次

July 11 P1 Orientation Day for SJPS.

叩門成功與否好視乎有多少幼稚園生在第二輪的結果和多少舊生仔仔在前面、我識有很多舊生仔仔第一輪都衰左

我感覺如叩門宗教是沒有分別,因太多。

番禺華仁小學只直屬香港華仁書院。第一階段申請港華跟九華都應該沒有優勢。其它媽咪点睇?

上年我知有考第一都上不到小學,我想面試才最重要,因我地幼稚園課程真的很應淺,考第一至五意義大。現時我們學的中英數都未能應付將來普通小一要求、何況ST JOS

SJK的課程連一般升小一課程也應付吾到。我地幼稚園課程中英數勁淺 中文仲教緊單字及2至4字詞語、一星期一堂英文教What is your name,太淺分不出小朋友程度。我地成班C9都知要學野。吾該出外面學。我地係度讀都是為叩門,又係果句有苦自已知,是我地自已揀的,靠拒教小朋友死得人多。算啦拒橫掂都摺囉。小學是完全不一樣是一間非常好的學校,SJk真係No comment

望都望大抽獎中喇,吾係要求人就慘,妳知喇得十五個位,点爭?又吾知小學校長要セ?又吾知有冇得見?好多個吾知,有D媽咪大把錢有司機又同我地爭,有好直資收左又同我地爭、真係貪鬼心,可憐吓我伊啲セ都無,等大抽獎吾得就去嘉道里李賜豪繼續學業。

esmehouse 我睇妳應該是Sjk直升小學,知吾知梁校長要乜小朋友呀?舊生?天主教?講野叻?乖但不是考5甲?誰是優先???

esmehouse 我D資料都是總合我地班C9十有哥哥係度讀十路邊社、都係想幫吓大家過這関,係一間很好的小學,由頭到尾我都無变,甘妳有什麼可以幫到吓大家或只是路過的人?

總之小學是一間好學校,我推介卑家長並無不妥,至於幼稚園,對吾住妳講得對我和仔仔都有得着、但全是負面嘢,我吾想分享啲吾開心的東西,仲之話卑妳知吾係得我一個甘幓。算哪撗掂拒都摺,吾会有人不幸
‹ 上一主題|下一主題