用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選讀拔萃女小學,還是讀瑪利諾修院小學
樓主: mamafans
go

選讀拔萃女小學,還是讀瑪利諾修院小學 [複製鏈接]

但你的大孩子是仔哦!:loveliness:

原帖由 GAT 於 11-2-15 13:50 發表
I will give up DGJS for MCS. MCS is also a very good school that many people want to go. To difiine the strategy for the whole family is my responsibility as the mother and to make sure both can go to ...

醒目開學勳章

DGJS。收得家姐就即係適合,媽咪你自己都覺家姐似DGJS女喇。

從來唔認同個大既要帶挈個細既。唔係粤語片時代,做大既茅得讀C供0的細既0個挺。

至於話有得跟家姐去MCS妹妹就唔水煩,煩?生幾多個就要煩幾多次,個個都係自己仔女,每個都要爲企挣取到最好。爲0左煩少次就没刹家姐既機會,唔公平,因此媽咪都話要向家姐交代啦。

樓主﹐根本唔駛揀﹗真係無理由入到DGJS而唔讀﹗

至於德望﹐我相信學生的英文水準應該唔差﹐但同DGJS比﹐應該還是無得比。

原帖由 小天使kiki 於 11-2-10 22:05 發表
乜原來讀瑪利諾全英小d英文出到來都同DGJS差咁遠,咁德望有無得比?因為好多人都話德望d女仔講英文好好聽

Good Hope都是一間很不錯的學校。只是最近一年(2009-2010)的入U率真的讓人擔心!

P。9
http://www.ghs.edu.hk/plans_reports/Annual_School_report_09-10.pdf

原帖由 Crabmeatsoup 於 11-2-15 23:39 發表
樓主﹐根本唔駛揀﹗真係無理由入到DGJS而唔讀﹗

至於德望﹐我相信學生的英文水準應該唔差﹐但同DGJS比﹐應該還是無得比。

贊同,理念一樣.

原帖由 YongXin 於 11-2-15 22:49 發表
DGJS。收得家姐就即係適合,媽咪你自己都覺家姐似DGJS女喇。

從來唔認同個大既要帶挈個細既。唔係粤語片時代,做大既茅得讀C供0的細既0個挺。

至於話有得跟家姐去MCS妹妹就唔水煩,煩?生幾多個就要煩幾多次,個個都係自己仔 ...

回覆 61# DGJS 的文章

I was just giving opinion if I were her who has two girls.

:loveliness: :loveliness:

原帖由 GAT 於 11-2-16 10:10 發表
I was just giving opinion if I were her who has two girls.

早幾年有單新聞,話有個大仔讀LaSa小,但大仔畢業時間細仔未升小,所以阿爸想大仔留級等細仔有資格升La小(current student, 細路可以被帶挈升小1),La小校長話唔容許甘情況出現.
有D父母有男女小朋友,如果有樓,緊係話層樓要留番比男仔,女仔會嫁出去,男仔要結婚生仔.....但如果個女唔嫁呢?留番間房比女?----呢D味舊時思想囉!成日話要對仔女有交代,交代D物?話媽咪爸爸衰,生左佢出來受苦?大的又要和細佬妹交代,大家都唔知欠左大家D物?除非在不義下搶左人地原有的野就話要交代傘!
發完嗡風!

原帖由 YongXin 於 11-2-15 22:49 發表

至於話有得跟家姐去MCS妹妹就唔水煩,煩?生幾多個就要煩幾多次,個個都係自己仔 ...

我會咁諗囉....既然家姐考到DGJS,又係DGJS嘅格,如經濟許可嘅話,點解唔試呢?

冇錯...要家姐留守喺MCS的確可以guarantee個位比亞妹,但係又有冇人估到亞妹到時是否適合讀MCS,係咪MCS格呢?如果亞妹到時要選擇另一間學校又或者好似之前個case咁考到DGJS,咁家姐今日為個妹做嘅嘢會唔會有d...........

既然冇人會知將來家姐喺呢2間讀/發展成點,亦冇人知亞妹將來適合讀乜嘢學校,點解唔喺目前已睇到嘅嘢去決定呢?

當然,DGJS及MCS都係好學校,樓主要考慮清楚。

我都係2女之母, 容許分享一下!

而家出生率一年高過一年, 今年大女好彩抽到mcs唔代表到時細妹都有這個luck!

最重要係, 為人母親, 我極不希望見到2個女所得到的東西差太遠! 在同一環境成長下, 一定會有比較! 如果大女入左dgjs, 到時細女咁岩一個唔好彩, 考唔返一d好既私校/直資, 又因為係細女唔夠分而抽唔到好既津校, 最後入左一間普通學校, 同dgjs差唔止一個grade, 咁樣推斷下去, 細妹在各方面一定比大女差好多! 當然可能大大下細妹發揮小宇宙都唔定, 但係你敢唔敢搏呢? 如果結果係咁樣既話, 我一定會後悔到死個日! 唔係誇張, 只係做母親既點都唔想其中一個小朋友會差得太遠! 而呢個結果係因為當年母親做錯一個決定!

其實﹐公說公有理﹐婆說婆有理。姊妹讀埋同一間學校有好有唔好。為個細放棄人人都趨之若鶩的名校是對是錯亦很難說。人的命運是靠自己﹐你兩個女兒也是﹐就算兩個都上得了名校亦未必保證將來一定有成就﹐必定要自己努力﹐怪不得父母。所以﹐take it easy﹐兩所都是好學校。

樓主,或者講下我朋友個case比你參考。朋友有兩個細路,大女細仔差三年,大女當年考到一間有埋中學女子私校同時派到一間好好男女津校(係家長爭崩頭個種),佢因為怕個仔第日派得唔好又考唔到好直資/私校,終於放棄個女間私校,個女知道個原因係因為個細佬,佢好唔開心,什至好憎個細佬,但朋友話個大係要為細佬/妹犠牲,如果係間津校讀得出色,到細佬入左小學就同佢插番之前個間私校。到左去年細佬考到間名直資唔使入家姐間津校,朋友真係幫個家姐考插班,終於都入番之前個間女子私校。雖然朋友覺得係大團圓結局,不過我地外人始終覺得佢地兩姐弟感情唔係太好,多多少少同家姐覺得當年佢被犠牲有關。

如果大女考到醫科,到個, 她考不上,是否要個大吾讀? 這樣兩姐妹便不會相差太遠?

又或者反過來,姐姐考不上大學,要出來工作了, 妹妹發揮小宇宙能入大學, 你不讓妹妹讀? 公平呀?

如果父母有能力培養大的給DGJS取錄。我相信就算小的不能入DGJS,她能入BAND 1 小學的可能性也很高。

原帖由 mosibaby 於 11-2-16 12:27 發表
我都係2女之母, 容許分享一下!

而家出生率一年高過一年, 今年大女好彩抽到mcs唔代表到時細妹都有這個luck!

最重要係, 為人母親, 我極不希望見到2個女所得到的東西差太遠! 在同一環境成長下, 一定會有比較! 如果大 ...

係囉!你估行街街就大的要睇住果細,小心過馬路傘!
小朋友各有自己資質,獨立個體,未來的事大家都唔知,最緊要把握現在機會,公平些對待小朋友,出街行慢兩步就話前面果個停一停等吓後面果個傘,讀書還是靠自己吧!

原帖由 DGJS 於 11-2-16 16:30 發表
如果大女考到醫科,到個細時, 她考不上,是否要個大吾讀? 這樣兩姐妹便不會相差太遠?

又或者反過來,姐姐考不上大學,要出來工作了, 妹妹發揮小宇宙能入大學, 你不讓妹妹讀? 公平呀?

如果父母有能力培養大的給DGJS取錄。 ...

我帶女兒去DGJS面試時,有一位義工家長,她的女兒已很大了,她告訴我女拔是一所可以令小朋友讀得很開心的學校。

而我暫時認識會入讀女拔的,都是一般中產家庭,當然我亦相信也有富裕家庭入讀。我們家長是不是可能想多了?

I heard a case this year: The elder sister admitted to St Stephan Stanley 2 years ago (failed in SPCC and DGJS).  The younger sister get places on all three schools (St Stepahn Stanley, SPCC and DGJS) this year.  Her mom choose the St Stephan Stanley for the younger sister finally.

DGJS or MCS? If you cannot decide, why don't you ask your daughter's preference?
On the other hand, DGJS, SPCC and St Stephen's Stanley are all excellent primary schools. If I had a choice, I too would send my daughter to St Stephen's Stanley.

I will choose DGJS for a few reasons:

1) It is a "thru-train" school to secondary school. There is no need to stress about not being able to get admitted because the score is not top 5 or top 10 of the class. I got a friend's niece who studied in MCS primary, and she got many awards for swimming. Her score is slightly above average, but still can't get admitted to MCS secondary in the beginning. She has to "beg" and finally got admitted. But she already went thru the stress of interviewing with many other schools.  

2) If you are planning on sending your daughter abroad to study in the future, DGS has a MUCH better reputation and all the good prep schools and universities know about the standard of the girls from DGS. It will be much easier for your girl to get admitted.

3) I don't know the principal for MCS but I really like DGJS's principal Mrs. Dai. She is very down to earth and is a whole hearted educator that works for the good of the school.

4) For your second one, she might be able to get into DGJS too. Siblings has priority, although not a sure thing like MCS. But if your elder one is given such a good chance to go study in DGJS, personally I will worry about the second one when the time comes.

原帖由 mamafans 於 11-2-9 14:49 發表
考到拔萃女小學,你會因為有一個細妹而要女兒讀瑪利諾修院小學嗎?

如果選讀瑪利諾修院小學, 如何向大女兒交代??

I choose DGS!

‹ 上一主題|下一主題