用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選讀拔萃女小學,還是讀瑪利諾修院小學
go

選讀拔萃女小學,還是讀瑪利諾修院小學 [複製鏈接]

我覺得小朋友模仿和語言能力是比大人想像的高,學語言是越細越容易適應,我老細兩個女都係女拔小上女拔中,聽過細女講英文,真係好鬼(好好聽),老細雖然在英國生活十幾廿年,但都帶著港音;我有果朋友個女係協恩F1轉過去女拔F2(當然成績係好過去),活躍份子,但過左去女拔,都覺得自己英語唔及女拔果D同學正,人地聽得出,F6了,讀得好好,好鍾意.
唔識人瑪利諾讀,但兩間比外人感覺都係轉統名女校;我覺得你只需考慮兩間活動配唔配你囡囡強項,及地點便可,每間實有佢地捧場客.

我見老細平時同個囡(電話)傾計都係廣東話,無聽過佢用英語交談,點解我又可以聽過佢細囡用英語?因為老細有同事用英語問佢細囡野,所以聽到;我都唔明點解D細路用英語用得甘好聽?我睇DGS又唔係全部外語西人,就算係西人,但D細路文法又甘好,好多西人D文法真係唔係太好,好文法只是少部份,通常中國人著重文法多些(當然不能以偏全概);我舊同學果女當年在協恩時(F1)成績是最top,但聽說去到DGS時英語仍比佢地本土生有不足,而家唔知,上年攞了6A入場卷,所以話啦!如果成績叻的不需担心轉去強學校會下沉,遇強越強,不能低估小朋友適應力,佢地比大人強!亦不怕死!

終於知樓主點解有trouble了!原來係甘!
我都唔明點解有孖的孩子一定要細跟大,又或者大要舖定條路比細的(學校)?可唔可以當番佢地係2個獨立個體呢?當然第2時可能在讀書選校上,父母要煩多次,但兩個人就係兩個人,有唔同性格和資質,唔一定要讀同1間學校,讀同1間學校只係方便父母接送....
財政許可,交通唔係問題,選校就要睇小朋友和學校配合否?不是在學校"名氣"問題,如果樓主認為"女拔小"適合大女,去又何妨?到細女時,可能有更好選擇等著她!雖然女拔是直資,但大囡入到去,細囡都好大機會入番去(以我老細為例),女拔我又唔覺甚麼名門望族,中學部學費亦不是太高,1年3萬幾(好似唔過3萬5),SPCC還攞命,6/7千1個月(直資學校),我都識D唔係太富貴小朋友係到讀.
講晒1句,要衡量家庭財政和人手先,就算心儀,但條件不許可,亦要放下心頭好,去官/津學校,一樣會出人頭地.

原帖由 shalaladream 於 11-2-11 12:09 發表
對於樓主嚟講佢心目中只有DGS, 要"委屈"大女讀MCS係對佢唔住,所以先要向大女交代.

將D大家公認係好既學校比較嚟比較去, 食魚翅好定熊掌呢?
其實係咪應該唸吓自己係咪啱食呢? ...

回復 25# w_y 的帖子

我都明2個小朋友所花的時間/心力係雙倍,如果1個媽咪帶2個小朋友好辛苦,同1間學校時間上好安排,識朋友都係2個,孖仔來,亦識男女配,男女配容易知點選校,比孖仔/女考慮少少甘多!
Case1:孖仔,同1間小學,但孖仔唔同資質,大孖屬band1,細孖屬band2,讀小學前分野不大,上到小學開始明顯和分得出,選中學了!朋友竟然為了方便,"想"揀同1間直資中學(相比津/官band2學校好少少,因為直資中學一定係全英中),我話大孖係band1,1定入到band1津/官校(唔計頭中尾),點解為求方便,放棄免費就學機會(band1),媽咪朋友都知,我話代其他人多謝你囉!
Case2:大女細仔同1間小學,後來大女入了庇理羅士女中,細仔P6,當然1定唔係大女果間!到頭來味又係分開2間啦!

回復 50# DGJS 的帖子

我初初都以為你係DGJS fans!

贊同,理念一樣.

原帖由 YongXin 於 11-2-15 22:49 發表
DGJS。收得家姐就即係適合,媽咪你自己都覺家姐似DGJS女喇。

從來唔認同個大既要帶挈個細既。唔係粤語片時代,做大既茅得讀C供0的細既0個挺。

至於話有得跟家姐去MCS妹妹就唔水煩,煩?生幾多個就要煩幾多次,個個都係自己仔 ...

早幾年有單新聞,話有個大仔讀LaSa小,但大仔畢業時間細仔未升小,所以阿爸想大仔留級等細仔有資格升La小(current student, 細路可以被帶挈升小1),La小校長話唔容許甘情況出現.
有D父母有男女小朋友,如果有樓,緊係話層樓要留番比男仔,女仔會嫁出去,男仔要結婚生仔.....但如果個女唔嫁呢?留番間房比女?----呢D味舊時思想囉!成日話要對仔女有交代,交代D物?話媽咪爸爸衰,生左佢出來受苦?大的又要和細佬妹交代,大家都唔知欠左大家D物?除非在不義下搶左人地原有的野就話要交代傘!
發完嗡風!

原帖由 YongXin 於 11-2-15 22:49 發表
DGJS。收得家姐就即係適合,媽咪你自己都覺家姐似DGJS女喇。

從來唔認同個大既要帶挈個細既。唔係粤語片時代,做大既茅得讀C供0的細既0個挺。

至於話有得跟家姐去MCS妹妹就唔水煩,煩?生幾多個就要煩幾多次,個個都係自己仔 ...

係囉!你估行街街就大的要睇住果細,小心過馬路傘!
小朋友各有自己資質,獨立個體,未來的事大家都唔知,最緊要把握現在機會,公平些對待小朋友,出街行慢兩步就話前面果個停一停等吓後面果個傘,讀書還是靠自己吧!

原帖由 DGJS 於 11-2-16 16:30 發表
如果大女考到醫科,到個細時, 她考不上,是否要個大吾讀? 這樣兩姐妹便不會相差太遠?

又或者反過來,姐姐考不上大學,要出來工作了, 妹妹發揮小宇宙能入大學, 你不讓妹妹讀? 公平呀?

如果父母有能力培養大的給DGJS取錄。 ...

回復 97# mamafans 的帖子

如果想討論/批評女小拔等,是否應另外起主題?樓主只想問兩間選1,就這麼簡單,有些BK友是否已離題?是不要簡單複習化!
‹ 上一主題|下一主題