用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選讀拔萃女小學,還是讀瑪利諾修院小學
樓主: mamafans
go

選讀拔萃女小學,還是讀瑪利諾修院小學 [複製鏈接]

原帖由 小天使kiki 於 11-2-10 22:05 發表
乜原來讀瑪利諾全英小d英文出到來都同DGJS差咁遠,咁德望有無得比?因為好多人都話德望d女仔講英文好好聽

其實好主要係從小開始搵外國人教英文,聽得多自然學會外國人既口音,所以發音出來既英文係會好聽好多,如果從小導師都係中國人就好難講到好似外國人既口音,除非個中國人導師從小都係受外國人教英文,咁口音就冇問題,所以如果想自已仔女講英文口音好聽,而家自已應該識得點簡啦。

當然名校請D老師,校長都會揀D口音好的。
咁點解會口音好?咪就係從小跟外國人學英文,港式英語點都講唔到外國人口音。

原帖由 cherrieshum 於 11-2-11 14:52 發表
我選Maryknoll,因為不是我這些中產讀的,入得女拔大多是非富則貴,又或者是名人,除非自問家境很好,否則讀女拔可能會讓小孩自卑。另外,Maryknoll已經非常棒了,何必一定要選女拔。 ...

似乎自卑既係父母自已,中產好失禮咩?唔多覺喎!點解要為的咁既無形枷鎖而放棄女拔?老實講,如果經濟唔係問題,老虎加隻蟹都簡女拔,應為子女選擇最好,張來出路都會順暢好多,人家知你女拔畢業,咀臉待遇都不會差吧!

回復 27# mamafans 的帖子

我幫你簡女拔,唔係你一世後悔。

原帖由 cherrieshum 於 11-2-12 13:44 發表

中產不是失禮,不過讀女拔小孩之間會比較,父母大多是商人,家境富裕。自問只是打工仔階層,恐怕小孩會自卑或者變得勢利。
你不信就算了。

其實唔係講繄信唔信問題,做父母應該教導子女乜野係價值觀,要佢地知道呢個世界上,每個人都係一個獨立個體,你叻永遠有人叻過你,你有錢咩?重有人富有過你,你窮咩?重有人窮過你,所以係冇得比較,做好自已本份已足夠,至於怕有錢同學會睇唔起自已個小朋友,或驚小朋友變得勢利,相信不用擔心,全是家教問題,如果真係遇到的富貴學生而佢又真係睇你唔起,祇係佢本身家教出左問題,我們又有何好擔心,別杞人憂天吧!

插班入的,因為家境的問題,學費全免
咁特別?學校因你家窮免學費?窮既標淮係點?學校根據乜野而唔收你學費?(唔係窒你),最好可以八埋邊間學校咁有良心?相信大家都好想知?

原帖由 vaga 於 11-4-28 11:56 發表
冇論邊一編文章, 討論任何事情, 只要提及到DGS, "某人"都例必用負面既言詞批評DGS, 睇怕佢都真係好憎恨DGS, 或該校對佢傷害好深...

莫非吃不到的葡萄是.............

屠傑?好受歡迎架,你喜歡佢。
原帖由 lawsonmoon 於 11-4-29 23:50 發表
This is a phenotype of 陶傑講既"小農社會DNA"

世界很大、香港很渺小;香港既一間學校更渺小。
當會考都改為像IB的新高中課程與世界接軌,我們的眼光不要再停留在香港了。
送你的子女到外國或國際學校吧 if you have t ...

‹ 上一主題|下一主題