用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂家長, 請分享!
go

一呂家長, 請分享! [複製鏈接]

一呂家長,

見很多人都心儀一呂, 可以分享一下一呂的校園生活?

1) 聽聞一呂很谷, 功課量多嗎?
2) 聽聞學校比較傳統, 但學校網頁指以活動教學, 有子女於一呂就讀的家長, 可否分享一下?
3) 中文教學是否普教?
4) 課外活動多嗎? 有甚麼課外活動可供選擇?
5) 英文程度如何? 是否需要外出補修?

希望各家長可以指教一下, 謝謝!
   2    0    0    0

等我講小小給你聽.
一呂的課程英文用故事書教, 再以工作紙配合, 今年用co-teacher 的方式, 同學每星期有4-5 堂外籍老師教英文, 比平常學校多, 但要家長補助.
中文有一套叫生本教育, 一半時間教, 是多認字, 寫生字, 有此古文, 另一半時間是教回課本, 所以進度很快.
默書吾係太多, 功課量見人見智, 個人覺得不算太多,  呀仔好快做完,  好合理
中文有2班普通話教,  是由你自行決定的, 如太多人選普通話班, 他才會以面試選生,  不難入到普通話班如你有上過一下普通話班.
英文方面要不要補由你決定,  我也有補下, 加強下亦可, 因學生的水評不弱
課外活動多的, 但要付費, 不用擔心, 相信你到時也不會選很多
傳統不傳統很難說,  小朋友總要有坐定定的時候,  堂上也時常用很多不同的形式教學,  我覺得算是半傳統,  比起我們讀書時更活動化,  又有所謂專題研習, 等等等等, 總括來說兩面都有,
其他方面也很滿意,  入到來讀也很放心, 希望幫到你決定.   

WHJ

mf
原帖由 小胖 於 11-2-10 14:43 發表
一呂家長,

見很多人都心儀一呂, 可以分享一下一呂的校園生活?

1) 聽聞一呂很谷, 功課量多嗎?
2) 聽聞學校比較傳統, 但學校網頁指以活動教學, 有子女於一呂就讀的家長, 可否分享一下?
3) 中文教學是否普教?
4) 課 ...

多謝你呀!

原帖由 WHJ 於 11-2-11 10:23 發表
等我講小小給你聽.
一呂的課程英文用故事書教, 再以工作紙配合, 今年用co-teacher 的方式, 同學每星期有4-5 堂外籍老師教英文, 比平常學校多, 但要家長補助.
中文有一套叫生本教育, 一半時間教, 是多認字, 寫生字,  ...

Thank you for your sharing.

請問你是叩門定派位入一呂呀????

請問你小朋友之前讀哪間幼稚園呀?

想了解下照你觀察,一呂適唔適合一d好動,有主見既學生?好似佢地小一至三用活動教學(唔知有無攪錯),上堂形式係點?唔知你又知唔知同沙呂有無太大分別?

等我講小小給你聽.
中文有一套叫生本教育, 一半時間教, 是多認字, 寫生字,  ...

反正我唔覺得好活動, 下學期都算多左功課, 我要迫小朋友1.5小時完成任務, 星期5除外, 因為學校還有網上功課同閱讀計劃, 我就偏向於閱讀計畫, 網上功課就睇您有無時間了daily 做, 盡量囉

上堂都係聽書個類, 有group discussion, 阿女唔講架, 我都唔清楚

學校適唔適合有主見小孩與否? 我見班中有不少有主見小朋友的, 我女d朋友仔都會有, 我女就係無乜個類, 細路仔最緊要有得玩  但肯定地唔適合有主見的家長, 交得個細路比學校, 就得跟同配合, so far 我覺得女女入左學校已由無乜信心同閱讀興趣, 變得好想睇課外書同覺得呂小學生係做得到的, 學校應幫到佢唔少

原帖由 huisylvia 於 11-3-12 19:56 發表
想了解下照你觀察,一呂適唔適合一d好動,有主見既學生?好似佢地小一至三用活動教學(唔知有無攪錯),上堂形式係點?唔知你又知唔知同沙呂有無太大分別?

...
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

多謝你分享,擔你了解,學校對有特別需要既小朋友,有無咩支援同包容?e.g.言語遲緩,情緒問題等,老師對佢地有無耐性,愛心?定係一定要叻仔叻女呢?

原帖由 叉雞飯 於 11-3-20 08:00 發表
反正我唔覺得好活動, 下學期都算多左功課, 我要迫小朋友1.5小時完成任務, 星期5除外, 因為學校還有網上功課同閱讀計劃, 我就偏向於閱讀計畫, 網上功課就睇您有無時間了daily 做, 盡量囉

上堂都係聽書個類, 有group  ...

Are teachers caring or strict in this school?

一呂'' 小一新生甄別編班試''

有沒有一呂家長幫忙 ?

請問''編班試''有何目的?
測試甚麼 ? 例如呢 ?
用甚麼語言考 ?

謝謝 !

- 是否好多功課? 每日最多幾多樣?
- 每個學科每日有多少樣功課?
- 中, 英, 數深唔深?
- 一年有幾多次考試/測驗?
- 老師有愛心嗎?
- 每星期有多少次默書?
- 成績唔好, 係咪會有輔導?
- 課外活動多唔多?
- 英普班, 係咪都好容易可以HANDLE嗎?
- 20分/25分容易入嗎?
- 幾年級開始精英班?

我兒子剛進小一,故此,我都係盡量答下:

- 是否好多功課? 每日最多幾多樣?
- 每個學科每日有多少樣功課?
暫時唔覺多。平均每科一日一樣功課到喇。

- 中, 英, 數深唔深?
暫時睇都唔算深。後面唔知喇。不過數覺佢地會教快半年,所以而家課本跳得好快,好快會教下學期既課程。

- 一年有幾多次考試/測驗?
2測2考。

- 老師有愛心嗎?
唔知,暫時接觸老師機會唔多,個仔又無乜點講。不過so far感覺都ok。

- 每星期有多少次默書?
2次,一中一英。

- 成績唔好, 係咪會有輔導?
有補底課程,我見到剛剛暑假要部份學生回校補課。

- 課外活動多唔多?
好多選擇,佢地話有過百樣選擇。參唔參加自己考慮。不過學校就推動一體一藝。講真,而家就算學校唔推,家長自己都會推啦。

- 英普班, 係咪都好容易可以HANDLE嗎?
我估呢樣野小朋友會好快適應,亦都好睇個人。

- 20分/25分容易入嗎?
以我有限理解,25分應該就無問題,20分就要有運氣成份了。

- 幾年級開始精英班?
5年級。

唔該晒AH-HO, 另外, 我想再問英文故事書是用哪一套? longman express?

一年級上/下學期的數內容是什麼?

英文圖書無話邊個系列喎。都係一本本獨立甘教。
至於數學內容,咪就係一般小一書本入面既內容囉,都係跟教育署指引架喇。

回復 3# ah-ho 的帖子

不好意思,請指教一下我可以嗎?請問你指一呂的英普班是怎樣的呢?是否所有科目(e.g. 英文、常識、音樂、體育)都是用英文教,而中文就用普通話教?謝謝!

剛剛找到2011年簡介會的powerpoint, 希望幫到各位對一呂有興趣的家長!

http://www.baptist-lmc-primary.e ... indergarten.pps#444,1,投影片 1

等我講小小給你聽.

請問一呂和沙呂各指的是哪兩間學校?
‹ 上一主題|下一主題