用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 對新校舍上課時間安排的意見
go

對新校舍上課時間安排的意見 [複製鏈接]

抱歉! 不敢認同。

我又唔覺新校舍是正如你所謂的'如此豪華'喎!! 記得鍾校長在學期初時都提及過,政府的重建資助是只會給予在建築及內部裝修的有關開支,其餘所有設施也是"貴客自理",如果你知道重建前校舍各種設施的狀況,又知道所謂電腦室的那些行 win 2000 的龜速電腦,你便會知道捐款的目的,況且,好像沒有強迫捐獻啊!

再者,我又不感覺到學校是不停催谷學生啊!

其實好簡單,WIN2000 已經係差不多十年前0既產品,如果電腦仍然係安裝WIN2000,就可以知道電腦有幾舊,相信無論妳家用或辦公室都至少用WINXP電腦吧?不過,我都係在家長會聽鍾校長講,才知道學校電腦有多不濟。

坦白說,學校的捐款項目真的有不少,不過相信(或希望)在新校落成後,應該會改善的。況且,記得年初時提及過有新年利是捐款的活動,可能目標已經達成(通告有提及),因而取消了這個項目吧!

回覆 20# WilliamBoy 的文章

如果我係呢個發問0既小朋友,聽到校長0甘講,相信我都會好失望。

當然,拒絕的原因有好多,安全亦係一個考慮因素之一,但係,負面0既答覆就真係唔多合適,起碼如"遲些會安排"等答案會比較另人信服多些。

"但仍不明白, 有熱愛學校的小六學生問校長可否安排一次給本年小六學生參觀一次新校, 亦換來校長負面既答案, 是否可以用一些婉轉些既回覆呢 ?"
‹ 上一主題|下一主題