用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁/DBS/ST PAUL CO-ED 如何決選?
go

皇仁/DBS/ST PAUL CO-ED 如何決選? [複製鏈接]

如果是男仔,不計學費同地點,皇仁/DBS/St Paul Co-Ed 大家會選擇那一間
   2    0    0    0

回覆 3# panbaby 的文章

不好意思,我沒說清楚,我孩子今年已讀中一,想報讀中二,三間都是心儀中學,我知道三間中學都好難入,只是想問一下,看看有無機會,看看那一間機會大D

感謝大家比意見,小兒就讀的中學不算是什麼名校,但學校老師對學生的支援,大哥哥對低年級同學的關心,令小兒對學校更有歸屬感.真的有點捨不得.今次有轉校的決定都是朋友比的寶貴意見,而且以上三間學校都未必入得到,如果真是三間學校都考唔到我就唔會煩惱,返過來如果有幸入到以上一間名校,可能到時仲難決擇,因為我怕萬一選擇錯誤會後悔

各位家長,千萬不要唔會,英華是完全沒有問題,而且在我心目中英華是一間校風極好之學校,我仔仔在學校就算放學後留在學校打籃球或做Project,我都絕對放心,因為我好多時都會返去英華陪個仔打波,接放學,開家長會,學校音樂會等等,我都會出席,我留意到大哥哥表現大都是施文有禮,我聽個仔講高年級哥哥都會樂意幫助低年級同學,最令我難忘就是上年學校有聖誕音樂會,當所有節目都表演完畢後,音樂指揮就帶領英華同學們唱校歌,當然佢地唱校歌我就聽不懂亦唔覺得個首歌好好聽,但我眼見英華同學特別是高年級,佢地唱起來十分起勁,好似唱國歌一樣!唱完之後仲要大叫英華口號,一個接一個!好像叫出佢地自信,教人覺得佢地身為英華學生感到自豪!                          當然如果要孩子從一間好學校插班到另一間學校重新開始,感覺上好難決擇!所以我才請大家比D意見關於以上三間學校,在這裡我都明白到三間學校都是全港致top名校,要考到入去都好困難,就算有得IN都未必入得到,不過做人就是這樣,好多野都要自己去爭取,考唔到唔緊要,最緊要曾經嘗試過努力過!

其實我開這個主題是想知道大家對上述3間學校評語,同時我亦可以對上述3間學校有多D認識,如果真的有幸入到的話我可以知道如何取捨,至於想轉校的原因都是跟朋友及太太商量過才決定的
‹ 上一主題|下一主題