用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學暨幼稚園 St Clare's 2011/12
go

St Clare's 2011/12 [複製鏈接]

我見很多有St Clare offer的媽媽都有SH offer呢,唔知大家怎看?

原帖由 AhBoMama 於 11-2-16 14:06 發表
Will give up St. Clare's pm offer and
take SHCK am offer ...

點解?我是St Clare am and SH am,未有決定。之前響St Clare的thread問學校情况基本上只有一位家長回覆過

原帖由 wootaitai 於 11-2-16 14:07 發表
你呢?諗掂未?

Hi wootaitai, thanks for your help, TL我已沒有注冊,SH/St Clare我還未有決定,但您之前的意見很有道理,現只擔心EMI/CMI問題,好大機會按您的建議做

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-2-16 15:44 發表
噢…我特登選PM class 架,因為住得遠(小西灣),阿女唔係早起嗰種小朋友丫嘛,想佢輕輕鬆鬆過kg生活

是的,am / pm其實沒所謂,反正小學都是full day。

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-2-16 15:57 發表
係喎…你又提醒我另一樣嘢,就係我aim at 阿女小學讀full day。

阿Q咁諗,就算SHCK收阿女,三年後我都會轉佢返去我嘅母校(另一間Canossa修會學校)讀full day嘅小一。 ...

Canossa所有學校都是好學校,讀那間kinder對你影響不大,真令人羨慕呢

原帖由 aidalau 於 11-2-17 16:28 發表
HI! AHBOMAMA,
我都係Sacred Heartist. 依家都唔知點選. 點解SHCK唔係一條龍? 你知唔知上聖心小學係有咩條件?另外,聽聞SC唔係一條龍啦,因為小學縮咗一班.

好像公開保證能上P1的,忘了在website還是application form還是offer letter!

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-2-22 10:16 發表
Snoopywy,

咩呀,寶血一D 都唔失禮呀,佢都係我嘅心儀學校,你唔覺得佢地由囉報名表開始已經好有heart咩?你估佢地唔知大家個心諗乜(只係一間backup),佢都肯做咁多嘢,遊學校不特止,又比埋CD你,interview 前又可以玩一大輪…
題 ...

寶血比St Clare還要happy,去到St Francis這種勁小學反差很大,小一好難適應呢!

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-2-22 10:50 發表
Cutemom0808,

如果你係我,小一有25分係手,會比阿女kg讀得開開心心,定係死守St.Clare's 條one  dragon 好呢?

我有好多朋友happy左3年跟住惡夢開始,而家一間普通小學都好demanding,St Francis肯定追死,所以我一定唔揀寶血。其實我覺得St Clare對女孩子來說已good enough,tough些揀SH,SPC對我來說應不會揀了。

其實我們小時候功課不多,記憶中都是小五、小六時最多8、9樣功課,唔會日日o甘多,星期六、日一定有時間玩,現在的學校真crazy

原帖由 Snoopywy 於 11-2-22 11:17 發表

我以為先嚮st clare's 讀 k, 小學再搵

St Clare好似係小學最好,點解要再揾?學校好像不準許參加大抽獎,有錯請指正。

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-2-22 12:05 發表
唉…. … ..無人支持KG讀得開開心心嘅?

你自己揀了就不要管人家怎說!

But多話一句,我們應考慮長遠親子關係而不單是3年happy相對。我覺得St Clare已是happy enough,由於是full day,下午可以在校有很多ECA,又可以去日本交流,exposure不錯的。

原帖由 02040314 於 11-2-22 15:31 發表
我絕對支持KG一定要開心,如果小朋友童年回憶完部係讀書同鬥學得多嘢,實在太可悲了!

這樣小學也要是happy school才做到

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-2-22 22:51 發表
MBK,
你concern 小朋友上落校車﹑車程長短呢個point 對我嚟講真係好重要,好苦惱好苦惱…

Cutemom0808,
你又講中我想要嘅嘢喎,fullday 小學,我呢D 懶惰嘅阿媽就最識合不過。請問你知唔知小學幾嘅ECA ,係唔係after s ...

我了解是校內的,大概是上午教學術學科下午ECA,到p5-p6話下午漸漸開始有些academic的東西以適應中學,所以不影響正常下課。我想可在4月簡介會時問清楚,小學website亦有些ECA你可看看。St Clare學校生活應是比較平衡的,所以是band 1尾學校。我想這個band可能in line with開心指數,想要超開心就是band 3學校了:loveliness:
‹ 上一主題|下一主題