用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生vs宣道 你哋會點揀?
go

民生vs宣道 你哋會點揀? [複製鏈接]

民生下午vs宣道上午, 唔知邊間好D? 民生就有一條龍, 日後不用煩. 但宣幼有50%可上宣小, 萬一可上到, 宣小是一間很好的學校, 唔想錯過機會. 希望其他有經驗的靚媽比D意見參考吓.
   1    0    0    0

親子童讀樂

如果你鍾意宣小多過民小咁就選宣幼, 始終讀宣幼考宣小一定大機會過讀民幼考宣小.

唔計中學(因為宣小無中學support同中學係好多年後嘅事), 聽聞宣小好dd, 但民幼上民小機會一定大過宣幼上宣小, 這個比較真係55波, 不如睇翻你對小朋友嘅信心。我朋友個姪女幾年前讀宣小, 可能因爸爸係外國人嘅關係, 第一個學期中文肥左, 其他科成績好好, 但見家長時要求下學期改善, 否則宣小不適合我朋友個姪女, 最後她都是轉了校。這個case反映如果成績追唔到, 宣小係會勸退, 其實聽聞民小都聽過民小對家長好demanding, 但就未聽過勸退, 留班就有聽過。

我就係擔心宣幼上宣小比民幼上民小時較難, 如果萬一升不到宣小, 去考其他直資或私校以宣小的程度會否比較吃虧?

親子童讀樂

咁如果你真係好鍾意宣小咁都一定要試下, 針冇2頭利. 考小一有好多因素做家長的都不能完全可以控制的.仲有唔係單靠學校就可以考到好小學家長自己都要比好多心機做好多野幫小朋友. 有時想太多都冇用.

民生過往多唔多人要留班呢?? 我大仔上小時, 校長講過: 一科內有兩 part唔合格 / 全科有其中兩科唔合格就要留班, 我成日都覺得好易中蕉, 咁過住多唔多人要留班呢??

另外, 回樓主, 我大仔當年in宣道時, 老師話得一成定三成人可上番宣小...宜加係咪加到五成人上得番呢??

原帖由 tsobaba 於 11-2-17 11:10 發表
唔計中學(因為宣小無中學support同中學係好多年後嘅事), 聽聞宣小好dd, 但民幼上民小機會一定大過宣幼上宣小, 這個比較真係55波, 不如睇翻你對小朋友嘅信心。我朋友個姪女幾年前讀宣小, 可能因爸爸係外國人嘅關係,  ...

Hi, yktso

我同妳都係同一個情況,唔知揀民幼定宣幼好! 兩間都有優點。

民小我只是聽BK有人講, 民幼就係老師同我講話K1太差會Repeat, 當然唔係指小女啦!

原帖由 恩林 於 11-2-17 12:22 發表
民生過往多唔多人要留班呢?? 我大仔上小時, 校長講過: 一科內有兩 part唔合格 / 全科有其中兩科唔合格就要留班, 我成日都覺得好易中蕉, 咁過住多唔多人要留班呢??

另外, 回樓主, 我大仔當年in宣道時, 老師話得一成 ...

宣幼係少過三成上宣小, 一樣要 interview, 有分加但唔保證直上 .....民幼就六成上民小, 直升唔洗 interview 都係唔保證 ....
‹ 上一主題|下一主題