用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有細B既家長........
樓主: GAT
go

有細B既家長........ [複製鏈接]

It depends.
SPCCPS welcome applicant who is currently in P1.
DG/DB : very little chance for these students.

原帖由 GAT 於 11-2-17 21:51 發表
but really don't know how the DSS thinks for an applicant who is already in P1.

so do you mean that repeat K3 OR p1 is more advantageous than become big B in K1? because there are two years chance f ...

基本上大b都唔一定考到, 反而努力培養佢學習興趣同動機, 佢將來受用無窮, 而家用方法同佢short cut左, 個小朋友未必會學到野

I want to know if any DSS or private school will not accept/welcome extra big B (ie born in the month of  Dec a year before) ??

回復 24# cincin_ko 的帖子

cincin_ ko,

I remember you have DEC b. where will your B go for PN?

點解要做大仔?幾月出世?其實好多好的小學都會收細b,唔需要浪費一年時間。我仔係10月尾細b,在k1及k2時專注力冇大b咁好但都跟到。當時我都有諗過repeat,但到k3時各方面更明顯進步,與大b冇分別。唔使咁快諗定,若到時真係跟唔到先算La。

我囝囝係十月B, 現讀K1.我見到佢同班大女既表現真係成熟很多(思想及行為),我開始有d憂心.我囝囝最差就係寫/畫. 距離真係好遠. 你囝囝當時K1有無呢個問題?

原帖由 kkhon 於 11-2-24 01:24 發表
點解要做大仔?幾月出世?其實好多好的小學都會收細b,唔需要浪費一年時間。我仔係10月尾細b,在k1及k2時專注力冇大b咁好但都跟到。當時我都有諗過repeat,但到k3時各方面更明顯進步,與大b冇分別。唔使咁快諗定,若到時真係跟唔 ...

只是幼稚園階段, 其實家長是否不要太擔心. 為了入好幼稚園repeat一年, 入好小學repeat一年, 好中學.. 好大學... 請問你的小朋友可以repeat多少年??

有十二月出世的朋友, 當年她媽媽幫她選做了大b, 如讓她現在再選擇, 她寧願做細b都不做大b. 其實做大b都好慘, 成日被同學仔笑留過班.而做大b仲有個心理負擔, 因為一定要比人好, 否則又被人笑高大衰, 比別人好又是應份的, 因為你比別人大.

其實大細b的明顯分別應在幼稚園階段, 到小學時應差不多了.

My girl was born on Christmas Eve, really really small B.

I heard from parents some good primary school also don't like small B even for P1.

以前都講過做大B 的好處。  我兩個小朋友都是 Dec B, 兩個都是 2 歲入讀 Nursery, 家姐做過細 B, 表現真的和年頭大 B相差甚遠,后來重讀K1。 弟弟今年做大 B 考 K1.

我的出發點,除了 target 比較熱門的學校外,更重要的是著重小朋友的身心健康。

小朋友在幼兒階段,相差幾個月,大小肌肉的發展都不同, 更不要說理解能力和情緒的控制能力了。 我不想讓自己的小朋友在[處於弱勢的環境下]失去自信。

好同意SUMYEEMA1既講法, 如果十二月既超細B, 大小肌肉發展真係會差少少!!試諗下,比起一月出世既BB, 相差十一個月, 没可能發展相同.

有人話"現在家長想嬴在起點", 但係對於細b既父母, 佢地只會想自己小朋友活在公平競爭中.

十月後出生的小朋友, 往往連競爭的機會都失去, 因為大部份學校(不止出名的學校,連普通幼稚園)也鍾情大b. 聽說有的已經post了不會給表十月後bb, 有拿到表的家長發覺學校會先數大b...

不過如果十二月bb但生長得高大, 發展和同齡的接近, 我相信父母都不會作出repeat/ 遅一年報名的決定吧!!!

祝福各位家長, 為子女考到心儀學校!

原帖由 Sumyeema1 於 11-2-24 12:15 發表
以前都講過做大B 的好處。  我兩個小朋友都是 Dec B, 兩個都是 2 歲入讀 Nursery, 家姐做過細 B, 表現真的和年頭大 B相差甚遠,后來重讀K1。 弟弟今年做大 B 考 K1.

我的出發點,除了 target 比較熱門的學校外,更重要的 ...

原來k3 repeat可以博考多一次呀??

原帖由 GAT 於 11-2-17 13:17 發表
你地認為將細b改做大b報k1好,還是到k3至博考多一年直資/私小好呢 (當然如果第一年做細b考唔倒)?

朋友說到左k3小朋友懂事啦唔會鐘意REPEAT, 或有些學校都未必鍾意REPEAT 生. 而小朋友到k3 REPEAT 因d課程已識會失去 ...

原帖由 meipo28 於 11-2-24 10:51 發表
我囝囝係十月B, 現讀K1.我見到佢同班大女既表現真係成熟很多(思想及行為),我開始有d憂心.我囝囝最差就係寫/畫. 距離真係好遠. 你囝囝當時K1有無呢個問題?

...
其實不用太憂心,幼兒期女仔較男仔成熟d。k1時我仔寫字及畫填顏色比較弱d,因手仔未控制得好,但表達及說話較叻,思想及行為頑好只是冇咁專心。到k2時做功課寫字好咗。你平時多d比佢揸筆寫畫多d,自然會進步。思想行為只要父母多花時間關心教導便可。其實小朋友學習需經過很多階段,時間很漫長最緊要不要令他失去對學習的興趣,身心發展正常便可。

原帖由 cincin_ko 於 11-2-25 01:05 發表

死la~~ 我囡囡係12月中bb, 佢有一間英文幼稚園收佢讀pn 插班, 但係佢係細碼bb, 被動, 細胆, 慢熱型, 當初同佢報, 係唔想佢side 左半年在家, 等佢去學下野, 到佢讀K1 時再以大b身份再報下d好學校, 如果好彩好好學校 ...

cincin_ko, 唔洗咁擔心架!!等你bb返左學, 觀察下佢既發展, bb發展真係一日千里架!到時再問下老師意見!
我囡囡起初同你囡囡一模一樣, 你只要多d同佢去街街, 見多d人, 慢慢佢會大胆同主動架啦. 到時你會驚左佢既大胆 :)

意見只作參考, 唔可以一概而論架...你要加油努力, 囡囡好快叻到嚇親你呀:)

原帖由 Sumyeema1 於 11-2-24 12:15 發表

我的出發點,除了 target 比較熱門的學校外,更重要的 ...

好認同你的睇法...自信心對小朋友長遠發展係好重要,個人覺得越小repeat越好,對小朋友既自尊心打撃越細....
我有幾個朋友都好後悔無同佢地仔女作大B,因為自信心一般,小學時功課跟得到,但係唔理想...
有朋友小一想同個仔轉校repeat,但係小朋友死人都唔肯,1. 小朋友好鍾意間學校, 2. 小朋友跟得到課程,只係一般...

So it seems general opinion is that repeat K1 is better than repeat K3?!

Actually I don't really feel she is repeating, as her due date is actually early Jan, it is only me choosing to do cesaer at end of DEC. So in fact she should be classified as a Jan girl.

It is her mother's fault of thinking that she could enter school one year earlier is advantageous. It turns out that this thinking is totally wrong.

多謝你的意見.

原帖由 kkhon 於 11-2-24 23:21 發表
其實不用太憂心,幼兒期女仔較男仔成熟d。k1時我仔寫字及畫填顏色比較弱d,因手仔未控制得好,但表達及說話較叻,思想及行為頑好只是冇咁專心。到k2時做功課寫字好咗。你平時多d比佢揸筆寫畫多d,自然會進步。思想行為只要父 ...

這樣想: 如果你在1月生,你無得揀。但你現在起碼有得揀。

原帖由 GAT 於 11-2-27 21:39 發表
Actually I don't really feel she is repeating, as her due date is actually early Jan, it is only me choosing to do cesaer at end of DEC. So in fact she should be classified as a Jan girl.

It is her  ...
‹ 上一主題|下一主題