用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Sacred Heart vs St Clare... still struggling...
go

Sacred Heart vs St Clare... still struggling... [複製鏈接]

Still struggling...
   1    0    0    0

deleted...

多元化教育,發掘孩子無限潛能。

SH

St. Clare is the only dragon KG in hk side

我想大部份人也是選 SH。其實你有什麼考慮?

睇你自己想要咩,名氣、英文程度、小一學位保障?
你願意付出好多時間溫習嗎?你小朋友可以受壓嗎?
我深信兩間學教出嚟嘅學生都係品德好!
至於中學,只要成績好,可以去更好嘅學校,到時都未必留係呢兩間學校度!

最大考慮都係升小一的問題。

係聖心,唔知道女兒可否上到小一。上唔到,又要考直資或抽獎。到時,k1尾又會開始谷到k3。可否受壓,女兒尚小,我覺得依家估唔到。

係聖嘉勒,可以直升到小一。但到中學,應該係聖心好。

有人說,讀唔上聖心,還有機會轉到聖嘉勒。vice versa ,就難了。  

但絕對同意,兩間學校的學生,品德都很好。

咁就睇你搏唔搏!
我身邊有兩位同事嘅小朋友分別讀聖心小學上、下午校,大人同細路讀書辛苦法有目共啫!睇下你自己喜唔喜歡呢種學習模式。
中西區咁多band 1中學,成績好唔駛愁!成績唔好,升到聖心都好吃力!

原帖由 02040314 於 11-2-20 15:49 發表
咁就睇你搏唔搏!
我身邊有兩位同事嘅小朋友分別讀聖心小學上、下午校,大人同細路讀書辛苦法有目共啫!睇下你自己喜唔喜歡呢種學習模式。
中西區咁多band 1中學,成績好唔駛愁!成績唔好,升到聖心都好吃力! ...

很有道理!另外想請問一下聖心小學有幾谷?
如果中學會返英國讀,而且比較重視德育,最大的concern是升不上聖心小學,到時再考其他直資競爭力相對較低,因為小女是九月份出生的細女,大部份的學校都喜歡大女!我是擔心到時連st clare的小學都考不上!不知有何意見?

St Clare's 最新視學報告供參考
http://scps.school.hk/system/data/netroom/1/private/fckdata/announcements/105/210021.pdf

我同事嘅女讀下午班(淺d)話每日有6-7樣功課,加埋評估、默書,大人細路晚晚一兩點瞓!我哋嘅所有functions佢都唔join,因為要同小朋友溫習!
至於上午班,話默書得20-30分,可能太深or唔夠叻掛?
係另一個thread 有st clare家長話因為返全日,有時間做功課,返到屋企唔駛點趕功課!
阿女N班主任話如果讀SH就預咗同阿女花好多時間讀書!
有人話學英文易過中文,但我唔同意,我父母唔識英文,小學無谷英文,上到中學我好努力學都係成績普通!相反,中文始終係母語,加上自己鍾意讀書,中文成績唔錯。
老公係外國長大,大家有共識要比個開心嘅童年比阿女,唔想阿女細細個已經咁大壓力!
St clare係我哋首選,因為佢教得小朋友品德好、英文小學、又係一條龍,真係唔想再煩。小學又非常鼓勵參加課外活動,讀書無咁大壓力,完全fit哂我哋要求!所以,我哋無去考SH。
雖然st clare係無咁出名,但總比第日升唔返SH 小學hurt好!人家唔知SH非一條龍,升唔返仲以為自己個女成績差咪仲慘!
以上全是個人愚見,聖心愛好者勿插,thank you!

回覆 10# chocolate_bar 的文章

好開心個報告唔錯,無揀錯!

原帖由 02040314 於 11-2-21 02:31 發表
我同事嘅女讀下午班(淺d)話每日有6-7樣功課,加埋評估、默書,大人細路晚晚一兩點瞓!我哋嘅所有functions佢都唔join,因為要同小朋友溫習!
至於上午班,話默書得20-30分,可能太深or唔夠叻掛?
係另一個thread 有st clare家長話因 ...

另一條thread SH vs SPK話對比SPK,SH個個開心冇o甘大壓力,呢條thread SH vs St Clare,SH又變成唔happy又大壓力了

比較的應該係小學,至於幼稚園,我估唔會有大壓力既幼稚園吧! 有無壓力,有時候都好睇家長自己,你要女女科科top result, 咁壓力一定大架.

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-21 10:05 發表

另一條thread SH vs SPK話對比SPK,SH個個開心冇o甘大壓力,呢條thread SH vs St Clare,SH又變成唔happy又大壓力了

原帖由 KK07 於 11-2-21 10:46 發表
比較的應該係小學,至於幼稚園,我估唔會有大壓力既幼稚園吧! 有無壓力,有時候都好睇家長自己,你要女女科科top result, 咁壓力一定大架.

大家當然考慮埋小學呢。看完我反而較喜歡SH比較balance,不太鬆亦不太嚴,而事實上功課每日6、7樣很多小學都是這樣,你們去小學的forum問問便知。

簽名被屏蔽

原帖由 tszfungmama 於 11-2-21 15:02 發表
其實SH都係我之前的首選, 但知道佢唔guarantee 上小一, 三年後又要再玩一次, 再加上隔離鄰居的囡囡(而家已經讀完中七去左外國讀書喇)佢以細女身份先考入SH讀K1, 之後再考ST. CLARE'S 再讀K1, 以過來人身份試過呢兩間 ...

st clare's 剛出視學報告(樓上媽咪post 出黎)
整體上ok呀,係話一半老師係新入
我相信比得政府check,該ok既
所以我都慶幸佢收左呀女 !

雖然你鄰居話佢開心過聖心,畢竟係咁多年前,可能兩所學校一樣咁開心既

原帖由 Snoopywy 於 11-2-21 15:06 發表

st clare's 剛出視學報告(樓上媽咪post 出黎)
整體上ok呀,係話一半老師係新入
我相信比得政府check,該ok既
所以我都慶幸佢收左呀女 !

雖然你鄰居話佢開心過聖心,畢竟係咁多年前,可能兩所學校一樣咁開心既 ...

如果只比較幼稚園,我想任何一間都是開心的,小學的話我亦不相信那間會較輕鬆!

其實兩間都好,最重要清楚明白佢哋嘅分別,又睇下自己嘅需要,間間學校都有捧場客!
‹ 上一主題|下一主題