用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 點解一講係資優...d朋友家長就開始排斥我地?? ...
go

點解一講係資優...d朋友家長就開始排斥我地??   [複製鏈接]

呻下先...我唔敢係第二度呻...
咁耐以黎你地講開,,我先提過1次喳喎,..
由我果個係開始,,你地就成日都話自己果個都係...
又成日係背後講,,
又覺得自己果個叻過我果個...
就算我仔做過d咩都加句資優丫ma咁....
攪到好似係我錯咁...
好憎佢地...

ipodbaby_123  呢個世界咩人都有,小朋友細做父母既要諗下辨法去保護佢地,免避別人"歧視"  發表於 12-2-28 16:41
   6    0    0    0

從這裹看到,以後說話要小心,你說的是A意思,別人聽的,所理解的是B意思。

回覆:點解一講係資優...d朋友家長就開始排斥我地

因小兒要升中, 9/2012才開始睇親子王國的升中派位才發現有資優教育部份, 剛睇完全帖, 簡直非常有共鳴, 會心微笑,(行為, 成績,  老師的投訴及學校的零支援<因不是品學兼優, 成績只是平庸>),
近月更為選中學頭痛, 呈分試平平, 跟成績選同一BANDING又會減低個仔學習動機, 五年級OUT出精英班, 現在日日話班同學唔係讀書, 無讀書氣氛, 老師又誤解, 返學又悶, 課堂知識自己睇完已經明晒, 同老師講又話亞仔囂張, 老師又話佢係識就應該考100分, 又話可以比亞仔自己帶自己D練習做, 之後又話唔留心做自己野, 無耐!
因成績平平, 選中學更難, 政府評估報告太明顯寫做事衝動, 特優至資優129, 學校教育心理學家話亞仔係資優132, 但又不可重新出過報告改為資優(佢話如果政府出資優要做跟進, 所以評為129), 故報告交比中學作附加資料亦可能無用, 更可能見亞仔衝動, 即攪事唔收亞仔, 好煩呀!
同其他人講無人明白!!!!!!!!!!!!!只有自己對自己講, 現在有你地, 多謝比機會我發洩!

引用:回復+mandytanghk+的帖子 我接觸既...佢地

peremum 發表於 12-7-9 18:04
回復 shan_c000 的帖子

A really gifted child seldom gets perfect score in his/her school work.
Is there any research to support this?

A really gifted child seldom gets perfect score in his/her school work.

但會唔會有啲特別行為, 如好唔留心, 會質疑老師所講 , 同其他同學交流...
thanks

其實除左100分, 係咩地方會令你地覺得佢地係資優小朋友?

Thanks too, 一同努力吧 !!

回復 bubucatcat 的帖子

Thanks, bubucatcat.

回覆:mandytanghk 的帖子

其實知唔知係邊到可以睇到有咩小學 ( 津校/直資/私校)會對資優生比較有經驗,會比較包容既呢??..

我既諗法同你有啲似. 可能資優既人用多左腦既不同部份去思考, 計算...(所以某部分較強),
但相對用係其它部分少左,如情緒控制較強弱. (當然, 個個人都唔同,有啲人可能樣樣都好)

你話父母能幫他們改善行政方法便能真正的幫到他們, 但問題係點改善行政方法.
作為一個普通父母(我唔係咩專家),係我角度可能係教養, 教導佢地, 盡量改善佢地弱既地方.

同埋我又覺得資優又好,唔係資優又好, 個個人都有佢地強弱既地方, 可能資優既差距比較大而已.

回覆:mandytanghk 的帖子

我有個諗法(只是想想,冇理據的), 人既大腦細胞係好多好多的,根本用唔晒, 可能只係用左10%. 會唔會資優既人唔係細胞數量多左 (其實10億同11億可能冇大分別,都係用唔晒), 而係佢地一開始既連接已比較多, 所以使佢地諗野快左, 諗野比較多, 又比較敏感.
後天既影響可能都會增加連接, 但都係有限..
‹ 上一主題|下一主題