用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 點解一講係資優...d朋友家長就開始排斥我地?? ...
樓主: suiyiu922
go

點解一講係資優...d朋友家長就開始排斥我地??   [複製鏈接]

bubucatcat, 請問你是看那些書得來這些知識? 可否介紹書名? 我很想認識多一些.

bubucatcat, 請問你是看那些書得來這些知識? 可否介紹書名? 我很想認識多一些.

回覆:preciousstone 的帖子

bubucatcat,   那麼是否資資多數都會有附帶問題? 我參加了資優兒童家長會, 那裏的資優大多數都有問題, 但也因為這會只收一些做了資優測試的人做會員, 而去得測試都是一些本身有問題的小朋友, 所以我不知道其他沒有做測試的資優是否大多都無問題.
我對大腦神經線發展與資優的關係很有興趣, 可否介紹一本好書?

bubucatcat 發表於 12-7-4 09:33
MandyTang, 我留了言給你私人信箱,請查。

人腦的運作模式基於兩個大因素,一是基本腦細胞數量(天生), ...

人腦的運作模式基於兩個大因素,一是基本腦細胞數量(天生),二是腦細胞的連接複習情度(後天)。

我帶小朋友去過一間話專門訓練左右腦既franchaise試堂, 都有提你指既(後天), 佢話人既腦葉會隨著成長而長左d連結駁埋(chord定cord??), 愈多連結即係個腦會愈快, 呢點我同意…但佢話可以人為俾多d"次"激而產生多d連結, 呢點我有所懷疑…

記得講座既一開始, 我問: IQ係咪in-born?? ; 如果佢講既後天係堅既, 佢應該可以答我"唔係"…但佢講完兩個鐘都無講yes or no

bubucatcat 發表於 12-7-5 16:33
回復 傻太 的帖子

人腦的細胞數量是天生的 , 不會因為後天任何刺激而再生 . 所以 , 我們可以發展高低智能 ...

討論而已, 人腦咁神秘複雜, 我地哪會知"對不對"…

我自己覺得先天就先天, 後天只可以提升某個幅度, 但呢個幅度亦因先天而有限…即一個IQ 100既人, 可以提升至IQ 110, 但就點操都唔會去到IQ 140

但唔係好明"好多時資優潛能未展的小朋友就有可能不夠連線 , 但他們的腦細胞數量多 , 看似不聰明但確定係資優"

少d連結, 個腦應該會慢d(因為少左輸送渠道)...如果資優不決定於連結而決定於天生的腦細胞數量, 點解要去"次"激??

純粹好奇討論, 如離題可delete

bubucatcat 發表於 12-7-5 16:46
回復 preciousstone 的帖子

我還沒有找到一本書有關資傻腦的問題 , 我也正在尋找中 .

absolutely agree

我曾經同朋友講過同一番話, 因為佢地成日話仔仔叻唔洗擔心, 我都話IQ高唔一定快樂, 要懂得管理情緒才能活得開心...

不過人地只會覺得你蛇吞象...

我小朋友好抑壓自己既情緒, 對自己要求高, 係人地面前要"+ve"...(我覺得人有時都要任性下, 錯咪錯囉, 唔俾錯咩)

「IQ 高成就不一定高 , 但生理/心理控制得好的人成就一定高 ! Agree 嗎 ?」
不是太同意, 我認為要IQ高加心理因素好成就才會高. IQ低心理因素好可能中上, IQ高心理因素低多數失敗. IQ低心理因素又低就唔使講啦.

回復 bubucatcat 的帖子

謝謝你的分享. 我囡囡現在四歲, 排了四歲半做亞氐保加TESTING.
三歲時,上了不同情緒社交課程, 現在她可以95%控制自己的脾氣,有同理心和顧及別人感受.
但有時...會有少少完美主義.  

同社工傾過.. 我老公都似是亞氐保加的人.但LEARN FROM EXPERIENCE, 到了十幾歲.C6自己懂性,讀書/做事.略有少成.
現在,我都擔心囡囡, 每天都要和她腦交戰, 鬥智鬥力.
如有其他資料, 請PM 我..
你看的資料是否英文 ?.  

bubucatcat  我看亞氏保亞的資料時也想過我老公是不是亞氐保加的人 !  發表於 12-7-6 08:16

好好睇, thx for sharing !
我c6 佢作讀書,與人處事, 各方面無問題.
囡囡勁蝦daddy. daddy又成個豬油包(對住囡囡).  但當面對囡囡扭計時,不聽daddy說話
daddy 又不知怎樣做. 情緒便失控, 脾氣驚人.
同社工傾完. 先覺得爸爸都似亞氐.
每當兩父囡有火花時,我就好似社工咁.

回覆:kmmum 的帖子

回覆:preciousstone 的帖子

我有個諗法(只是想想,冇理據的), 人既大腦細胞係好多好多的,根本用唔晒, 可能只係用左10%. 會唔會資優既人唔係細胞數量多左 (其實10億同11億可能冇大分別,都係用唔晒), 而係佢地一開始既連接已比較多, 所以使佢地諗野快左, 諗野比較多, 又比較敏感.
後天既影響可能都會增加連接, 但都係有限..

回覆:mandytanghk 的帖子

我既諗法同你有啲似. 可能資優既人用多左腦既不同部份去思考, 計算...(所以某部分較強),
但相對用係其它部分少左,如情緒控制較強弱. (當然, 個個人都唔同,有啲人可能樣樣都好)

你話父母能幫他們改善行政方法便能真正的幫到他們, 但問題係點改善行政方法.
作為一個普通父母(我唔係咩專家),係我角度可能係教養, 教導佢地, 盡量改善佢地弱既地方.

同埋我又覺得資優又好,唔係資優又好, 個個人都有佢地強弱既地方, 可能資優既差距比較大而已.
‹ 上一主題|下一主題