用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 仔仔學鋼琴,點先知佢學得好唔好?
go

仔仔學鋼琴,點先知佢學得好唔好? [複製鏈接]

仔仔五歲半,剛開始學鋼琴,因為我擔心佢只係三分鐘熱度,所以我只係搵咗屋企附近間琴行比佢。本人對音樂咩都唔識,想請教吓,
點先知呢個老師適唔適合仔仔?
應上幾多堂先至有d成績比我睇?
一星期上一課30分鐘,夠嗎?
我仲有要留意d咩?

謝謝!
   0    0    0    0

你睇吓個仔鐘唔鐘意上堂就知同老師夾唔夾,
上完堂之後有冇同你講番個進度就知係咪有責任感,有冇注意小朋友基本功就知佢有冇料,懂唔懂得因材施教就知係咪有經驗。我之前都响琴行換過兩三個老師先揾倒個好。

醒目開學勳章

以一個不懂音樂的父親身份分享一下:
我囡囡剛6歲了,上年12月份才重新找老師俾佢學,因4歲學時手指唔夠力,琴行(柏斯)是一對6,加上只會要求小朋友彈到就算,所以停了下來
現在的琴行也是普通商場的,琴老師也是不認識的,只看時間而已
但幾個月的經驗得出
1. 要跟老師溝通 -
學第一堂課後我專登請假跟老師溝通
說明自己對囡囡的要求, 執好手指, 不要求快, 要求令小朋友有興趣
之後,每一個月也抽時間跟老師溝通,了解小朋友的情況
2. 陪小朋友練琴
不是在旁閙她/叫她練琴
是一起彈,臨老一起看她的書,咁大個人,無理由俾一本等於ABC程度的書難度
跟她爭琴玩,只是想她多一些彈
結果是每天平均彈超過了半小時以上(老師話如果專心的,初級練琴,每天15分鍾已經足夠
3. 要買琴
第1個月沒有買琴,每次去琴行彈,時間唔穩定,小朋友有熱情時未必有琴,有時間

3個月過去了,整本初級琴書全部識彈,其中10幾首不用看譜了

所以,不要說自己不會,單應老師是不成的,不是在旁叫罵
陪小朋友一起成長吧
當然,我現在比囡囡好,第2本的都看譜彈到,而囡囡唔服,也超前識彈了一部份老師沒有教的,
老師也會執她這些未教的節奏
最怕就是我妻子,每次也只說"我不會",然後叫囡囡練琴,結果是亂彈應酬她媽媽
跟我會指那裡錯了,老師話那裡要怎樣.

p.s. 30分鐘夠啦

原帖由 mickychow 於 11-2-21 10:37 發表
仔仔五歲半,剛開始學鋼琴,因為我擔心佢只係三分鐘熱度,所以我只係搵咗屋企附近間琴行比佢。本人對音樂咩都唔識,想請教吓,
點先知呢個老師適唔適合仔仔?
應上幾多堂先至有d成績比我睇?
一星期上一課30分鐘,夠嗎?
我仲有要留意d ...

原帖由 ziyi 於 11-2-21 13:37 發表
我囡囡剛6歲了,上年12月份才重新找老師俾佢學,因4歲學時手指唔夠力,琴行(柏斯)是一對6,加上只會要求小朋友彈到就算,所以停了下來
現在的琴行也是普通商場的,琴老師也是不認識的, ...

唔,你真係一個好有heartdaddy,肯做小朋友領航員,只要方法正確,陪小朋友練琴唔會做成佢依賴,你做得好成功,要大力拍掌  。

只要肯學又點會學唔到,好多家長話點樣可以令小朋友鍾意練琴,其實身教勝過老師講一百句,家長同小朋友一齊分享音樂係最好親子活動,有個伴一齊彈,小朋友會開心啲同專注啲,每日用時間唔多,但回報會係意想不到,希望你會堅持落去。

BTW,呢個星期日我會喺文化中心進行校際音樂節綵排,有鋼琴、小提琴同獨唱,大部分係小朋友嚟,如果有興趣同囡囡聽可以PM我俾資料你。

回復 3# ziyi 的帖子

小孩子很快便會給進度你看,多留意孩子那方面有特別的表現。
開始30分鐘合理。
最重要是想辦法慢慢養成每天練琴的習慣。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

醒目開學勳章

好啊,PM給我
thanks

原帖由 音樂人長老 於 11-2-21 15:18 發表

唔,你真係一個好有heartdaddy,肯做小朋友領航員,只要方法正確,陪小朋友練琴唔會做成佢依賴,你做得好成功,要大力拍掌  。

只要肯學又點會學唔到,好多家長話點樣可以令小朋友鍾意練琴,其實身教勝過老師講一百句, ...

回復 4# 音樂人長老 的帖子

多謝咁多位回覆!我大概都知道自己應點樣做!:D
Thanks !

醒目開學勳章

唔好笑我
我囡囡現時用的是輕鬆學鋼琴系列,
剛剛老師說要用輕鬆學鋼琴2了,
之前因輕鬆學鋼琴1,她彈的進度快,中間老師再加了一本teaching little finger的(紅色的),兩本都學完了,開始有彈升半key的音
3個月去到第3本是否正常,會唔會太快了
有朋友說她囝囝也是用這系列的書,去到第3本等於2級了
學了2年
因為少時候家裡沒有能力負擔,所以從來沒有學,所以自己是有興趣下才可以這樣陪囡囡一起練琴, 合奏,同時囡囡真的比她媽媽叫練琴時好很多 . 但跟著囡囡的書照彈,數拍字,簡單換手,以現時來說,還可以
如果去到4~5級就唔知

只要肯學又點會學唔到,好多家長話點樣可以令小朋友鍾意練琴,其實身教勝過老師講一百句, ...

回覆 11# miffy 的文章

"Like"
Your baby will 前途無限,
sucess 了一半,
因為我都放了好多心机先至有而家的成果!

"LIKE"

We will go too...

Me too, first year only use 1 thounsand something organ yamaha, (but he can won the music festival winner).

原帖由 miffy 於 11-2-22 14:02 發表
我仔細個初學琴, 佢好鍾意去 (代表佢有興趣學和同老師夾到), 頭2年我家沒琴, 我帶佢去琴行練琴, 要等佢, 變咗我次次都陪佢練。

琴行練琴是很好, 因為間房只有琴, 唔彈就無其他野做, 小朋友反而可以專注彈。

初學時 ...

我的兒子學了10個月... 都很Enjoy...! 我自己都學過琴, 明白練琴的痛苦. 我發現幾招都幾有用...可以同大家分享吓:

1. 讚他"勁"...佢會好開心... 會學得更好... 我成日話佢知: "我都沒有咁快彈呢隻歌, 比佢慢3,5,7年等等...., 你咁快就可以...勁"

2. 當親子遊戲, 一個彈高音, 一個彈低音... 好好玩....

3. 當佢練得咁上下, 你自己亦彈一次... 佢會即刻變大師, 話你錯.... 咁又呢示範一次....

我每次都跟佢去學琴, 從不依賴工人姐姐, 所以都可以同老師了解佢嘅進度. 睇到老師教佢的手勢等...

100個like.

我又想向各位請教一下:

首先,我又係一個對音樂冇乜認識既媽媽.睇住部琴,認得啲CDEF位置,所以識得用一隻手指彈好幾首兒歌咁.

阿囡就快3歲,佢係超級鍾意音樂既人.因為早前同佢上一些音樂唱遊班,home cd佢要每日重覆聽3次或以上(聽到我都覺得悶,但佢唔悶).後來有朋友送來一部鋼片琴,我同佢一齊摸到CDEF之後,就同佢一齊玩,結果佢可以彈到全首do re me(the sound of music那首),london bridge...等好幾首兒歌.有一次,阿囡自己無端端彈一下so,之後彈一下me,然之後話呢個係[媽~咪];之後又彈一下do,再一下so,話呢個係[爸~爸],咁我就真係好驚訝,又好感動...

於是我而家就好困擾,好多人話音感好重要,請問點樣可以培養小朋友的音感?應該畀乜嘢課程畀阿囡學(佢話想學彈琴)???

原帖由 miffy 於 11-2-23 14:48 發表
我都覺得個琴都唔係好重要, 我識人買d十萬八萬個琴, 不過學到3-4級就放棄, 我屋企個琴只係幾千蚊的二手琴, 但我仔日日彈。

有樣野想請教...........我識好多其他小朋友, 初級時, 上到好快 (例如半年就上到2級), 但 ...

嘻嘻, 我舉個例子,快餐菜式選擇少,煮法無咩技巧,依然好多人鍾意幫襯,就係貪佢快(其實都唔平)。

唔少家長想進度快啲,最好兩年考5級,五年考8級。初級情形就好似快餐,無咩技巧都可以過關,高班就現形,樂曲開始要求技巧,同埋妳有無發現,初級學生好多時靠記憶嚟彈,無練習sight reading 技巧,好啦,到3級以上樂曲長啲,啲音符同節奏多咗無咁易記,加上小朋友大咗功課多,無咁多時間練習,所以就容易放棄。以上係我個人意見,請大家繼續發表心得。
‹ 上一主題|下一主題