用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 仔仔學鋼琴,點先知佢學得好唔好?
樓主: mickychow
go

仔仔學鋼琴,點先知佢學得好唔好? [複製鏈接]

原帖由 音樂人長老 於 11-2-21 15:18 發表

唔,你真係一個好有heartdaddy,肯做小朋友領航員,只要方法正確,陪小朋友練琴唔會做成佢依賴,你做得好成功,要大力拍掌  。

只要肯學又點會學唔到,好多家長話點樣可以令小朋友鍾意練琴,其實身教勝過老師講一百句,家長同小朋友一齊分享音樂係最好親子活動,有個伴一齊彈,小朋友會開心啲同專注啲,每日用時間唔多,但回報會係意想不到,希望你會堅持落去。

BTW,呢個星期日我會喺文化中心進行校際音樂節綵排,有鋼琴、小提琴同獨唱,大部分係小朋友嚟,如果有興趣同囡囡聽可以PM我俾資料你。

音樂人長老,

星期日我都想同囡囡黎睇呀, 請問可否pm 資料我呀?  Many thanks!!
~*~*~*~切言實多勝友,天白雲任爾遊。~*~*~*~
        我個小寶寶係2005年1月20日出左世啦!!

原帖由 音樂人長老 於 11-2-21 15:18 發表

唔,你真係一個好有heartdaddy,肯做小朋友領航員,只要方法正確,陪小朋友練琴唔會做成佢依賴,你做得好成功,要大力拍掌  。

只要肯學又點會學唔到,好多家長話點樣可以令小朋友鍾意練琴,其實身教勝過老師講一百句, ...

我也有興趣來看看,可以pm資料給我嗎?

原帖由 fithy 於 11-2-24 17:35 發表

我也有興趣來看看,可以pm資料給我嗎?

多謝支持先,唔好意思,星期日綵排座位己訂滿,請見諒。

hi, 音樂人長老
我囝囝而家5歲3個月,學咗琴10個月左右,正常進度應去到邊?囝囝而家彈緊輕鬆學鋼琴2,A DOZEN A DAY BOOK 2 (藍色),我想請教一下,點樣為之學好基本工?邊D係基本工?因為我對音樂都係冇乜認識既媽媽.我d知識都睇囝囝d書同埋囝囝說的,輕鬆學鋼琴1都可以同佢一齊彈下,但輕鬆學鋼琴2中後期已經跟唔上(係我)自已左右手不協調,反而有時同佢爭琴彈,叫佢係老師度學到D咩教返我,囝囝鍾意彈歌仔多過彈A DOZEN A DAY 入面D指法,老師教佢彈D MAJOR SCALE佢就唔鍾意,但歌仔上有D好似D MAJOR 的歌就彈,咁樣點學好基本工呢,如果每星期只學30分鐘,但每星期要彈一首歌如輕2入面的long long ago, do re mi, 會否太快(只是我覺得)?

原帖由 MCLF120 於 11-3-2 21:04 發表
hi, 音樂人長老
我囝囝而家5歲3個月,學咗琴10個月左右,正常進度應去到邊?囝囝而家彈緊輕鬆學鋼琴2,A DOZEN A DAY BOOK 2 (藍色),我想請教一下,點樣為之學好基本工?邊D係基本工?因為我對音樂都係冇乜認識既媽媽.我d知 ...

因這是個別問題,我會將答覆PM妳。

想請教下其實幾多歲先適合學鋼琴呢?

五歲左右開始比較合適

原帖由 lovelywinnie 於 11-3-2 22:39 發表
想請教下其實幾多歲先適合學鋼琴呢?
‹ 上一主題|下一主題