用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 我係準2011 FS1家長。
樓主: c41ux
go

我係準2011 FS1家長。 [複製鏈接]

我按開學前收到的通告,為阿囡準備左四個folders

不過,尋日學校又派左兩個folders,入面有「帶回家」和「帶回校」的字樣,尋日既所有通告和工作紙,就係放晒係新派既「帶回家」folder入面,阿囡話自己帶既folders係for其他科用既。希望我囡無聽錯啦。

原帖由 hinhung 於 11-9-1 21:41 發表
明天正式上課啦
希望各位小朋友和家長都愉快
今日見到小女返學放學都好順利, 回家又講好想快d到明天, 因太開心. 哈哈真係好的第一天
不過我同太太和小女都要適應工作紙和folder的運 ...

myrchan, 我都feel到你的感動啊!

回復 3# myrchan 的帖子

Hi Mychan,

The size of my kid class is 33 and her group 6, similar to your daughter's.  Her teacher asked them to finish the daily log in English with min 25 words.

TansonMa, 我真係好感動且高興見到孩子成長, 但又好懷念以前佢細細個既時候, 有d唔捨得。我呢段時間剛好放假, 可以每天期待着湊阿囡放學, 同我講校內發生既事。

FeiSeeNai, 你個名好得意, 我都係一個肥c nine。我囡仲未講到比我知老師姓咩, 比佢激死。另一件事激死我既, 係尋日佢幾乎一啖水都無飲過, 話唔夠力開水樽, 好彩老師係飯後有用紙杯比水佢飲, 你地小朋友有無呀? 係咪一定有架? 雖然唔環保, 但大熱天時好過渴死。我今日千叮萬囑佢可以叫老師或其他同學幫手開。

我囝囝係FS1 I 班,他話有兩個Miss, 一個姓鄭, 另一個唔知, 他們有6張檯, 每張6個人坐, 他的書包放在NO.30個格, 唔知學號是否30呢? 昨天有D唔開心, 因為不能去圖書館看書。
今日回家後好開心, 而且兩天午也說好好味.

我囡囡今日返學只是帶左"帶回校" 和帶回家的FOLDERS,幾時開始要每科帶一個FOLDER,FOLDER面是否要寫上每科名稱?

Mychan: 小女第一天也沒喝水因不用去洗手間。她說沒有老師給他們水。班主任的名字可在時間表右上角找到。

moon-sm: 老師應該會派的。今天女兒那班的中、英文科就各有一張通告說明如何準備folder.  指示詳盡,但相信要一段時間才可熟習。

Mychan: 小女第一天也沒喝水因不用去洗手間。她說沒有老師給他們水。班主任的名字可在時間表右上角找到。

moon-sm: 老師應該會派的。今天女兒那班的中、英文科就各有一張通告說明如何準備folder.  指示詳盡,但相信要一段時間才可熟習。

sorry, 我的意思是老師會派通告,不是派folder。

大家好,我是FS1T班家長,有沒有同我女兒一班的小朋友呀?想請問派回來的英文書是否不用帶回學校了,放在家裡?(如果要帶的話星期一帶哪一本),還有一個問題想請交各位家長,是否每天要帶托盤回家的?小女說要帶回來清潔,但是我又覺得第一以後慢慢書或工作紙會多,第二放在書包裡怕搞髒書或工作紙(總之覺得每天帶回家又點奇怪),是否有家長知道,謝謝!

回復 1# anitahao 的帖子

英文科有份Letter to Parents, 睇完你就會知咩日子帶咩書, 仲有要買十本英文紅线簿, 如果我沒有理解錯, 應該即係幼稚園時寫abc果隻簿, 特別要留意spelling quiz的日子呀! 如我有錯請指正

回復 1# anitahao 的帖子

英文科有份Letter to Parents, 睇完你就會知咩日子帶咩書, 仲有要買十本英文紅线簿, 如果我沒有理解錯, 應該即係幼稚園時寫abc果隻簿, 特別要留意spelling quiz的日子呀! 如我有錯請指正

回覆 132# myrchan 的文章

不是買十本英文紅線簿, 應是買一本10行(巿面上有些是13行的)雙紅線簿, 此簿是用來做spelling quiz的.
我女女(DS1)曾帶托盤回家, 仔仔(FS1)則沒有帶回來, 但我已叫阿女帶回校, 不用再帶回家了, 污糟了便自己清潔吧.

多謝你們的答复,希望以後可以多交流。

YanKanMom , 好彩我都係買左 10 行果隻簿咋!  不過我買左10本啦, 唯有響屋企比阿囡寫多d啦!

呵呵..真係好多notice

你地小朋友最喜歡上咩堂呀?我囡話最鍾意上媒體。

小朋友下星期要帶八達通, 記得入定錢啦, 不過, 有d担心, 會唔會連拍兩次咭呢? 我咪要次次同佢check囉 ><

原帖由 myrchan 於 11-9-10 09:48 發表
你地小朋友最喜歡上咩堂呀?我囡話最鍾意上媒體。

小朋友下星期要帶八達通, 記得入定錢啦, 不過, 有d担心, 會唔會連拍兩次咭呢? 我咪要次次同佢check囉 > ...

我女上年FS1最受歡迎嘅堂都係媒體堂,因為老師好生鬼,堂上又多嘢學,佢哋學得好開心。

回覆 9# anitahao 的文章

你好!我阿女都係FS1T,我初時都以為日日要帶個tray返屋企,後尾我問其他家長,佢哋話只要貼返個名就唔使啦!我問阿女佢話係,之後個tray真係留返係學校度!!

myrchan, 八達通是應該不會扣兩次錢,因同學是逐班逐位去拍咭,拍完就在另一邊排隊。好有系統的。
‹ 上一主題|下一主題