用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 我係準2011 FS1家長。
go

我係準2011 FS1家長。 [複製鏈接]

大家好,我個女兒會係2011年入讀FS1,我想問吓點解好似男同學多過女同學?仲有我同我太太都係讀書至F.5同埋必須輪更工作的人,這樣將來對女兒會否有好大的影响呢?
   0    0    0    0

校長走左現時情況唔知去到點????

是的, 茵怡幼稚園是要排通宵隊的(如果想讀上午班), 但亦試過用抽籤方法, 今年用什麼方法就不知道了, 您可致電學校問問.
"樂道"好不好不大清楚.
您的女女很棒, 我的仔仔是要等我回家才做功課的, 執書包則只負責讀時間表給我聽.
R班班主任羅老師昨天也有致電予我, 相信她會愛護每一位學生吧!

原帖由 hinhung 於 11-9-20 23:30 發表

呢間我都會申請, 不過睇到話要排通宵隊唔知是不是呢,
真道上面有間叫"樂道"唔知好唔好呢?(因有全日班)

講返真道書院先....近排發覺小女放學後會整理明天的folder, 跟住又會做功課, 呵呵...唔通咁快有成果..哈哈 ...

原帖由 YanKanMom 於 11-9-20 16:46 發表
是這一間, 它是沒有幼兒班(Nursery)及沒有全日班的. 它確是好學校如果家長不是著重學術操練的話.

呢間我都會申請, 不過睇到話要排通宵隊唔知是不是呢,
真道上面有間叫"樂道"唔知好唔好呢?(因有全日班)

講返真道書院先....近排發覺小女放學後會整理明天的folder, 跟住又會做功課, 呵呵...唔通咁快有成果..哈哈真係可喜啦

今日班主任打電話給我太太了解小女一d生活細節, 我太太同班主任傾完之後非常欣賞佢咁細心對小朋友

是這一間, 它是沒有幼兒班(Nursery)及沒有全日班的. 它確是好學校如果家長不是著重學術操練的話.

原帖由 hinhung 於 11-9-20 14:03 發表

THANKS
地址是否這間: 新界將軍澳貿泰路八號茵怡花園
第七座平台一樓
不過好像沒全日班?

原帖由 YanKanMom 於 11-9-19 11:04 發表
可考慮寶琳站茵怡花園內的"基督教宣道會茵怡幼稚園". 此校課程不深, 但重全人發展, 校長重視孩子靈命發展, 老師有愛心, 小朋友亦讀得開心.

THANKS
地址是否這間: 新界將軍澳貿泰路八號茵怡花園
第七座平台一樓

不過好像沒全日班?

將於小學籃球場完成加建一棟樓高 4 層的附屬校舍(包括,室內球場、課室、特別室、宿舍等) 於2013 年度順利落成 建校舍的進度 建校委員小組加建附屬校舍所需的經費.
喜見學校有新發展,詳情可參考真道網頁。

可考慮寶琳站茵怡花園內的"基督教宣道會茵怡幼稚園". 此校課程不深, 但重全人發展, 校長重視孩子靈命發展, 老師有愛心, 小朋友亦讀得開心.

原帖由 hinhung 於 11-9-18 22:11 發表
題外話, 將軍澳區有什麼幼稚園介紹, 忙完小女入學, 現在要幫仔仔找幼稚園囉! 最好基督教(之前小女不是在將軍澳區讀, 所以未太了解)
Thanks!

題外話, 將軍澳區有什麼幼稚園介紹, 忙完小女入學, 現在要幫仔仔找幼稚園囉! 最好基督教(之前小女不是在將軍澳區讀, 所以未太了解)
Thanks!

原帖由 hinhung 於 11-9-15 22:49 發表

哈哈...聖人都有錯啦, 唔緊要
昨晚我太太聽完家長講座覺得很好, 非常清楚每科的教學內容, 令到我地更加了解子女每天學習的流程

遲吓會有一連串「公開課」,記住抽時間去睇,你會更明白點解咁多有識之士揀真道。

原帖由 TansonMa 於 11-9-15 08:14 發表
hinhung, 部份老師們會兼教中學部,嘗試運作一星期,發現有問題咪要改時間表。過埋九月就會一切定下來。多忍耐一會吧!

哈哈...聖人都有錯啦, 唔緊要
昨晚我太太聽完家長講座覺得很好, 非常清楚每科的教學內容, 令到我地更加了解子女每天學習的流程

回復 1# hinhung 的帖子

hinhung, 部份老師們會兼教中學部,嘗試運作一星期,發現有問題咪要改時間表。過埋九月就會一切定下來。多忍耐一會吧!

我小女都是FS1_R
好奇怪....上左成星期課先知道..上課時間表是錯

小兒也是就讀FS1R, 我暫時未有Facebook Account. 如妳不介意, 我們可在此交流.

原帖由 YammieMak 於 11-9-14 14:27 發表
小女就讀FS1_R, 有無同班同學家長?大家認識下.

Hi Yammie, Please check your PM as some parents are discussed in facebook instead of BK.

原帖由 YammieMak 於 11-9-14 14:27 發表

有無FS1_R家長?

係只是默學寫過的生字,但老師不是用課文的句子來配要默的生字。另外可能多點語文運用,總之跟工作紙好類似。做過一次你就明,淨跟他默下生字就得。

原帖由 myrchan 於 11-9-12 13:19 發表
謝謝你的資料。

另想請教, 中文科的溫故知新, 係咪即係默生字呀? 要唔要背篇課文架?

謝謝你的資料。

另想請教, 中文科的溫故知新, 係咪即係默生字呀? 要唔要背篇課文架?

原帖由 TansonMa 於 11-9-11 14:00 發表
myrchan, 八達通是應該不會扣兩次錢,因同學是逐班逐位去拍咭,拍完就在另一邊排隊。好有系統的。

原來d細路年年都咁鍾意媒體堂。

我囡話個老師好搞笑, 話上堂有隻蜘蛛俠架。不過今個星期既媒體撞正星期五, 因為要調堂, 所以無得上, 佢實有d失望啦。

原帖由 littlefaith 於 11-9-10 19:32 發表

我女上年FS1最受歡迎嘅堂都係媒體堂,因為老師好生鬼,堂上又多嘢學,佢哋學得好開心。

anitahao, 通知方面你可到學校網頁,找你級別的通告下載便是。至於功課你就要求救,或讓他去撞吓板(俾老師訓示下)喇!
‹ 上一主題|下一主題