用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督堂幼稚園 CCKG點解咁既?
樓主: eniale
go

CCKG點解咁既? [複製鏈接]

睇清楚份接見書, 人哋講明你只可以帶什麼文件去interview, 人哋都冇話可以帶portfolio,咁人哋拿走份portfolio又真係好正常啫!

你(家長)連咁小嘅rule都唔follow,點教細路呀??

原帖由 fanwong29 於 11-2-23 14:08 發表
我囝囝當年衹拿住一份portfolio(幾頁紙),在大門囗果位老師一樣叫拿走份portfolio,不淮帶上去見校長嗱。

Every school (Kindergarten) has its own policy, not just CCKG!

Can you name a school (Kindergarten) whose application policy is transparent???

Please don't give unfair comment to any school (Kindergarten)!

你唔想囝囝囡囡入呢間學校都唔會排成個鐘頭隊,放低三十蚊攞張form,之後又排成大半個鐘頭隊交form啦!

原帖由 小克 於 11-2-24 14:09 發表
A lot of discussions/arguments.
Anyway, every parent knows this CCKG is full of secret and underground stuff!   

原帖由 GCCC1231 於 11-2-24 17:42 發表
Every school (Kindergarten) has its own policy, not just CCKG!

Can you name a school (Kindergarten) whose application policy is transparent???

Please don't give unfair comment to any school (Kinderg ...

我原本想報SSGC,但看到application form,第一次見有學校份幼稚園application form會跟你計定小學派位分。我相信他們是要計定你夠分上他們小學才會收你讀幼稚園,好transparent呀

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 PoorParent 於 11-2-25 09:21 發表

今年K3成績嬌人,學生有很多Top schools offers
CCKG kids: excellent English, extreme confident in new environment & new people
CCKG staffs: polite & caring to kids & parents

thanks for your info!
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-2-23 22:23 發表
見過好多人一in完就話間學校唔掂
我覺得好睇當事人嘅性格,會唔會將呢d嘢小事化大, 又或者觸動到佢某d神經, 一d佢覺得好嚴重嘅嘢

我有時會講:好學校不如好老師, 但係老師無得揀, 唯有揀學校

所以~ 如果將面試見到嘅 ...

我一直都很欣賞你,你讓我明白到,小孩面試出色,不只是他的本事,父母的努力更為重要,你是一個很理性很細心很明理的...媽媽.
有些父母不去了解面試遊戲,也不去明白學校理念,只會抱怨再抱怨再再抱怨,從來不知道輸的原因在自己(不一定是小孩)(細b例外).....................例子太多了,看了都煩!!但願我也沒犯下以上的毛病吧!!想到你,我就會提醒自己!
說了這麼多,我也要提醒你一件事,流傳很可怕,不要全信,問過來人(認識的人)最好.就像kv,有人的評價是老人院,軍訓學校~~所說的人都只是聽回來的就當真,當我去問過來人(網上和認識的人),原來答案都是:好好好好好!!你看,多可怕,答案可以180度不同.
以我所知,cckg是一所很棒的學校.連某校老師(不方便講)都說,sc ,kv, cckg,的學生,都覺得cckg的學生更加出色(因為學校教法很有一套,小朋友好自信獨立,英文又好).
cckg即使入不到男拔,or你不想小孩入男拔,其他出名學校都收的.如:英華! 你別聽流言,小學與幼稚園之間又沒有利益,又沒有仇,為何不是看小孩的表現而看幼稚園的名而不收呢??

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 luiflora 於 11-2-25 10:46 發表

說了這麼多,我也要提醒你一件事,流傳很可怕,不要全信

多謝你呀!
收到喇~

其實.. 我覺得每類意見到要聽, 聽咗再自己平衡返.. 諗返自己到底想要d乜~

一日結果未出, 都唔會動用腦筋住.. 廢事諗多咗啦!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題