用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH vs Heep yunn
樓主: baby2288
go

LH vs Heep yunn [複製鏈接]

我都想知呀

原帖由 BabyQQ~ 於 11-3-1 13:09 發表
多謝寶貴分享,BK唔多協幼既分享。請問你女兒是那一屆,需要另補國語嗎?多唔多課外活動。thank you.

由於協幼不是普教中文 (但有普通話堂), 如想強化這語文, 不防出外另補.協小的普通話課程是必需要學習和考拼音的.初小時要求較低,但高小時要求完全掌握聽,讀及拼音技考. 都不容易的.

協幼的小朋友都好多活動, 參觀等, 而且有機會接觸協小及協中的大姐姐, 及加入家教會, 參予全校活動, exposure 都算多. 這方面較外面的幼稚園有優勢.

還有, 協幼的老師是"嚴"的, 不會什麼都讚, 做錯了會當大個女咁罰.

原帖由 BabyQQ~ 於 11-3-1 13:09 發表
多謝寶貴分享,BK唔多協幼既分享。請問你女兒是那一屆,需要另補國語嗎?多唔多課外活動。thank you.

請問協幼o既英文程度如何?有無NET?如英文老師唔係NET,佢地o既英文好唔好?每日有幾耐英文堂?

請問LH點唔好? 我考慮緊讀唔讀K1...Can u pls share?

原帖由 angrybirds 於 11-3-7 10:33 發表 [url
=http://forum.edu-kingdom.com/redirect.php?goto=findpost&pid=33580570&ptid=2275200][/url]

HY is a lot better than LH. LH is not as good as many people thought.

Why LH is not good?

No other Kinder has similar successful rate to enter CKY/TSL as LH.

原帖由 angrybirds 於 11-3-7 10:33 發表

HY is a lot better than LH. LH is not as good as many people thought.

原帖由 EggEgg08 於 11-3-7 10:44 發表
請問LH點唔好? 我考慮緊讀唔讀K1...Can u pls share?

樣樣野都有人鐘意有人唔鐘意架la~最緊要自己去了解多d,睇下自己鐘唔鐘意la~

係lor, 所以知道有人覺得唔好想了解多d lor, 有d野可能自己冇留意到ma

原帖由 ho_yan2406 於 11-3-7 19:18 發表

樣樣野都有人鐘意有人唔鐘意架la~最緊要自己去了解多d,睇下自己鐘唔鐘意la~

原帖由 angrybirds 於 11-3-7 10:33 發表

Why ar? Pls share your thought, thanks!
http://hk.myblog.yahoo.com/samarayip/

點解呢?
不過見你次次留言都無事實back up, 又無解釋

好多時都係留言"呢間唔好, 呢間最好", 又無講咩原因, 人地問又唔答, 你都幾有趣

回覆 1# fookfook 的文章

原帖由 BCvancouversun 於 11-3-8 13:47 發表
我好想我的兒子讀LH。不過我的姐姐兒子在LH讀,她說LH(LV)的problem 如下:

- 校長的expenience 唔夠, 太新
- 普通話的教師好冇heart .
- 學校 只會 栽培與他們 (校長,教師)父母關係好的學生去參加表演,如朗誦比賽,校際音樂 ...

之前有BK媽媽說HKPS都是這樣。我相信除左TT及其他one dragon school好多學校都係o甘。如果係真當然不好呢,但有時又真係好現實!

原帖由 BCvancouversun 於 11-3-8 13:47 發表
我好想我的兒子讀LH。不過我的姐姐兒子在LH讀,她說LH(LV)的problem 如下:

- 校長的expenience 唔夠, 太新
- 普通話的教師好冇heart .
- 學校 只會 栽培與他們 (校長,教師)父母關係好的學生去參加表演,如朗誦比賽,校際音樂 ...

亞女而家讀凱帆分校
校長好掂, 好experienced, 普通話老師有冇heart我唔知道, 不過而家亞女pn班, 一星期2次普通話, 佢好鍾意普通話老師, 老師個個中午都同小朋友探熱, 好細心, 好nice既
校長話佢地唔會干預派邊d同學參加比賽, 係由校外"專家"負責&負責操小朋友, 其實佢都講過2次, 所以我無質疑過
不過佢有提佢地好似只會參加校際音樂節
佢地好多野都好公開, 例如好快會有sport day, 家長參加人數多得濟, 佢地會公開抽籤, 上k分班既先後次序都係公開抽籤

我唔知其他分校咩情況

醒目開學勳章

原帖由 朝日太太 於 11-3-8 14:56 發表

亞女而家讀凱帆分校
校長好掂, 好experienced, 普通話老師有冇heart我唔知道, 不過而家亞女pn班, 一星期2次普通話, 佢好鍾意普通話老師, 老師個個中午都同小朋友探熱, 好細心, 好nice既
校長話佢地唔會干預派邊d同 ...

我一向都以為自己選擇咗一間好好嘅幼稚園比我小朋友, 不過我而家都對學校好失望.

我仔讀LV, 而家K3喇.  我諗你都知, 我地一路都丟空咗校長一位, 由K1開始, 都係青衣李校長暫代此職.  不過, 一間學校, 無校長, 即係無咗核心.  OK, 一路暫代, 於K2下旬開始, 就有個副校長出現, 都OK, 因為我地所有通告, 都仍然係由李校長名義出, 即係佢仲係我地學校核心.  到我仔K3, 開始出事, 你知我地都係上年開始要去考小學, 學校突然出通告, 副校長升為LV校長喇.  都唔知點解學校要呢個時候攪變動, 我諗LV各學生, 都知而家出黎個苦況係, 今年LV分校個Placement result係同其他分校比, 特別差, 我諗大家都知點解.  無他, 我地校長無experience, 同小學嘅校長無relationship, 好多小學都唔會比面我地啦, 結果, 慘淡收場, 早知如此, 我一早去青衣讀, LV分校就如被學校放逐咗, 無人駕駛, 多得校監唔理嘢, 真空咗LV校長一職兩年, 仲要無情情於我地考小學期間, 升咗副校長上去, 我敢講, 佢真係累死我地LV學生.

2) 我地學校一D透明度都無, 我仔讀咗3年, 咩抽籤??  我都未聽過, 佢地全部都係靜靜雞進行, 你講今年Sportsday ??  完全無出通告請我地參加比賽, 只係學校私自請其中一批家長去玩, 無公開過, 無咨詢過.  
(我一字一句都係真, 如有咩錯, 請學校搵人上黎對質)

3)  如樓上媽咪所講, 我地學校, 成日有咩公開比賽, 我地都係唔知, 只有被選中嘅小朋友同家長知, 真係黎黎去去都係嗰幾個小朋友有得被選, 每次都靜悄悄進行, 其他家長係唔會知.

本人覺得, LH (為公平, 我只講LV分校) 除咗語言好之外, 其他你唔好對佢有咩期望, 我仲記得當年我仔K1開學, 校監所言, 學校透明度高, 當時寄予學校厚望, 最終, 都係令我失望.  如果學校真係只栽培佢所謂十分出色小朋友, (然而在我心中, 我小朋友仍係十分smart) 我就唔明咩叫有教無累, 至少喺學之園係做唔到, 比我感覺好黑暗.  可笑係, 我覺得LV家長都係十分高質素, 反而學校見家長都係好情操, 就反而當我地係傻嘅.  其實無機會發言, 唔代表家長唔知, 而家在位嘅校長, 真係要負起呢個不公平嘅責任.

我本人同李校長以及葉校長交流過, 真係十分明白, 咩叫有 Heart 有經驗校長, 十分羨慕!  我無諗過, 校監會放逐咗 LV分校, 十分失望.

回覆 34# 眼超超 的文章

If it is a true case, I need to think about whether transfer to LV branch or not as my son got offer from HL branch.

原帖由 眼超超 於 11-3-8 15:56 發表

我一向都以為自己選擇咗一間好好嘅幼稚園比我小朋友, 不過我而家都對學校好失望.

我仔讀LV, 而家K3喇.  我諗你都知, 我地一路都丟空咗校長一位, 由K1開始, 都係青衣李校長暫代此職.  不過, 一間學校, 無校長, 即 ...

唔怪得海帆同青衣校o甘勁!

眼超超, is there many kids cannot get offer from Private or DSS primary schools in LV branch this year?

回覆 4# 眼超超 的文章

原帖由 BCvancouversun 於 11-3-8 16:28 發表
my sister's son is now studying in LH (LV)...she also told me the same...internal is  好黑暗. if the parent's relationship good with teacher, then teacher can make decision to choose who joint any 比 ...

Then, will you consider other LH branch like TY or HL?

‹ 上一主題|下一主題