用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼潛 vs Gym playgroup
go

幼潛 vs Gym playgroup [複製鏈接]

1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

對我就無乜咁吸引~
一個鐘裡面, 玩10分鐘玩具, 唱一首歌仔/小動作, 玩一個小肌活動,  飲吓水, 玩一個大肌肉運動, 然後又玩10分鐘玩具!

gym就主要大肌肉訓練

我就鍾意職業治療師上嗰d, 集中訓練大小肌肉,專注力,前庭,平衡 etc , 一堂會有5-6樣活動,
幼潛又唔係平,但相對.. 我覺得唔抵!
恐龍家

原帖由 cincin_ko 於 11-2-24 16:52 發表

請問有什麼playgroup 係"職業治療師上嗰d, 集中訓練大小肌肉,專注力,前庭"-> 我bb 係需要大肌肉+社交訓練呢.....?

協康同Sam Sir都可以

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-24 17:06 發表

協康同Sam Sir都可以

正確
應該仲有d小型中心有搞, 我見過一間响TKO (不過唔清楚detail)
另~ Dr. Poon 都係類似嘅 pg
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-2-24 17:16 發表

正確
應該仲有d小型中心有搞, 我見過一間响TKO (不過唔清楚detail)
另~ Dr. Poon 都係類似嘅 pg

都有不同,純個人觀感,我2個堂都上過,視乎家長喜歡邊鍾適合自己,Dx Pxxx 是hea型重有d out。Sxx Sxx是agressive型又update。例如另一版CCKG個case, Dr Poon建議手攞住d 嘢有安全感,而Sam Sir建議自小不要依附某物件。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-24 17:23 發表

都有不同,純個人觀感,我2個堂都上過,視乎家長喜歡邊鍾適合自己,Dx Pxxx 是hea型重有d out。Sxx Sxx是agressive型又update。例如另一版CCKG個case, Dr Poon建議手攞住d 嘢有安全感,而Sam Sir建議自小不要依附某物件。 ...

多謝你嘅資料! 我好想試吓Dr P. 但係組唔成! d人成日話佢"有心d".. 呢樣都要hea d先做呀!

我諗~ 真係好睇家長想點教.. 各有各好啦..我自己就唔鍾意依戀物件呢樣嘢
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 cincin_ko 於 11-2-24 17:23 發表

我都聽聞呢類playgroup, 係咪比起gym 好一點??

但佢地通常冇得試堂, 一join 就一個course 呢.

sam sir 有trail class.. 你打去問問呀.. 不過要俾錢架!
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-2-24 17:59 發表

多謝你嘅資料! 我好想試吓Dr P. 但係組唔成! d人成日話佢"有心d".. 呢樣都要hea d先做呀!

我諗~ 真係好睇家長想點教.. 各有各好啦..我自己就唔鍾意依戀物件呢樣嘢 ...

因為你聰明學晒Sxx Sxx d 嘢想試新嘢呢。我是先上兩老再轉到Sxx Sxx。你level不同可能跟他們可交流到呢

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-24 18:13 發表

因為你聰明學晒Sxx Sxx d 嘢想試新嘢呢。我是先上兩老再轉到Sxx Sxx。你level不同可能跟他們可交流到呢

哈哈~ 佢e+都要"跟"我買玩具呀!!!

無得揀,方便,都係去返肥佬度上堂算喇!
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-2-25 09:38 發表

哈哈~ 佢e+都要"跟"我買玩具呀!!!

無得揀,方便,都係去返肥佬度上堂算喇!

不如出本書揾吓奶粉錢呢

Btw, 大件玩具始終在那裏才有得玩

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-25 09:56 發表

不如出本書揾吓奶粉錢呢

Btw, 大件玩具始終在那裏才有得玩

大家買 "買錯玩具教錯仔" 都一樣啫.. 我枝筆唔多掂架!

你想買咩大件玩具呀? pg見到嗰d? 我上網見過有d KG/學校supplier 有好多呢類型嘅嘢, 不過唔平!
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-2-25 11:22 發表

大家買 "買錯玩具教錯仔" 都一樣啫.. 我枝筆唔多掂架!

你想買咩大件玩具呀? pg見到嗰d? 我上網見過有d KG/學校supplier 有好多呢類型嘅嘢, 不過唔平! ...

你有沒有到過12/F個課室玩那些大型前庭訓練呢?不是恐龍仔年代的7/F呢!

Btw, 協康亦十分好又有heart,但好難排到。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-25 11:51 發表

你有沒有到過12/F個課室玩那些大型前庭訓練呢?不是恐龍仔年代的7/F呢!

Btw, 協康亦十分好又有heart,但好難排到。

有呀~~
你講嗰d飛機.. 真係唔知喎..
彈床就見過~
恐龍家

我女兒15個月大, 好多都要一歲半報名, 上完幼潛想試其他playgroup, 請問sam sir係咪呢個地址? thx!
佐敦 德興街 11-12號 興富中心

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 annie_k 於 11-2-25 12:22 發表
我女兒15個月大, 好多都要一歲半報名, 上完幼潛想試其他playgroup, 請問sam sir係咪呢個地址? thx!
佐敦 德興街 11-12號 興富中心

係呀~
恐龍家

我大b自9個月開始返幼潛,幸運地連續4期都抽到,一直上到宜家最後一期(大b今年20m),一個完滿既結束。

對我來說,幼潛的幫助很大,對於育兒既理念在toddle之前既嬰兒期我比較著重大b既physical﹑認知既發展,在大b12m前,我沒有安排太多學術上既playgroup給他。上幼潛的好處其實不單單是上堂既時間,而係佢教曉我回家怎樣去啟發及訓練bb既潛能,而且每期完結,bb也會有獨立的評估報告,令我更知道大b既長短處從而配合有關方面既訓練。

不知道是幼潛的能力or我大b本身既潛能,他從小在各方面既發展都好好(大小肌肉,認知,語言),所以當我12m時才正式train佢academic方面(英文/中文),佢吸收同表達既能力都好快。

所以將來細b出世了,我也會幫她抽幼潛。

p.s. 聽聞協康會的playgroup也不錯,不過是先到先得,很多時我也抽不到時間去排隊。類似既課程我上過chung sir,很多人wait,wait到時我試上了一個月,感覺人太多(父母可一起上but要帶口罩)及流水作業,chung sir未能了解每個bb既情況。

我個b返過2期幼潛,第1期的梁ee幾好,第2期轉另一個ee,令我上得好不安
嗰期返得好唔開心,因為佢堂堂都話我個b有問題,其實絕對唔係有問題,但係俾佢講到好似個b而家咁樣將來就呢樣唔好嗰樣唔好
完咗呢期之後不再參加幼潛,出去搵其他機構/centre,先發現外面的世界好大,course的種類很多,而且內容更豐富,我個b都玩得好開心,亦都無佢所講的問題

回顧幼潛只係每節前前後後的玩玩具時間+玩3個簡單遊戲+臨尾5分鐘講育兒心德,而價錢並不是十分吸引,又要抽籤
外面好多playgroup都做得到,除此之外仲有刺激身體感觀或視覺感觀或音樂感觀等活動(例如:跳舞唱歌或bubbles),成個氣氛係好歡樂的
‹ 上一主題|下一主題