用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好唔開心,亞仔成績差左
樓主: maybaby
go

好唔開心,亞仔成績差左 [複製鏈接]

好似中文科, 我同佢溫書的內容她是明白的, 課文內容的詞語她都明白是什麼意思, but當果個詞語要套用在另一句內, 就出問題了, 同埋明明某d生字, 默書時係默過, 到考時, 又唔記得... 我覺得好直的題目她是冇問題... but轉一轉彎, 佢就唔掂了, 閱讀理解又好弱, 之前我做法係, 我會將d 課業, 作業, 臨考時俾佢做多d, 記得多d, but 好似唔多work, 數學科都係, 係臨考之前, 我俾佢計左好多數, 真係同佢溫哂, but see番佢份paper, if佢有諗真d, or小心d, 一定唔止6x幾分, 可能我的concept真係錯啦, 做多d, 唔識起碼一見條題目大約知係咩... 而家唯有小小咁同佢執及同佢溫..

其實中文科真係唔易ka.. 唔記得o的字點寫, 其實都好正常, 有時大人都會唔記得啦..
如果你講佢唔識用返入去, 可能佢都唔係太明成句意思, 所以都唔知可以放咩詞語入去, le o的語文科o既野, 真係要睇多o的書, 只溫課本上o既野真係唔足夠, 同埋依家普遍學校都唔會問太多課文. 多數係重組句子, 作句, 標點, 閱讀理解, le o的全部都唔會在課本上學到, 所以真係要睇多o的課外書.

數學就真係無辦法, 真係要睇佢地小唔小心, 同埋明唔明條題目問什麼. 真係只可以慢慢來, 同埋有時佢地真係未到個階段, 諗唔到就真係諗唔到, 點做都係諗唔明.. 比多少少時間佢, 現在都是小一.. 就算今次都考得唔太好都唔好太擔心, 仲有個summer 可以慢慢追返. 最重要個小朋友要有信心, 一無信心就好麻煩. 加油 !

唉~我都係!
阿仔比上學期差左,
我覺得問題係佢心散左...
宜加都年假後1個月, 月尾又要測驗, 點算呢~?!
幾時至pick up 番呢~???

我都發覺放完個長假一定會心散好多, 所以放長假都有適量練習.同溫習, 對大家都係好o的

但每次測考前後都會有長假期.
暑假後開學的第一期測驗多數都唔太好, 因未投入. 到了聖誕節假期(又是長假)之後又考試, 不過比之前的測驗好少少. 到放完年假(都算長)今個月又測驗了, 只有大考之前沒有長假期影響. 所以每次都係大考的成績最好.
我覺得每次開始投入時, 就差不多放長假.
原帖由 qkhui 於 11-3-10 23:11 發表
我都發覺放完個長假一定會心散好多, 所以放長假都有適量練習.同溫習, 對大家都係好o的

原帖由 qkhui 於 11-3-10 17:39 發表
其實中文科真係唔易ka.. 唔記得o的字點寫, 其實都好正常, 有時大人都會唔記得啦..
如果你講佢唔識用返入去, 可能佢都唔係太明成句意思, 所以都唔知可以放咩詞語入去, le o的語文科o既野, 真係要睇多o的書, 只溫課本 ...

我都明中文真係唔易, but冇辦法啦, 慢慢來, 希望final exam 可以有進步....

回覆 65# alice44 的文章

係ka, 我仔之前每逢第二次同第四次考試都會無噉好, 所以今年聖誕節都盡量唔玩得太多, 不過都幾慘, 明明聖誕節係好快心, 但係都要就住就住.. 唉, 真係唔明點解依家o的小朋友讀書噉辛苦

我囝3年班了..他學校教的比出面學校淺好多同功課比出面少好多..小一時平均分87左右(學校沒有排名次的)..到小二派左去精英班..家長日派成績表平均分83..我同老師講中間都算唔錯啦..點知老師話全班排最後果幾個了(我好尷尬)..(我成日問他鐘意鳳尾或雞頭..他問即係點,即係係精英班就排最後,係普通班就排頭..他答我無所謂,但他告訴我精英班中文是用普通話教及英文會多幾堂由外籍老師教的,所以我希望他繼續入精英班)以為咁樣小三應該無得入精英班啦....點知又俾他入左(好幸運)..他學校是3測3考的..第一次考試分又係80幾..第二次考試昨天才考完..今天開始派卷了..希望不會太差..因為我要照顧3個..他下面有2個妹妹..所以平時沒什麼時間理他..如果他成績保持平均分80幾都唔錯的...我記得他小一時好鐘意英文的..次次90幾分..但其中一次跌到70幾..同埋他開始抗拒英文..於是向他同學查詢(有幾個同班好熟的),收到消息係有次上堂時老師問野,好多人舉手答,我個仔都有舉手,點知老師(也是他班主任)無理他,以為他舉手答題目,..原來他急屎,想去廁所,因為這樣他忍唔到係課室賴左少少,給同學笑..所以開始唔鐘意英文,我即刻聯絡老師將問題告訴她..老師後來同我個囝談及處理問題(包括叫同學以後唔好再提起單野唔好笑我個囝,又多叫我囝答問題又獎他貼紙等)..後來他又鐘意返英文了..所以樓主可以問問是否有什麼不開心不愉快事影響囝囝..我個仔上年尾突然話俾我聽他聽唔明英文外籍老師講野..我又嚇死..問他點聽唔明..原來係外籍老師有時會講一些生活趣事,不是課文的..所以他聽唔明..不過都給我一個警示,我開始要他多些看和聽英文/查字典等..最近想找人幫他補習英文..希望對他有幫助啦..所以我覺得事出必有恩的..找出原恩就可以解決問題了..THX!

我好明白你心情, 我都好驚dd壓力,
我都有諗過不如轉校, 考第一好過考第尾,
不過我老公同我講,
"真係考第一, 係咪真係就咁就滿足?"
所以我都係的起心肝, 俾心機教好小朋友~~

我大仔宜加至小一, 上次平均分有90到, 我同你心諗嘅野係一樣, 點知老師話佢考26, 姐係尾10, haha....
我真係好想知考前25個的小朋友係乜野成績!!

我問d班係咪精英班??
老師話佢地冇分精唔精英班, 個個平均分班的...
咁我又信喎~ 因為我睇過小一分班, d姓氏好平均,
咁姐係話其他小朋友都好叻...
壓力好大呢??

原帖由 大傻蛋 於 11-3-11 15:15 發表
我囝3年班了..他學校教的比出面學校淺好多同功課比出面少好多..小一時平均分87左右(學校沒有排名次的)..到小二派左去精英班..家長日派成績表平均分83..我同老師講中間都算唔錯啦..點知老師話全班排最後果幾個了(我好 ...

王國會長

平均分有90到考第26, 相信考前25個的小朋友可能也只是九十幾分吧, 咁即係大家分數或只相差0.幾分, 所以其實大家包括你囝囝也很叻了, 冇必要給自己這麼大壓力吧.

原帖由 恩林 於 11-3-11 21:30 發表
我大仔宜加至小一, 上次平均分有90到, 我同你心諗嘅野係一樣, 點知老師話佢考26, 姐係尾10, haha....
我真係好想知考前25個的小朋友係乜野成績!!

我問d班係咪精英班??
老師話佢地冇分精唔精英班, 個個平均分班的...
咁我又信喎~ 因為我睇過小一分班, d姓氏好平均,
咁姐係話其他小朋友都好叻...
壓力好大呢??

hello..我囝學校係小二才開始有分班的..今晚返來派左中文卷,得67分..我都未開口講野..我個囝已經喊定..我都唔知講什麼了..唯有叫他最後一次考試時加油了(3月)..他說好難..全班最高多係80幾..唔知真或假..其他科要下星期一才知道哦..希望唔好再給我驚嚇了..大家都要加油哦..

原帖由 恩林 於 11-3-11 21:30 發表
我好明白你心情, 我都好驚dd壓力,
我都有諗過不如轉校, 考第一好過考第尾,
不過我老公同我講,
"真係考第一, 係咪真係就咁就滿足?"
所以我都係的起心肝, 俾心機教好小朋友~~

我大仔宜加至小一, 上次平均分有90到, ...

唉!果然大家都為小朋友成績而煩惱!我都係,不過而家唔係為佢考試成績不理想而煩惱,反而係佢行 為上同心理上而煩。
我見到好多家長都會俾練習小朋友做,其實我都想,四月頭小朋友都要考試,但問題係佢連功課都做到九點几,都唔知點俾佢做?最慘係佢日日都想有得玩,無論有几多功課,明天要不要測驗、默書,佢都要爭取玩的時間,否則便會發脾氣!攪到我們一家每天都很不開心!
現在我反而平心靜氣地想,不如先讚讚他,有空給小朋友玩下。考試時先努力溫吧,而且會在星期六、日先給小朋友練習。希望有用!我有時真希望我的小朋友好像其他的一樣媽媽叫做練習會聽,不會發脾氣或哭便好了!
唉!成績....!我己經放下了一點,只願小朋友有一天會自己為自己的成績而努力吧!

原帖由 whywhywhywhy 於 11-3-12 00:11 發表
唉!果然大家都為小朋友成績而煩惱!我都係,不過而家唔係為佢考試成績不理想而煩惱,反而係佢行 為上同心理上而煩。
我見到好多家長都會俾練習小朋友做,其實我都想,四月頭小朋友都要考試,但問題係佢連功課都做到九點几,都唔知點 ...

我囡囡都是一樣, 一有時間就想玩, 我暫時真係未可以看開D, 可以不為成績而煩惱, 我個心只係想佢可以小一, 二打好個底, 不是要做最叻果個, 而家只係希望她 FINAL EXAM有進步啦...

原帖由 pyemily 於 11-3-12 11:51 發表

我囡囡都是一樣, 一有時間就想玩, 我暫時真係未可以看開D, 可以不為成績而煩惱, 我個心只係想佢可以小一, 二打好個底, 不是要做最叻果個, 而家只係希望她 FINAL EXAM有進步啦... ...

我阿仔讀小一小二時真係好擔心佢追唔上, 因為成績唔太理想, 在小二的上學期仲考到全級6X名, 真係嚇死, 班主任仲話成績都唔錯吖! 我話:唔錯, 唔係嗎? 班主任說 : 佢之前考幾多o家? 我話 : 4x名. 返到屋企緊係狂鬧佢啦! 佢知死啦, 咁要佢努力d, 講了一輪道理. 我到佢定下目標, 阿仔話要考15名, 我即說係要全級喎! 佢話係, 當係小二下學期都只係考到4x名. 到了小三, 佢開始發力, 終於小三下學期考到全級13名. 小四小五都幾唔多的名次, 到了今年小六上學期, 佢居然考全級第9名. 所以一個人要定下目標才有進步.  不過阿仔自己都好努力去做好本份架!
你要同阿女一同努力, 你一定唔可以放棄, 如果你放棄, 個女一定會同你一同放棄o架啦!

如果小朋友想進步的, 佢會更加比心機, 好過父母迫佢去讀, 因為迫既成效不大; 我覺得要小朋友覺悟到讀書的重要性, 佢自不然就會有轉變, 問題係要等幾耐呢.... 所以有些家長話小四/五對有些學生會有轉捩點.

囝囝小二, 上次考試時考得幾好, 我都好意外的, 佢話想盡力去做喎... 自此我就成日同佢講: "你曾經拿到好成績, 即係話你唔係一個蠢學生, 要信下自己, 請不要做一些事令人誤會你成績差呢? 所以今次測驗明溫習時明顯有進步.

唉!煩係煩在唔係溫書問題,係心態問題,同佢溫佢無心機溫,做卷是但,又唔睇題目,唔睇題目點可以做到啱呢!話佢當耳邊風,關係日差。每日同自己講平常心︳我小朋友係越閙越玩野的!對是玩野,特登激嬲人!真係好炆!!

ng~ng~! 完全明白....都唔明點解d小朋友會覺得自己考試會識晒...dd係態度問題, 睇錯題目都係因為以為自己實啱, 冇留心睇.....真係激死~!!

原帖由 whywhywhywhy 於 11-3-21 21:43 發表
唉!煩係煩在唔係溫書問題,係心態問題,同佢溫佢無心機溫,做卷是但,又唔睇題目,唔睇題目點可以做到啱呢!話佢當耳邊風,關係日差。每日同自己講平常心︳我小朋友係越閙越玩野的!對是玩野,特登激嬲人!真係好炆!! ...

回覆 6# whywhywhywhy 的文章

同你一樣, 阿囡無時無刻都係想玩, 上次考試已經包尾, 叫佢今次努力啲, 好似好啲, 但叫佢做多幾次練習, 好似叫佢去死咁, 成日覺得自己識, 考試又唔小心, 唉!
最煩係佢依家嚮精英班, 全班平均分90以上, 阿囡已經覺得自己無論幾努力都追唔倒啲同學仔, 所以佢已經有小小放棄心態。

唉~剛剛派回前幾天的測試成績分數....
中英文都係得70幾....
我想問吓, 係咪小一下學期會比上學期退步呢?
因為老師上學期講過, 因為下學期唔會讀題, 所以一般都會退步一個級...
上學期我大仔測驗中文係70幾, 英文80幾, 數學90幾, 咁宜加係咪可接受呢??

恩林,
咁又好似低分咗少少喎! 不過唔緊要, 仲有大把時間去追同去適應. 我記得當年阿仔小一嘅時候, 上學期同下學期的平均分係一樣的, 但名次就進步咗12名. 所以你雖然d分係低咗, 但可能名次無低都未定o家! 唔好太擔心. 我亦都試過好多次, 分數低咗, 但名次係前到自己都唔會相信都有出現過, 有時分數好高, 但名次出來無驚喜, 因為每次出卷有時深有時淺, 或者今天出卷深咗, 所以先咁低分嘅.

‹ 上一主題|下一主題