用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我家有個懂得體貼別人的好孩子--附:我的最後宣言 #171 ...
go

我家有個懂得體貼別人的好孩子--附:我的最後宣言 #171 [複製鏈接]

值得 抵讚!

依家4 、5歲嘅小朋友已經好叻好聰明,簡單家務如(掃地、抹枱椅、拾玩具拾書等等),自理方面(自行進食、刷牙洗面、換衫着鞋、如廁後自己清潔等等)都可以做到,放心讓孩子嘗試嗱!

「在我的育兒理念裡,這樣危險,意外發生的經過、後果,孩子三歲前,早已掌握了,他對自已的保護程序、程度,比我對他的保護還要嚴謹。」

意外{唔怕一萬 衹怕萬一}

回覆 1# karen55407 的文章

Absolutely agree!

樓主分享有個懂得體貼別人的好孩子,本身是個好正面信息,但樓主加插咗好多與體貼別人無關細節,無須刻意描述家居環境等等。
舉例:揸車送小朋友返學(普通一句話),改寫細緻d就可寫成(揸架最新款S500L BENZ送小朋友返學)
大家都是表達自己揸車送孩子上學,但使人感覺如何?定別有意思呢?
來得BK分享嘅家長,個個都是百份百為子女著想的。

原帖由 Sumyeema1 於 11-3-2 17:13 發表

我都覺得樓主不停o甘叫人上佢 Facebook 討論, 有嫌疑。
有可能受騙或被盜取個人資料及朋友資料。

樓主根本無人想識你同了解你d嘢,但你不停叫BKd家長嚟你個fb專頁分享,BK這平台已經有很多專業人士、從事各行各業人士和家庭主婦,BK已經可幫到許多人解答問題,大家都是想幫自己的孩子,同分享吓自己和孩子嘅生活點滴,不會像你post d嘢帶有挑釁性,你想人家認同你支持你,不是用這些表達方式,你應該另有目的。
‹ 上一主題|下一主題