用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我家有個懂得體貼別人的好孩子--附:我的最後宣言 #171 ...
go

我家有個懂得體貼別人的好孩子--附:我的最後宣言 #171 [複製鏈接]

我相信每個孩子也叻的一面, 關鍵是家長如何去發掘它、欣賞它! 放下別人的眼光、比較, 用心培育自己的孩子才是正途

有時不是誰服侍誰的問題, 小朋友能為別人(尤其是父母)做些事, 他自己也會高興, 證明自己有能力! 如果做這麼小的事件父母也心痛, 真難為那些內地山區每天要走路個多小時上學的孩子了

我常常教孩子身在褔中要知褔

原帖由 35C9 於 2011-3-1 07:07 發表

你自己做到的事情, 為何要你的孩子去服侍你 ?
小朋友的書籍, 都只係教自己的事自己做, 己經好足夠, 我們還年輕, 不用仔女這樣服侍自己, 除非自己己經八九十歲啦. 而且係行動唔方便.
我覺我好容易教小朋友做以上你 ...

講得冇錯! 現今社會, 一定不可以獨留兒童在家, 現今孩子毫無自理能力、安全意識, 獨留在家一定出事的

原帖由 35C9 於 2011-3-1 12:46 發表

我好細個時, 家人出街買菜, 把我一個人關在家, 那時的製度是合法.
現今社會唔同啦. 你如果出街, 獨自關一個人5歲人仔在家, 叫做虐兒. 好多不幸, 就是兒童獨自在家出現的.
你兒子5歲起, 就自己起床做早餐. 開熱水, ...

我都來分享一下:

醫生:「小朋友,我睇完你,要唔要我比粒糖你呀?!」
仔仔:「我病喎!唔食得糖」
醫生:「咁!比張貼紙你啦!」
仔仔:「好吖!」
(仔仔當時4歲, 這對話已發生了兩次, 後來醫生記得他, 直接比比貼紙了)

係黃醫生
‹ 上一主題|下一主題