用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我家有個懂得體貼別人的好孩子--附:我的最後宣言 #171 ...
樓主: rbaggio74
go

我家有個懂得體貼別人的好孩子--附:我的最後宣言 #171 [複製鏈接]

唔使請工人啦! 個仔做咪得囉! 橫掂個仔咁識自理同服待佢兩公婆, 咁其他家務都應該難唔到佢個仔啦!

原帖由 Go-to-school 於 11-3-2 11:36 發表
嘩!有錢人啊!屋企有2樓比5歲人仔一個人自住,房中仲有獨立廁所......好高尚呀!

有冇司機同工人服務仔仔呀?

哦!原來媽媽早已起床,的確是我誤會了。點解樓主在原帖內不道明呢?是否想突顯出孩子的自理能力呢?我的小朋友在K1已懂得自己從水壺倒水自己飲,K2懂得到Seven買報紙,K3懂得在餐廳內自己向待應生提出自己的需要,亦懂得在麥當X買食物。這一切種種都是在我監管下,加上我的鼓勵下完成的,只要他們做到一次,我便以後放手讓他們自己做,但都會在安全下進行,我並不覺得我的小朋友好特別,只是做番佢能力範圍內的事。
原帖由 rbaggio74 於 11-3-2 10:38 發表

不知閣下怎會認為我們讓孩子獨處?

因為孩子獨自梳洗?因為孩子自行準備早餐?

或許是我的表達不周,其實,孩子早上起床時,太太早已在樓下吃早餐,準備早上的學習,孩子只是《獨自》在太太面前,準備玉米片,《自行倒牛奶》,《揸麵包 ...

原帖由 Go-to-school 於 11-3-2 11:36 發表
嘩!有錢人啊!屋企有2樓比5歲人仔一個人自住,房中仲有獨立廁所......好高尚呀!

有冇司機同工人服務仔仔呀?

假如閣下認為<<嘩!有錢人啊!屋企有2樓比5歲人仔一個人自住,房中仲有獨立廁所>>代表<<......好高尚呀!>>,我替你感到悲哀,把實情說出,實非得意,還望見諒!

原帖由 karen55407 於 11-3-2 12:17 發表
哦!原來媽媽早已起床,的確是我誤會了。點解樓主在原帖內不道明呢?是否想突顯出孩子的自理能力呢?我的小朋友在K1已懂得自己從水壺倒水自己飲,K2懂得到Seven買報紙,K3懂得在餐廳內自己向待應生提出自己的需要,亦懂得在麥當X買 ...

不要緊的,小帖一則,很難把所有情況一一道來,重點是,分享育兒之樂!

之前唔講, 人家睇到咪以為佢個仔好勁囉! 如果有大人睇住做, 咁又有什麼特別, 點解特別提出呢!

原帖由 karen55407 於 11-3-2 12:17 發表
哦!原來媽媽早已起床,的確是我誤會了。點解樓主在原帖內不道明呢?是否想突顯出孩子的自理能力呢?我的小朋友在K1已懂得自己從水壺倒水自己飲,K2懂得到Seven買報紙,K3懂得在餐廳內自己向待應生提出自己的需要,亦懂得在麥當X買 ...

原帖由 Go-to-school 於 11-3-2 12:15 發表
Agree - 比陳志云仲假!

留個5歲人仔係2樓獨自過夜,佢兩公婆樓下大覺睡.  甘危險!有咩事都唔知,唔可以即時處理.  this is common sense - 虧佢做得出!

有手有腳, 仲要5歲人仔服侍佢兩公婆,預備洗面擦牙.  仲話"體貼 ...

我們是睡在樓上的,而非閣下理解的樓下。

服侍,那倒談不上。

例如,我手上提滿了東西,叫孩子《為我打開雪櫃門》,敢問,這是服侍嗎?

準備梳洗用具,實非小弟指使,出於自我的行為,隨大家自行判斷,我也不多作辯解了!

原帖由 Go-to-school 於 11-3-2 12:15 發表
Agree - 比陳志云仲假!

留個5歲人仔係2樓獨自過夜,佢兩公婆樓下大覺睡.  甘危險!有咩事都唔知,唔可以即時處理.  this is common sense - 虧佢做得出!

有手有腳, 仲要5歲人仔服侍佢兩公婆,預備洗面擦牙.  仲話"體貼 ...

完全同意你的講法呀, 好一對不知所謂的父母,   懶到出汁, 成日搬d 聖經, 古文出來亂講一通, 假到飛起,
*****藍藍天空掛著我的夢*****

原帖由 alice44 於 11-3-2 12:34 發表
之前唔講, 人家睇到咪以為佢個仔好勁囉! 如果有大人睇住做, 咁又有什麼特別, 點解特別提出呢!

有何特別?很好的問題,我還真的覺得沒特別,只是隨心分享育兒樂事一則,別無其他!

你唔係想曬嘢, 做乜要在另post上說有數學難題, 有人計出之後, 就說自己個仔7歲半就識計, 有幾叻呀! 無人教o家! 咁仲唔係曬命, 想人讚你個仔有幾叻.

no lar.

原帖由 rbaggio74 於 11-3-2 12:37 發表

有何特別?很好的問題,我還真的覺得沒特別,只是隨心分享育兒樂事一則,別無其他!

原帖由 Go-to-school 於 11-3-2 12:50 發表
樓上,樓下 -有関係咩?  唔駛晒命啦!, 我地明白你有大屋啦.

"我手上提滿了東西,叫孩子《為我打開雪櫃門》,敢問,這是服侍嗎" - 甘即係冇手羅!  仲有咩point呀?

"出於自我的行為" - 甘即係同你既育兒方法無関啦?甘仲標榜 ...

這位家長,真的很榮幸你對本帖的積極參與,希望閣下對育兒一也,也能抱持相同熱誠,實為孩子之福!

至於,《有咩關系》、或其他你的觀點,小弟實不麼再爭論下去了,而且,這個帖子的本質已變,就讓這帖子隨風而散吧!

有緣是有緣,無緣亦是緣!

我會繼續我自已的育兒路,期待日後大家再次交流意見,謝謝大家的參與!

樓主分享有個懂得體貼別人的好孩子,本身是個好正面信息,但樓主加插咗好多與體貼別人無關細節,無須刻意描述家居環境等等。
舉例:揸車送小朋友返學(普通一句話),改寫細緻d就可寫成(揸架最新款S500L BENZ送小朋友返學)
大家都是表達自己揸車送孩子上學,但使人感覺如何?定別有意思呢?
來得BK分享嘅家長,個個都是百份百為子女著想的。

原帖由 alice44 於 11-3-2 13:00 發表
你唔係想曬嘢, 做乜要在另post上說有數學難題, 有人計出之後, 就說自己個仔7歲半就識計, 有幾叻呀! 無人教o家! 咁仲唔係曬命, 想人讚你個仔有幾叻.

no lar.

...

請先行細閱另帖的問題,帖子內容主旨是希望得知香港小學的程度而非要請教別人如何運算!

孩子叻與笨,我可沒想過要得到別人稱贊!

你係出個post問這些數學是什麼程度, 再跟住的回覆以下內容, 仲唔係借d意講比人聽自己個仔點叻點叻, 你唔好再扮嘢啦! 時時叫人上你個fb分享, 都唔知有乜企圖.
put (2)into(1)........咁計

他沒去過任何奧數或補習班之類的活動,他是由我們自行在家中實行早期教育的《產品》,他會自行在家中玩玩奧數的題目,還會玩的不亦樂乎的幾小時,希望日後多跟大家分享育兒之喜與樂!

有興趣的家長們,請到我的facebook專頁一起分享,交流大家的育兒心得,期待在facebook上看到大家!

謝謝!_____________

原帖由 rbaggio74 於 11-3-2 13:19 發表

請先行細閱另帖的問題,帖子內容主旨是希望得知香港小學的程度而非要請教別人如何運算!

孩子叻與笨,我可沒想過要得到別人稱贊!
‹ 上一主題|下一主題