用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 港式直升機父母的特點!
go

港式直升機父母的特點! [複製鏈接]

1.他們進取、勤力,視小朋友的成就為家長自己的成就,不讓孩子輸在起跑點。
2.出盡法寶、金錢、人事關係把子女送入名校。
3.如打聽到老師偏心,立刻向學校投訴。
4.不肯放權,否定子女的選擇。
5.過度介入子女學習,安排極多課外活動,圖令孩子學習上快人一步。
6.小事化大,常提醒子女外面的世界非常危險,等等...。
7.過分保護和照顧自己的小朋友,亦要求其他人也一樣。
8.太注重成功,認為小朋友的成績是父母的責任。
以上歸納港式直升機父母的特點,各位家長不況諗諗自已有無以上的特徵!
   0    0    0    0

回覆 1# fanwong29 的文章

Of course, I am not.

I know someone who let her daughter (K2) to attend 10 課外活動 every week.

10項?
琴棋詩畫,歌舞書茶.....仲有咩??
厲害!

1.普通話
2.英文拼音
3.英語會話班
4.鋼琴
5.畫畫
6.唱歌
7.數學
8.踢波
9.游水
10.朗誦
數數吓我都10樣呀!

原帖由 fanwong29 於 11-2-28 16:44 發表
1.普通話
2.英文拼音
3.英語會話班
4.鋼琴
5.畫畫
6.唱歌
7.數學
8.踢波
9.游水
10.朗誦
數數吓我都10樣呀!

太勁喇!!

可否請你分享一下,孩子的時間如何分配?

樓主自已算唔算港式直升機父母?其實你想表達的乜?

唔駛怕,我都差不多
1. school choir
2. kung fu
3. Jazz dancing
4. right mind development
5. 中文認字班
6. kumon English
7. kumon maths
8. English Reading Class
9. Drawing

差你一樣........  我friend個仔都係差不多十樣
原帖由 fanwong29 於 11-2-28 16:44 發表
1.普通話
2.英文拼音
3.英語會話班
4.鋼琴
5.畫畫
6.唱歌
7.數學
8.踢波
9.游水
10.朗誦
數數吓我都10樣呀!

未做人父母之前,見到d小明友咁早就學咁多嘢為嘜咁辛苦!到自己有小朋友後..........,不知不覺漸漸完全改變哂,早d為孩子裝備,增加孩子競爭力,開始已有直升機父母特點出現,其實直升機父母都是愛護子女,但這個稱呼聽起來給人們感覺是怎樣呢?

但這個稱呼聽起來給人們感覺是怎樣呢?
似貶意多。

Absolutely agree!
比阿仔學咁多野, 絕不是想考個d dbs, st paul co edu, etc 名校, 因為我仔學野好慢既, 成三歲半先認得a to z 大小楷......... 最近四歲上咗公文先數得掂1至100
佢而家k2, 唔慢慢學點搞掂小一d野.........對聰明小朋友ok, 對我阿仔呢d失憶症小朋友唔慢慢吸收, 去到小一肯定成日不合格, 又要見家長, 又要比人歧視.........所以我寧願佢慢慢學, 大家都relax d.
要佢學中英數, 又唔想佢冇自己覺得開心既野學, 好似school choir (好鬼平), kung fu, dance, drawing 個d佢又好鍾意, 所以加加埋埋都差不多十樣
原帖由 fanwong29 於 11-2-28 17:21 發表
未做人父母之前,見到d小明友咁早就學咁多嘢為嘜咁辛苦!到自己有小朋友後..........,不知不覺漸漸完全改變哂,早d為孩子裝備,增加孩子競爭力,開始已有直升機父母特點出現,其實直升機父母都是愛護子女,但這個稱呼聽起來 ...

依家d小朋友精力充沛,學嘢又快,其實安排多d嘢比佢學,都係唔想浪費d時間,好過淨喺顧住玩同睇電視呀,我本身很少會睇電視,所以可影響埋小朋友少睇電視,如小朋友習慣學習生活模式,將來升小學可輕鬆一d囉。

其實點解叫直昇機父母?
*********************************************************************************************************************************************

原帖由 agnesbibi 於 11-3-1 16:21 發表
其實點解叫直昇機父母?
「直升機父母」一詞來致美國,來形容父母會在孩子上空盤旋,無所不想知,無所不想在,隨時準備從天而降,介入孩子的一切,他們的行為有時貌似瘋狂,愈是中產,愈容易變成直升機父母。
1.他們進取、勤力,視小朋友的成就為家長自己的成就,不讓孩子輸在起跑點。
2.出盡法寶、金錢、人事關係把子女送入名校。
3.如打聽到老師偏心,立刻向學校投訴。
4.不肯放權,否定子女的選擇。
5.過度介入子女學習,安排極多課外活動,圖令孩子學習上快人一步。
6.小事化大,常提醒子女外面的世界非常危險,等等...。
7.過分保護和照顧自己的小朋友,亦要求其他人也一樣。
8.太注重成功,認為小朋友的成績是父母的責任。
以上歸納港式直升機父母的特點,各位家長不況諗諗自已有無以上的特徵!

香港真係好多直升機父母,希望唔會正常化,如果唔係我地下一代就真係...

是校內的 付費活動 還是 校外的活動呢?
是一至五參加的嗎?

1.普通話
2.英文拼音
3.英語會話班
4.鋼琴
5.畫畫
6.唱歌
7.數學
8.踢波
9.游水
10.朗誦
數數吓我都10樣呀!

可唔可以加埋, 為左仔女入名校, 不惜一切借地址, 假信教, 為背良心, 不擇手段, 教壞下一代o既家長?

Deleted

其實我都未定.

如果我個女入我以前間官小, 我和個女 便可以輕鬆好多.又吾使個個月幾千$,   官小入官中又易. 不過一定冇名校的水準.

假設, 如果只係 中學公開試考到2 個A/B, 吾學10樣, 只學2樣,  會吾會都可以入到好的大學和好的學系呢

醒目開學勳章

其實我覺得以上有幾点係个社會迫家長做成, 好似:2.出盡法寶、金錢、人事關係把子女送入名校 & 5.過度介入子女學習,安排極多課外活動,圖令孩子學習上快人一步.

根本个教育政策唔惦, 政府又要行直資, 咁d直資學校收生就精挑細選, 2,3千志收百多人. 好自然如果家長擇直資路的話, 唯一就係好好裝備个小朋友.....學嘢, 比賽.....所以到升中時小朋友己需進化到要擁有特異功能志有好學校收 (尢其呢幾年d準升中生仲慘, 政府減班減到小相公!).

名校多直升, 1條龍ma, 只要經歷過小一派位, 我估冇人想6年之後煩多次law!

至於人事關係呢d嘢, 講真, 真係好現實, 有某d情况下, 識人係好過識字. 呢个不能否認!

‹ 上一主題|下一主題