用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
樓主: max1116
go

報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

Mission completed! (~35mins)

以前曾經有媽咪話可能有D印象分, 而我當年apply N1亦排得算前係no.31, 結果咪又係落空?! 當年上網見其他有得in既媽咪ref no.都唔太前, 百幾呀幾百呀咁, 所以我個人覺得未必關事!

原帖由 siden 於 11-3-5 09:30 發表
May I ask is there any advantage to queue up so early?

Well done!!
咁你返咗學校工作坊未呀?

原帖由 max1116 於 11-3-5 10:25 發表

貢獻勳章

原帖由 aralelo 於 11-3-5 10:32 發表
以前曾經有媽咪話可能有D印象分, 而我當年apply N1亦排得算前係no.31, 結果咪又係落空?! 當年上網見其他有得in既媽咪ref no.都唔太前, 百幾呀幾百呀咁, 所以我個人覺得未必關事!

...

邊有可能關事,如果得,我肯定早幾日(開始有 form 填時)已經有家長喺門口扎營,寧願俾人告阻街都要 "擔櫈仔、霸頭位" !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 11-3-5 10:25 發表

原來係 "毛記" 電視台記者 max,喺 SPN 現場直擊報導 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

或者我又講吓呢半年做St Paul's家長既感覺...

學校無論係校長校監或是老師, 都畀倒你好有Heart既感覺, 好似好想去教好你咁, 感染到你都好想做個有Heart既家長咁; 同埋佢哋教小朋友真的有一手, 每次小朋友有困難, 佢哋唔係直接教佢解決, 而係引導小朋友喺邊度可以揾辨法解決, 呢樣嘢係我先生好欣賞成日叫我學既(因我先生做得到我做唔到); 有時阿囡响屋企行為上出現乜嘢奇難雜症, 返學校問班主任, 佢總會畀倒D有用既意見你, 呢樣嘢真係要有多年經驗既老師至可做得到的!

SPN的"好"唔單單係有甚麼小學中學backup, 而係本身巳經係一間教得好既學校...其實如果你要小朋友中文好, 英文好, 你可以請個好勁既補習老師畀佢, 一個唔夠勁可以請兩個, 今日學一個vocab唔夠聽日咪學夠十個囉, 但SPN學既係德育, 用一整日去教你品格, 培養你做一個主動積極獨立既人. 同同學長時間相處學識去愛身邊既人, 相親相愛, 性格係一世的, 如果世界多D好品德既人一定和平好多呢!

原帖由 aralelo 於 11-3-5 11:47 發表
學校無論係校長校監或是老師, 都畀倒你好有Heart既感覺, 好似好想去教好你咁, 感染到你都好想做個有Heart既家長咁; 同埋佢哋教小朋友真的有一手, 每次小朋友有困難, 佢 ...

講得好 !

品德唔可以悪補,無精讀。應自小開始培養,基礎亦由此黃金時期建立。

我亦是SPN家長,我真的覺得SPN的老師很有heart,家長們都很投入這所學校,讓你一踏入校園,有好溫暖開心的感覺。而小女亦很開心,很喜歡飲學校的湯,更學懂與同學相處。

小女是插班生,如果首輪唔得,不要放棄,機會是可能有的!

Good luck!

原帖由 aralelo 於 11-3-5 11:47 發表

學校無論係校長校監或是老師, 都畀倒你好有Heart既感覺, 好似好想去教好你咁, 感染到你都好想做個有Heart既家長咁; 同埋佢哋教小朋友真的有一手, 每次小朋友有困難, 佢 ...

i guess i may be one of the last one submitted the form... my no. is 81x. No need to queue up at around 12:30pm, and i can complete the whole process within 3 minutes! :)

醒目開學勳章

原帖由 isahong2002 於 11-3-5 09:02 發表
My husband and I arrived SPN at 4:40am and the first parent arrived there at 1:30am.

1:30am
太crazy了,此風不可長,要不來年的家長就

arrived around 11:00am, finished the process within 2 minutes.

my number is 67x.

i guess there are about 850-900 applications this year.

good luck to all.

原帖由 isahong2002 於 11-3-5 09:02 發表
My husband and I arrived SPN at 4:40am and the first parent arrived there at 1:30am.

1:30am ???

4:40am???  

所以我先至問係唔係早交好些呀。
但我friend 個小朋友排幾百都有offer ar..

醒目開學勳章

原帖由 isahong2002 於 2011/3/5 09:02 發表

辛苦哂!

醒目開學勳章

原帖由 aralelo 於 2011/3/5 11:47 發表

講得好

古修女的教学理念是不斷改進,不会固步自封.
一踏入学校己經很有親切感,她們関心的不只是学生,而是更関心家長,令我與屋企人獲益匪淺.
記得有一次的workshop活動中,老師提出到"為什麽要幫助別人?"
我想了良久...竟想不出答案來...
各位,你們想到嗎?

醒目開學勳章

答案是"沒有原因!"
只要別人需要幫忙,我們便去幫忙,就是這麽簡單,
但因我在社會做事太久了,漸漸失去了這種無私的想法,這次多得学校給我機會,令我可重新得回這無價寶。

真的當頭棒喝!

醒目開學勳章

我10點走no.49x
其實會收幾多人呢

學校唔只想教好小朋友, 仲係好想教好班家長, 有好多工作坊同講座"塞"錢入你袋架!
BTW, 如果大家打算做SPN既家長, 你哋要有心理準備學校好鼓勵親子教育, 雖然功課不多但好需要一同參與, 我哋一家人都幾enjoy既!!

原帖由 crystalpui 於 11-3-5 18:35 發表
我10點走no.49x
其實會收幾多人呢

"每年新生不多於五十四名"
資料來源: 校方簡章

Mission completed~!

9點尾10點去到, 10:21已經可以搭地鐵回家~!

原來800-900人左右申請. 咦, 點解少過SPK?
‹ 上一主題|下一主題