用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
go

報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ~

特別鳴謝KaHeiBaBa前輩

他為咗方便大家,另開一個 topic ("SPN 舊主題分享") 於 "聖保祿幼兒園專區"。希望有興趣嘅家長可以繼續煲,而他亦會不定時進行更新,或尋找更多有用、值得同大家分享嘅舊主題 !!

15    0    0    0

原帖由 anita2904 於 11-3-1 11:14 發表
你好 max1116, 我成日都有睇你地o既留言,好羨慕你地個小朋友可以係咁好o既學校讀書.我都會幫囡囡報spn,多多指教!!

Hello Anita,

多多指教 ~ 大家加油啊 !

原帖由 lydi 於 11-3-1 13:57 發表
大家好, 我今年都會幫阿女報SPN, 多多指教!

想請問交表時要交申請費嗎?

不需要的 ~

原帖由 yiedip 於 11-3-1 14:57 發表
Hi max1116,

thx for sharing the news.  Will apply for my daughter to test her own luck.  Same as anita2904, my daughter does not have any advantage over others..... (all are nil).  So not much expect ...

機會有幾大 ? 無人知 ~ 但唔入表就肯定無機會 !

加油啊 ~~

原帖由 godbaby 於 11-3-1 14:39 發表
學校是否只接受親身交form??

I'm busy that morning, do you know if i can ask someone else to hand in for me??

應該無問題呱 ~ 為求心安都係打電話問吓學校好d喎。

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-2 06:24 發表

睇完今年嘅申請表格,我都想提一提大家,今年喺某 D 方面,同往年略有不同,請留意:

1. 要交多一張相

1. two extra 4R-size photos:-
‧ one only applicant
‧ another with her/his family
(Write the name of the chil ...

多謝前輩KaHeiBaBa出手相助

原帖由 candymiu 於 11-3-2 11:44 發表
no need to apply for my small B (Nov 2009), right?

"申請兒童須於新學年之九月卅日前(2011930日前)足二歲而未滿三歲為合。"

資料來源 :
校方網頁內之簡章

原帖由 Sumyeema1 於 11-3-2 12:22 發表

唔明,點解無講到 interview 即安排?

"本校待有空缺時,才約見已申請之兒童。(每年新生不超於六十名)"

資料來源 :
校方網頁內之簡章

原帖由 榛子果仁 於 11-3-2 14:14 發表
終於等到報名啦, 睇咗咁耐2010年報名的入嚟傾下, 終於輪到自已.

想問前輩, 你地當年交申請表. 有無提interview安排, 點解今次的報名表無提的, 只係話要等到幾時就會有通知.

提外話: 只是觀察, 我見spn/spk的女生,  ...

星期六交form時可以直接問吓校方人員,唔使估估吓。佢地個個都好nice架 ~

原帖由 榛子果仁 於 11-3-2 14:16 發表
應該會排長龍交表, 前輩當年幾點鐘去排隊?

唔係"應該"而係"肯定"會大排長龍。

我當年未夠9點就排隊,印象中由踏入學校門口計至完成出來都用咗20-30mins,舊年交咗表的家長們都好滿意校方的安排。況且09年出生率更高,相信條龍更加長。
只要準備好,帶齊所需文件,自然事事順暢啦 ~

原帖由 aralelo 於 11-3-2 14:48 發表
我囡囡係2月B, sorry請問甚麼是ftm??
囡囡係N2插班生, interview情況和形式同N1入既前輩完全唔同, 不可作準, 你都係睇返佢哋D舊post正確D
...

原帖由 WingniBB 於 11-3-3 10:26 發表
好多謝咁多位前輩既資料,  我睇咗兩年, 完全感受到你哋既無私既付出, 每年都為有興趣的家長解答問題.  

今年終於到自己啦. 有點緊張!

相信你星期六交左表之後,會更加緊張。開始"度日如年"的生活。仲會特登去查下派信時間添~

原帖由 WingniBB 於 11-3-3 10:26 發表
好多謝咁多位前輩既資料,  我睇咗兩年, 完全感受到你哋既無私既付出, 每年都為有興趣的家長解答問題.  

今年終於到自己啦. 有點緊張!

相信你星期六交左表之後,會更加緊張。開始"度日如年"的生活。仲會特登去查下派信時間添~

原帖由 aralelo 於 11-3-3 14:51 發表
我同我先生只係一對好普通的中下產而巳! 學校願意收我囡囡就反應出佢哋唔係那些只愛專業和有錢人的學校呢!
敢當然每間學校都有比較有錢的, 但那些家長也好nice的呢!

...

十分同意 !

原帖由 aralelo 於 11-3-3 14:51 發表
我同我先生只係一對好普通的中下產而巳! 學校願意收我囡囡就反應出佢哋唔係那些只愛專業和有錢人的學校呢!
敢當然每間學校都有比較有錢的, 但那些家長也好nice的呢!

...

況且我地家長們都無去比較邊個係有錢人,大家都相處融洽,家校合作一條心。

原帖由 BBCOW2009 於 11-3-3 16:44 發表
我都想申請呀, 不過發現原來我地好少影家庭照, 不多過四張, 仲要係好久久之前 ... 唔知同婆婆公公的得唔得?

家庭照最好有埋DADDY,MAMI啦 ~ 仲有時間,拿拿林影多兩張啦 ~

原帖由 hellomickey 於 11-3-3 22:55 發表

完全明白,收到!(去完小一選校嗰边之後,我就完全feel 到)

發生咩事 ?

原帖由 bwm 於 11-3-4 08:57 發表
Thx!

By the way, the school said we have to write down "Apply No.: "11N-xxx" on the envelope and at the back of photo, but we don't know the application no. yet. should we leave it blank then?

交form時,接你張form果位校方人員會即時給你一個號碼,你便可即時寫在回郵信封及2張相片上。

大家準備好未 ?  明早出發喇 ~

明早好多人會交埋form先至返工的,預計9點的時段會特別多人。不過相信校方一如以往,加派人手,務求事事順暢的。

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-4 04:11 發表
因為 pm 愈積愈多,所以好多都未能及時回覆;不過我會盡力、盡快回覆,讓各位久候,真的不好意思 !!

kaheibaba 加油呀 ~
‹ 上一主題|下一主題