用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
go

報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

我今年都會幫女女報, 但真係好擔心, 因為我哋都係全人仕.
請問各位前輩, 是否所有申請者都有interview機會, interview的形式是怎樣, 請指教

原帖由 aralelo 於 11-3-2 13:39 發表
坦白講我哋就係"百冇人仕"而又收咗既, 但係校方佢係從來唔會講你知你有乜嘢優點, 點解收你架喎?! 我哋今時今日都唔知點解咁好彩, 真係答你唔到???! 我諗真係只有校長或副校自己至知, SORRY!!
但應該唔會關住所或公 ...

咁你囡囡係幾月出生? 另外, interview時表現如何?  你是ftm嗎??

原帖由 aralelo 於 11-3-2 14:48 發表
我囡囡係2月B, sorry請問甚麼是ftm??
囡囡係N2插班生, interview情況和形式同N1入既前輩完全唔同, 不可作準, 你都係睇返佢哋D舊post正確D, 阿Max佢哋好有心, 將成個過程同內容寫晒出嚟架

...

多謝你的分享, 我會努力煲番往年的post

ftm = full time mom :) 

請問你囡囡嗰班有幾多個插班生?

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-3 03:05 發表

不過要煲番哂,真係一 D 都唔容易,加油呀 !!

努力中 :) , 今年會幫囡囡/仔仔報名的mommy, 一齊努力, 加油!!!

原帖由 榛子果仁 於 11-3-3 09:16 發表
dadabb2009

我同你的情況一樣, 我in 2:00呀, 會唔會同組添呀, 好彩無撞朝早交form~! :O)

但我的interview純粹去觀摩大場面, 同睇睇囡囡面對interview時的表現. 心情較輕鬆,毫無壓力~!

笑住面對各場interview, 正 ...

唉, 我都係要趕下場同囡囡去interview, 時間仲要係10:30am, 真係好趕!!!

因為要趕住同囡囡10:30am interview, 我 7:30am 開始排隊, 大約8:30完成, 號數是08x.  

排我後面嘅一對家長, 有熟人陪同交form, 個熟人同交form室裏面嘅老師聊天, 話係陪表妹來交form.  其實這種情形, 我亦知道會存在, 但最令我驚訝, 是聽到佢哋同負責給予編號老師講, “我哋準備咗一封信同張form一齊交“, 而老師冇拒絕, 只叫佢哋將信放喺form後.

聽到呢度, 個心都實晒 :(

原帖由 siden 於 11-3-7 11:47 發表
Compared with others who has siblings or "related persons" studying or studied in the school, we "all-none" parents are expected to be comparative disadvantaged. But this is life, I am only pray and h ...

我都好明白我哋d百冇人仕嘅機會真係好微, 亦唔敢抱太大希望, 但當個d有優勢嘅人活生生咁企係你面前,
嗰一刻
個心真係好難唔沈咗落去

不過, 我都仍然會抱住平常心, good luck to everyone !

原帖由 榛子果仁 於 11-3-7 14:23 發表
唔知我點解今次咁亞Q, 俾盡有50個家庭係有優勢的(無論係有姐姐讀緊, 有熟人, 有夾信, 乜都好), 我地都仲有4個位嘛~!

如果唔得, 咪SPK, 再唔得, 咪小學, 中學咁考入去.

最緊要是孩子的實力夠~俾心機好好栽培佢先~! ...

係有interview, 但相信只有極少數人會有得in

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-8 02:28 發表

雖然我都同意,不過我會用更多例子去支持自己嘅睇法;每年去到呢個時候,總會有好多負面例子出現,好多負能量充斥整個 topic (連考小學都一樣),所以大家見到的、想發表的 ..... 我真的見怪不怪;希望稍後時間,我舉出幾個自己親 ...

我講出交form時見到嘅事,都只係想大家分享一下,希望沒有發放太多負能量

真係好多謝kaheibaba你不斷支持我地,我都會盡量用平常心去面對,因為一切上天早有安排 

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-12 23:34 發表
SPN 舊主題分享:Please click!!

KaheiBaBa,
Thank you so.....much for putting this together for us.  Really admire your generosity and appreciate your time and efforts !!!

原帖由 max1116 於 11-3-14 15:10 發表
唉 ~ 所有日本牌子的奶粉都斷貨喇 ~

Diap ers too !!!

我個女係食雪印嘅, 屋企仲有3-4鑵存貨咋, 相信都要開始每日轉多餐鮮奶啦!  

請問各位媽咪, 囡囡幾大至應該幫佢完全介奶(粉)呢?

原帖由 max1116 於 11-3-16 11:37 發表
< 請轉貼 >

請各位媽咪留意在天水圍、元朗、上水一帶已有人回收日本奶粉吉罐,各個20元。如果有埋內裡果張說明書就25元。仲有幾多收幾多。

你話收來做什麼 ?????

所以請大家掉奶粉罐之前記住整穿個底或者用罐頭刀弄 ...

呢d人真係可恥, 為咗錢什麼都做得出 !!!

原帖由 pipip929 於 11-3-22 12:54 發表
等 寂寞到夜深 夜已漸荒涼 夜已漸昏暗. 莫道你在選擇人 人亦能選擇你 公平原沒半點偏心....

hahahah..要唱出我呢刻既心情呀~

feeling the same way here  

原帖由 lydi 於 11-3-22 18:16 發表

me 3!! 仲一有時間就走上黎望下有冇新消息添!

之但係根據之前幾年既記錄, 起碼都要等到4月中至尾先開始有消息呀... 所以大家仲有排等呀...

same here, I just can't help but keep checking if there is any news posted in BK.  Meanwhile, it's always to get shared info/experience from our mentors

原帖由 giligooloo 於 11-3-23 15:43 發表
我也是忍不住隔要check下, SPK 已失敗了,唯有寄望SPN...

giligooloo, how come your daughter can apply for SPK and SPN in the same year?  When was she born?  Just curious :)

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-23 16:55 發表

唔駛 curious,佢嘅小朋友應該係年尾出世(10月至12月),即係代表佢嘅小朋友,出年亦都可以繼續報考 SPK !! (咁當然SPN收咗就唔駛諗)

Oh, i see   tks kaheibaba !

原帖由 pipip929 於 11-3-24 17:42 發表

eee.. 你有內幕消息..???  咁幾時左右有信呀...

講我地知啦..好心急呀...

有內幕消息..???  我都好想知喎!!!
可以係bk靜靜雞講我地知嗎?? ...... heehee

原帖由 max1116 於 11-4-8 14:47 發表

厲害呀 ! 勤力的果仁

收到堅料 ! Interview將於5月第一個星期內進行。至於幾時收信? 相信大家心中有數吧 ~  
唔知有無打亂大家的計劃呢 ?!

max1116, tks for the info.   Counting down.....I'm really nervous now  

原帖由 榛子果仁 於 11-4-8 15:54 發表
我記得, 有一年係星期一收信.

大家話我話既...

我估, 下星期一會有信~!

max, 你的堅料同我地的推測好接近~!, 而你係我地的指標, 你有無機會lunch time知道有無信呀~!

即係, 下星期一定有信收架啦~!(果仁預測)

...

hey 榛子果仁 and other mamas, why don't we put together a statistics like prior years, let me start first :

Name       B/G      B-day       District
Baby-cj      Girl       01/09      Sai Ying Pun

Please feel free to correct the format if needed
‹ 上一主題|下一主題