用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
樓主: max1116
go

報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

你好呀....睇左2年今年到我自己啦. 雖然都預左唔得不過會試下.

原帖由 aralelo 於 11-3-2 14:48 發表
我囡囡係2月B, sorry請問甚麼是ftm??
囡囡係N2插班生, interview情況和形式同N1入既前輩完全唔同, 不可作準, 你都係睇返佢哋D舊post正確D!

HELLO. 我想問點做插班生架 ? 係咪寫信去俾校長呀 ? THANKS.

原帖由 aralelo 於 11-3-3 02:15 發表
我係applied了N1冇得in, 但係翌年某日突然收到學校來電"賞賜"interview的, 就只係咁簡單而巳!

咁即係你係冇做任何野, 無端端就收到電話. 真係好lucky呀... 我諗你收電話個刻一定好suprise呀.:)

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-3 02:35 發表

今年申請表內都有提到:

The child who is not accepted will have his/her name entered into the waiting list (extended only until
May of next year. Application for further extension for another year (fo ...

哦. 原來都係要寫信既....thank you

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-3 02:42 發表

Sumyeema,妳都係我其中一個值得欣賞嘅 SPK 家長 !! (識我咁耐,妳應該知我最憎"比較",因為隨時都會惹起事端,睇見都怕怕) ...

非常同意呀. 我都好唔中意比較. 特別係小朋友之間既比較.
可惜我99個邊成日都比較, 我好唔中意但都好無奈.
出聲又怕唔好, 唔出聲自己個心又唔舒服.....

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-3 03:02 發表

我太太唔係 "full time mom",不過喺我認識嘅家長當中,一定有你所講嘅,放心 !!

係咪大部份爸爸媽媽都係專業人士+高學歷呀 ?

原帖由 aralelo 於 11-3-3 14:51 發表
我同我先生只係一對好普通的中下產而巳! 學校願意收我囡囡就反應出佢哋唔係那些只愛專業和有錢人的學校呢!
敢當然每間學校都有比較有錢的, 但那些家長也好nice的呢!

...

ICIC....咁我都仲有希望. 哈哈

原帖由 aralelo 於 11-3-3 15:07 發表
咁信一定要寫既, 你都要畀校方知道你仲好想等至得架嘛!
...仲記得我那時是呆了, 回唔倒魂hang咗幾秒鐘, 仲要一下子個腦轉唔倒, 反問佢哋聖保祿係咪即是係St Paul's 呀咁?!

...

哈哈. 我都相信係毫無心理準備之下收到呢d電話. 個心真係會離一離架.....

原帖由 dadabb2009 於 11-3-4 10:04 發表
其實雖然話係平常心, 預咗唔得, 但係都知道必需經歷度日如年既日子, 同埋都會有失落既一日, 不過, 哈哈, 這都係人生的經歷吧!

明天早上我叫老公唔好9點幾最多人時去, 諗住叫佢10點幾先去..... 但都預咗要等吓... ...

我女係0811細女. 之前報既出名k1, 唔係reject就waiting. 雖然有心理準備, 不過收信一刻都真係幾失落架

原帖由 max1116 於 11-3-5 10:25 發表
Mission completed! (~35mins)

e....你今年都報名呀 ? 因為我記得你係2010年個forum好似係你細女報架 ? haha, 如果我confuse左唔好意思

原帖由 aralelo 於 11-3-5 11:47 發表
或者我又講吓呢半年做St Paul's家長既感覺...

學校無論係校長校監或是老師, 都畀倒你好有Heart既感覺, 好似好想去教好你咁, 感染到你都好想做個有Heart既家長咁; 同埋佢哋教小朋友真的有一手, 每次小朋友有困難, 佢 ...

我都好同意呀. 自小培養好品德, 建立正確價值觀. 特別係現在呢個社會d思想好似扭曲左咁.

原帖由 aralelo 於 11-3-5 22:55 發表
但SPK收180人, SPN收54人咋喎!
同埋不少人覺得六千蚊一個月學費係好犀利, 就算我一D經濟鬆動既朋友聽到都嘩嘩聲. 但大家又諗吓有D半日制的KG都成四千蚊, 而我哋又包足三餐, 又冇雜費, 最緊要係人哋每學期必需既千幾 ...

哈哈. 我老公一聽到6千蚊一個月. 佢第一句 "嘩, 係人地一個月糧wor". 跟住我就同佢解釋, spn係全日架. 如果阿女有幸入到, 一定平過我而家媽咪湊既$$+nursery既學費".

原帖由 baby-cj 於 11-3-7 12:28 發表

我都好明白我哋d百冇人仕嘅機會真係好微, 亦唔敢抱太大希望, 但當個d有優勢嘅人活生生咁企係你面前,
嗰一刻
個心真係好難唔沈咗落去

不過, 我都仍然會抱住平常心, good luck to everyone !
...

我9點10分去到, 半個鐘搞掂. no# 386

我後面有個家長, 係有個大女係度讀, 今年妹妹報名. 我聽到老師問佢, "今年妹妹報呀, d相帶齊未呀?" 好似又少左個機會咁啦....

原帖由 baby-cj 於 11-3-7 11:24 發表
因為要趕住同囡囡10:30am interview, 我 7:30am 開始排隊, 大約8:30完成, 號數是08x.  

排我後面嘅一對家長, 有熟人陪同交form, 個熟人同交form室裏面嘅老師聊天, 話係陪表妹來交form.  其實這種情形, 我亦知道會 ...

其實呢個已經係一個偷步既方式. 希望校長可以持平啦....
‹ 上一主題|下一主題