用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問將軍澳邊間小學好
樓主: man791005
go

請問將軍澳邊間小學好 [複製鏈接]

醒目開學勳章

對的,30%,但係餘下的70%也不是全部撥入統一(包括直屬/聯繫)的,另有5%是學校話名for留級用的
但如果沒有留級??

原帖由 MCC2011 於 11-3-16 17:10 發表
中學自行學位 佔 30%

醒目開學勳章

馮晴是區內數一數二的好學校
但top 3是怎樣計算
計唔計埋直資先?

原帖由 fatherfather 於 11-3-20 23:49 發表
保良局馮晴紀念小學係保良局小學中TOP3

原帖由 fatherfather 於 11-3-20 23:49 發表
保良局馮晴紀念小學係保良局小學中TOP3

咁一二又係咩呢???
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

魅力公主 醒目開學勳章

我細女今年K2, 我地將會搬到調景嶺, 我對呢度既學校完全唔識, 好驚揀錯學校俾亞女

1. 本身幼稚園係有小學同中學. 但小學部近年唔太鐘意收自己幼稚園既畢業生, 我都打定輸數

2. 我會幫佢考家姐讀緊既直資,但入到既機會其實幾細,因為佢英文唔係太好.

3. 我想知...馮晴係一間點既學校呀? 我見你地話佢係區內數一數二既小學, 佢係近邊架? 鐘意收邊類既學生?

4. 天主教聖安德肋係最近我地, 呢間得唔得架?

5. 如果我個女達唔到馮晴既要求, 仲有邊間比較好呀?

唔好意思, 太多問題, 因為我真係好多問號....
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

醒目開學勳章

馮晴是
1.在坑口站A出口行約3分鐘距離的學校
2.不是千禧校舍,但經擴建後,除了沒有泳池外,其他一概齊全,未來聽聞會再加建如天文廳等
3. 上年有七十幾人派英中,約佔60%
4. 是半傳統半活動
5. 中文是廣東話授課
6. 從3年級起有分精英班,按成績編班,有壓力
7. 10分在第1輪是一定沒有機會的學校,15分是有機會的,但機會唔高

除了馮晴,區內熱門成績(升中)好的有同一辦學團體的黃永樹,將軍澳天主教,宣基
這3間中黃永樹,將軍澳天主教都比較近你的家一些在將軍澳站附近
TKO直資有播道/優才/陸慶濤/真道

原帖由 wing 於 11-3-23 01:29 發表
我細女今年K2, 我地將會搬到調景嶺, 我對呢度既學校完全唔識, 好驚揀錯學校俾亞女

1. 本身幼稚園係有小學同中學. 但小學部近年唔太鐘意收自己幼稚園既畢業生, 我都打定輸數

2. 我會幫佢考家姐讀緊既直資,但入到既 ...

魅力公主 醒目開學勳章

多謝你既解答.

7. 10分在第1輪是一定沒有機會的學校,15分是有機會的,但機會唔高  <=== 咁即係我唔駛諗LA, 一定無亞女份

原帖由 ziyi 於 11-3-23 10:01 發表
馮晴是
1.在坑口站A出口行約3分鐘距離的學校
2.不是千禧校舍,但經擴建後,除了沒有泳池外,其他一概齊全,未來聽聞會再加建如天文廳等
3. 上年有七十幾人派英中,約佔60%
4. 是半傳統半活動
5. 中文是廣東話授課
6. 從3 ...
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

醒目開學勳章

基本上TKO的小學,熱門的那幾間都是這樣
但明知唔入,你都要入紙,因為最壞的情況下,去到叩門階段,馮晴只會考慮第1輪自行申請加第2輪都選佢的

原帖由 wing 於 11-3-23 14:12 發表
多謝你既解答.

7. 10分在第1輪是一定沒有機會的學校,15分是有機會的,但機會唔高   

醒目開學勳章

15分是可以的
機會率有多少唔知道
但一定可以,因我囡囡都中了,不過沒有去注冊而已

原帖由 tedghost 於 11-3-23 19:18 發表
早幾年已聽過15分不能入FC, 近年人口更多........真係

魅力公主 醒目開學勳章

我想問, 係咪即係自行都應該揀馮晴? 小一選校自行階段係咪只可以揀一間架咋??? 咁咪會無咗個機會囉??

原帖由 ziyi 於 11-3-23 14:18 發表
基本上TKO的小學,熱門的那幾間都是這樣
但明知唔入,你都要入紙,因為最壞的情況下,去到叩門階段,馮晴只會考慮第1輪自行申請加第2輪都選佢的

有空請去看看 ~

得10分!仲會無咗個咩嘢機會?
原帖由 wing 於 11-3-23 22:52 發表
我想問, 係咪即係自行都應該揀馮晴? 小一選校自行階段係咪只可以揀一間架咋??? 咁咪會無咗個機會囉??

醒目開學勳章

自行係只可以選一間的
而10分可以入到的,我想你都唔會選,如果唔係,都唔會有一些學校被教育局殺校
而自行跟大抽獎及最後的叩門,都是要講策略的
所以,明知無望,有時都要選,原因在於以後的佈署

舉例,協恩也是這樣,你明知協幼不可以直升協小,為什麼D人也要入去,因為明知自己唔夠分,但協小在叩門的9個位,只收協幼的

所以,不要被眼前的機會率嚇怕,因為10分來說,真的沒有什麼損失的

原帖由 wing 於 11-3-23 22:52 發表

咁請問我小朋友得10分,咁又想楝d熱門如黃永樹,馮晴,咁我應該點做? thx~

醒目開學勳章

自行填馮晴 - 一定唔會中,但為了準備一旦在大抽獎唔得時叩門
大抽獎填馮晴 - 如果中了,什麼都不用想
叩門- 以自行及大抽獎,學校應該會俾機會interview

增加叩門機會,轉讀同區的PLK幼稚園,並要在班裡拿品學兼優(每班得3個)

以我所知,如果3年幼稚園中,拿到2年品學兼優,叩門時一定收

原帖由 知足 於 11-3-24 16:18 發表
咁請問我小朋友得10分,咁又想楝d熱門如黃永樹,馮晴,咁我應該點做? thx~

原帖由 ziyi 於 11-3-24 16:55 發表
自行填馮晴 - 一定唔會中,但為了準備一旦在大抽獎唔得時叩門
大抽獎填馮晴 - 如果中了,什麼都不用想
叩門- 以自行及大抽獎,學校應該會俾機會interview

增加叩門機會,轉讀同區的PLK幼稚園,並要在班裡拿品學兼優(每班 ...

請問叩門係要去到邊個階段先叩架?幾月?成功率有幾多呀?叩門要準備d咩野架?就咁interview?我小朋友有學野,但咩證書都冇,會好蝕底嗎?萬一真係失敗左,我會被派去第幾志願既學校?小朋友本身係plk既幼稚園讀,係咪楝番plk既小學去叩門比較著數?可以叫幼稚園幫手的嗎?
唔好意思,咁多問題,我真係咩都唔識,好多謝你為我解答,萬分感激

"3年幼稚園中,拿到2年品學兼優,叩門時一定收".
黃永樹都得??

係咪真架??? 我以家先知道....太遲了...
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg
‹ 上一主題|下一主題