用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問將軍澳邊間小學好
樓主: man791005
go

請問將軍澳邊間小學好 [複製鏈接]

魅力公主 醒目開學勳章

唉呀...如果讀緊既幼稚園有小小名既, 但唔係PLK, 唔知得唔得呢?

原帖由 ziyi 於 11-3-24 16:55 發表
自行填馮晴 - 一定唔會中,但為了準備一旦在大抽獎唔得時叩門
大抽獎填馮晴 - 如果中了,什麼都不用想
叩門- 以自行及大抽獎,學校應該會俾機會interview

增加叩門機會,轉讀同區的PLK幼稚園,並要在班裡拿品學兼優(每班 ...
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

醒目開學勳章

我只知道馮晴係咁,但3年幼稚園,有2年拿品學兼優,加上第1輪,第2輪都唔中,其實機會很少

以我囡囡那一班
其中一個品學兼優的,自行以世襲生入馮晴
另一個考了陸慶濤
我囡囡不是品學兼優的 (我想因為她品方面成日做"保長",俾我都唔會俾佢)都有3間ok,一間後備-50%成功率
那你想像一下,雖則說上下午有5班共15~18個品學兼優生
但其實沒有幾多個會去到叩門階段,除非超屎抽籤運
加上沒有考其他的直資/私校
所以,在叩門時收返品學兼優是可以的,而且區內PLK的幼稚園用書及程度其實唔差的
以英文來說 - 用書跟綠恩/翠恩是一樣的,當然,上英文的時間當然少過對方,但攞得品學兼優的,一定在中英數都唔差的

原帖由 mokchingyin0910 於 11-3-24 20:26 發表
"3年幼稚園中,拿到2年品學兼優,叩門時一定收".
黃永樹都得??

係咪真架??? 我以家先知道....太遲了...

醒目開學勳章

唔知,到時叫幼稚園校長寫推薦信啦,而且,馮晴這2年的世襲生唔係咁多,比黃永樹少,所以第2輪大抽獎時,都有62個位,
抽中咪不用煩
而叩門位始終係津貼學校的少少自主權.學校一定趁機收一些她們覺得好的學生.如果有人抽中唔讀,叩門位會多一些的
但基本上馮晴可以有10個叩門位

原帖由 wing 於 11-3-24 20:44 發表
唉呀...如果讀緊既幼稚園有小小名既, 但唔係PLK, 唔知得唔得呢?

醒目開學勳章

叩門不是小一收生的正常程序的一環,是指大抽獎後(約每年6月初),家長派唔到心儀學校時,去心儀的學校查問可否收她們的子女 - 這叫叩門

"叩門" 是津貼學校的少少自主權, 因第1輪是計分/看世襲,第2輪是六合彩, 都不會理小朋友究竟有什麼cert,有什麼成績的

而叩門是學校可以按照她們的感覺,interview的成績等決定

所以,如果中英文好的,叩門一定有優勢

懂事面對人,有禮也是

原帖由 知足 於 11-3-24 18:35 發表

請問叩門係要去到邊個階段先叩架?幾月?成功率有幾多呀?叩門要準備d咩野架?就咁interview?我小朋友有學野,但咩證書都冇,會好蝕底嗎?萬一真係失敗左,我會被派去第幾志願既學校?小朋友本身係plk既幼稚園讀,係咪楝番plk ...

魅力公主 醒目開學勳章

真係好多謝你呀~ 我而家對將軍澳區既小學有個概念, 希望到時亞女可以搵到間好學校啦

其實有個唔係小學既問題想問問, 將軍澳區既中學係咪唔太好呀??

原帖由 ziyi 於 11-3-25 09:59 發表
唔知,到時叫幼稚園校長寫推薦信啦,而且,馮晴這2年的世襲生唔係咁多,比黃永樹少,所以第2輪大抽獎時,都有62個位,
抽中咪不用煩
而叩門位始終係津貼學校的少少自主權.學校一定趁機收一些她們覺得好的學生.如果有人抽中 ...
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

醒目開學勳章

係,單以英中比率,係低於全港平均數中的

原帖由 wing 於 11-3-26 03:20 發表
真係好多謝你呀~ 我而家對將軍澳區既小學有個概念, 希望到時亞女可以搵到間好學校啦

其實有個唔係小學既問題想問問, 將軍澳區既中學係咪唔太好呀??

...

醒目開學勳章

Net 48, net 14/16
Net 48
男校有觀瑪(即係高志森的母校- 係男校), 聖言
女校有聖潔靈,聖保錄,梁式之
男女有觀中,順利天主教,蒙文偉
數一數有9間,最少有40班
而TKO只有16班
而net14/16中學同是東區
有很多英中,出名的有張祝珊,女校有庇利羅氏
都有8~9間
想一下,16vs40班,機會如何,大家心知啦
而net 48的學校數目連net 46(中學是同一校網),加起來多30%左右
而英中班數連一些開部份英文班的,數目應該2倍
所以唔係小學有問題,而係好的學生都會去考區外的中學

原帖由 tedghost 於 11-3-26 22:45 發表
鄰近哪網的英中比率係高於全港平均數中的?

我係路過的, 小兒讀馮晴的, 就小兒黎講, 佢係15分第一階段入馮晴, 之後大抽獎有幾位小朋友一齊入都係第一志願入的, (有一個只係區內揀佢, 區外揀左第2間做第一志願).  佢每日返學都好開心, 適應得都好好, 我又覺得唔係太谷小朋友, 又有好多出外學習既機會.  小朋友都算ok.

至於tko 天主教, 有小朋友係兩次都冇揀佢做第一志願, 抽到好後志願 (田xx) 最後一叩門天主教即收...(係上年的事)天主教係好谷的, 好多測驗, 幾個week 一次, 仲有考試..小朋友多數要放學去補習班 (我識over 5個小朋友讀都係要補習..因為唔補攪唔掂, 仲要係個個小朋友都已經係讀得書果d..)

ec 係冇幫學生呈分了, 但可以request 參加呈分, 如果家長選擇呈分, 咁ec 中學講明唔會收此類學生, 所以一諗住要呈分就要"去意已決", 冇得回頭. (係朋友個囝係度讀講的)

LHT 亦識有小朋友係度讀, 也是讀得好開心, 家長話個小朋友冇乜點讀書, 但考全級首3名(她的小朋友係活潑好動的小朋友, 亦係讀政府幼稚園上LHT 的...)

Wingwing2009,
想請教下你, 既然你小兒正在馮晴讀, 有冇想到兒子說校長很惡, 很專制, 罵學生(午會後), 有易罰學生之類的事情呢? 因我在disscuss 個邊見到比問題談得很熱烈.

先謝!:)

更正: 有冇聽到兒子說.......

醒目開學勳章

有無讀港澳信義會(坑口)個間可講下, 是否好多測驗考試,
中學派位如何.

醒目開學勳章

我知道5月份她有觀課日,有興趣可打電話去報名,
到時用自己雙眼看下問下啦

原帖由 hvbaby 於 11-4-5 21:23 發表
有無讀港澳信義會(坑口)個間可講下, 是否好多測驗考試,
中學派位如何.

本人住寶琳區, 不考慮直資, 想在寶琳區內, 除梁潔華及王余, 有其他好的選擇嗎? 對這2間有何評價?
近來知道王余將會脫龍, 突然感到有點失措, 不知還可怎樣選好.
http://hk.myblog.yahoo.com/

短訊

請看 PM

原帖由 prutong 於 11-4-22 01:51 發表
本人住寶琳區, 不考慮直資, 想在寶琳區內, 除梁潔華及王余, 有其他好的選擇嗎? 對這2間有何評價?
近來知道王余將會脫龍, 突然感到有點失措, 不知還可怎樣選好. ...

醒目開學勳章

原帖由 prutong 於 11-4-22 01:51 發表
近來知道王余將會脫龍, 突然感到有點失措, 不知還可怎樣選好. ...

我都想知

Go http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=253
to see school comment!
原帖由 tedghost 於 11-3-25 17:03 發表
將循又點睇?

‹ 上一主題|下一主題