用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Victoria vs 明慧
樓主: nicoleNtrinma
go

Victoria vs 明慧 [複製鏈接]

太子分校c班班主任好好佢真係好關心小朋友每天見佢放學後都會同家長講下小朋友的情況但a班的班主任我問仔仔學去厠所的情況佢都唔知,d班的班主任教了2個月走了換了另一個班主任

我上個禮拜都去參觀過,佢地男/女厠分開喎,一班2X人,無可能每個小朋友去每次厠所都係同一個老師跟啩,如果個老師問完都無跟進咁就抵鬧!
我以前都做呢行,而家專心湊B,見到呢度好多家長都好叻,識得體諒老師,都明白你地有時放學又心急想知呀B嘅嘢但又唔想阻住其他人,老師都會考慮個個都心急放學,有啲老師就芝麻綠豆都講,有啲就會重要先講,你都唔想排成個鐘先放到學啦。
其實大部分老師都唔介意家長打去學校問嘢囉,吼佢放晒學就打去,客氣啲咁問;留個好印象,咁佢地答都會詳盡啲,上下晝加埋5X個小朋友100個父母未計姨媽姑姐,未計文件工作X100000,真係好慶幸可以脫離呢一個工作!
我地都係想自己嘅小朋友返學開心同有進步,希望我嘅經驗可以幫到大家。

Victoria definitely

Please think twice if you are talking about Prince Edward Ming Wai. The teachers are not caring and no heart.

tse_b我個人覺得明慧都有好老師例如教國語和日文的老師他們教學生教得不錯呀只是我們不好彩吧了遇不到

只有慨嘆   最唔開心系個b 人生第一次翻學,踏入新階段,怕有唔開心回憶,而加已經怕左翻學,幾時到大。。。

親子童讀樂

你B發生咩事????
原帖由 lepetitrat 於 11-4-8 22:13 發表
只有慨嘆   最唔開心系個b 人生第一次翻學,踏入新階段,怕有唔開心回憶,而加已經怕左翻學,幾時到大。。。

其實大事都應該都系一次,其他小事完全唔知,就算問都系答例牌,我真系唔知每日距點過,只系個b 自己成日都話唔翻學,星期六日就超開心,系甘話 唔洗翻學,平時翻學就超大脾氣。。。

我個小朋友都係讀太子明慧,開始時佢都有哭,但是宜家已經做到我送佢返學佢會笑住同我bye-bye,成日玩train-train-train,同埋佢都好鍾意返學呀,由講嘢唔叻到宜家對談確實進步不少,佢有時會叫我比課本佢睇下,我問佢鍾唔鍾意老師,佢都會講老師個名,所以暫時我都幾滿意呀!!

Applehoney,

I am not sure about日文老師 because my son never speaks any Japanese at home. BTW, the time for 國語和日文的老師 is only 15 mins per week? Parent can never know what  國語和日文 their kid had learnt as nothing is mentioned in the student handbook.

I just want to share my experience. Yes, some people are lucky to have good class teachers. If you pick Ming Wai, you are taking the risk. You may need to quit at the middle of the term like me. It is not only difficult to find another school, it may be a nightmare for you kid.

原帖由 applehoney 於 11-4-7 17:00 發表
tse_b我個人覺得明慧都有好老師例如教國語和日文的老師他們教學生教得不錯呀只是我們不好彩吧了遇不到

Please refer: http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D2
‹ 上一主題|下一主題