用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 請撫心自問,你是那個類別的家長?
樓主: rbaggio74
go

請撫心自問,你是那個類別的家長? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 rbaggio74 於 11-3-5 10:36 發表
恭喜你,你,大概得到了所謂《怪獸家長》的特質了。

乜怪獸家長係咁解架?!!?

你講到好似有俾小朋友學嘢/上pg就係,但以我理解,唔係咁架喎,起碼我唔覺得我自己怪獸先啦!

我俾佢去學嘢,只係想充實佢嘅人生,有好多技能係越細學(接觸)就越容易學!所以,我地要佢上音樂班,接觸音樂,唔係為考小學 (真心嘅!),只係覺得音樂對個人精神上有好大好處。另外就係運動 e.g.游水同踩單車,我自己唔識游水,c6較忙,而且小朋友大大吓,聽外人教多過自己父母,咁先出去學,踩單車就當然自己教啦!

仲有d乜? 想佢學好d PTH, 會安排老師上門教,因為我地兩個都好大年紀先學,學唔好!
其他嘢,我地自己識嘅,而生活上會接觸到嘅,都會教,包括日文 (c6學緊,阿仔求daddy教咗好多次,佢先肯教)

咁樣都叫怪獸咩!?

我自問都算係早教媽媽,教嘅係認字同科學知識,雖然大仔未夠4歲,但我已經無教好耐,因為要教佢,需要好多時間精力去準備教材,揾書,帶佢實地去睇/接觸,過去一年嚟,只係做到教數學呢樣嘢 (其實都唔算教,只係得閒講兩句,買咗張乘數表poster,佢自己背熟哂... ) 咁樣又算唔算怪獸?我只係教佢响日常生活裡面學習..

其實教嘅係怪獸,定係唔教嘅係怪獸呢?動物都要學習生活技能,點解人類家長教小人兒生活上接觸到嘅嘢會俾"人"覺得係怪獸呢?

恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-3-8 17:12 發表

乜怪獸家長係咁解架?!!?

你講到好似有俾小朋友學嘢/上pg就係,但以我理解,唔係咁架喎,起碼我唔覺得我自己怪獸先啦!

我俾佢去學嘢,只係想充實佢嘅人生,有好多技能係越細學(接觸)就越容易學!所以,我地要佢上音樂班,接觸音樂, ...

非也非也!

或許是在下的表達方式有點冒犯,在此先行請罪!

其實,讓孩子適當地學些課外活動,絕對是有益無害的!這是絕對的!

問題是,家長們送孩子去學過量的課外活為,目的是為了豐富孩子的《理歷表》,從而去把孩子《賣給一流學校》,這個做法,小弟不敢認同。

而且,太大量的課外活動,不謹未能讓孩子產生興趣,反而可能因為《舟車勞頓》,讓孩子在課外活動時,根本提不起勁兒去享受活動之樂。

以上,實不應作為讓孩子參加過量活動之原因。

最後,小弟不敢自認甚麼甚麼,只不過希望籍此帖子,讓大眾家長們,深思一下,讓孩子參加課外活動的真的用處和目的而已,絕對沒有冒犯用心培育孩子的家長們!

敬請大家以善意看待這個帖子!

並多加參與討論!
家庭教育是孩子學習的最佳途徑,無論品德和學術能力均應從嬰兒階段開始。
為了培養一個完整的人,我們從孩子剛出生開始了嚴謹的教育,願與廣大家長分享我家的育兒法。
育兒路上互勉之!

活在當下的香港平民 (十歲以下兒童的家長).

要知道身邊的人和事在想甚麼,做甚麼,再加些調節,想想自己要甚麼,可以做到甚麼(富裕的,是可以想多些,做多些,選擇多一些).

要知道自己子女的長處,短處.要告訴孩子他的長處,要好好利用;要幫孩子接受他的短處,從而改善.願在有限的資源一切向前走,跟上時代的步伐,就是我要做的.(如要做尖端,等他自己想好了,我暫未有這能力.) 

由孩子出生的第一天,亳無疑問我便要付起養育這個責任.(我沒有分早,中,後期教育,我想只有教育學者才會分吧.) 我的優先次序是:

1)身體(保護與尊重)  
  2)心境(健康與快樂)
  3)智慧(知識與運用)

這些都是每位家長都重視的,然而在論壇上討論得最多的是學習情況,問題較具體,較容易問意見,還有時間限期(選幼稚園,選小學,選中學).很容易給人的感覺只顧學業,不注重其它.

之於樓主注重的 "自理能力",這涉及成年人的價值觀,又可能係都市問題,很難有共識. 我自己比較簡單,我小時做到的,他們都應該或可以做,都試過被人指指點點.

http://facebook.dj/fancygallery
thomasthomas456 該用戶已被刪除

在寶貝未出世之前,我都好鄙視嗰d將小朋友時間表質到滿晒,又買一堆教材番嚟要小朋友學嘅家長,覺得佢地浪費咗小朋友嘅童年,亦拉遠咗雙方關係,寶貝出世之後,因為見到身邊朋友d小朋友有,兼且sales不斷話我遲而家要開始學,結果花咗幾萬蚊買教材,仲要不斷上網揾playgroup同興趣班俾佢,問心我相信每個父母都同我一樣好愛自己嘅仔女,就係因為太愛有時令人本末倒置,反而做出傷害對方嘅事,睇到呢篇,令我醒覺响不知不覺間我已經變咗做(怪獸家長),根住落嚟我希望可以改到,因為 我自己阿媽都係由星期一至日都逼我温書同做練習嘅家長(連課外活動都唔准玩),除咗成績其他咩都唔會關心,我好清楚嗰種感覺唔想寶貝同我一樣

[size=+0]我好清晰自己要mud

我只要小朋學好中英數,
- 不是有冇100分, 而是實用的程度。 舉例 律師都未必識微積分’,
唔好讀冇謂的東西!

中文,英文,更不是學校可教到,應從日常生活學。 所以我沒浪費錢在playgroup, 教材上。  倒不如努力融入香港外國人的圈子。  

英文好唔好,不是老師給你幾多分,你的英文達到與外國人溝通冇問題的地步,誰敢說不好!

其它科,學些趣味的就夠。  這樣才能打做童年回憶!

英文如果只夠溝通,的確不夠好.

就講下我呀。我比小孩樣樣都試下。
音樂: 從2歲開始參加little Mozart,我要他有音感。但我並不急於讓他學樂器。
體育:
3歲學ice-skiing。每星期半小時。現在他做得很好。
3歲也學游泳,每星期1小時。他現在很喜歡游泳,鼻敏感也沒有了。
他嘗試過打乒乓球,他不喜歡,後來改了打羽毛球。
他有一輛單車,每星期起碼要玩一小時。
語言:
我們跟他講廣東話。他出生時我們開始請工人,是印慵。我們要印慵只跟他說印尼話。他兩歲時已能聽懂印慵的指令。
家裡:
我們每晚都和他玩role play。有時我們家是池塘,有時是龍宮。有時一人就做兩三個角式。
當然,lego,飛行棋,畫畫,陀螺 等 也是他的至愛。
朋友:
他4歲已經拿電話打比其他小孩。
‹ 上一主題|下一主題