用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 點解要用英文教通識?
樓主: esprincess
go

點解要用英文教通識? [複製鏈接]

用英文教通識定係用通識教英文?
其實通識課<主要>係學乜先

I guess 那些決定用中文教LS的EMI學校是考慮到LS合格是入U的minimum requirement. 但這些學校卻從F.1開始用英文教 History, EPA, Geog, IH, etc. 而這些科目都是LS的基礎. 這我是不敢苟同的.

且容我在此一抒愚見...

學生們面對新知識有如白紙一張, 如一開始以中文授之, 他們便習於以中文學習此科, 如中途轉用英文, 那對他們是很大的負擔; 同樣, 三年以英文學習, 然後轉回中文, 他們都要面對沈重的適應. 譬如說: study Science in English for 3 years, then switch back to Chinese ---  雖說中文是他們的母語, 但他們仍要把已學的英文terminology轉回中文, 相信這也會是another learning process, an additional burden.

有人說, 回答LS問題須做到"我手寫我心", 這固然好; 但現今中學生(regardless in which language)有多少可做到 "precise and concise writing"? 反之, 如答題時口若懸河過分發揮, 亦不見有利.

曾聽說(actually 言者為小兒學校老師), handle LS 題目, 有如擬稿作文議論題, 須有步驟有組織地address題目; say, start with defining the scope, then stay your standpoints, support with evidences, wrap up with precise conclusion, etc. 這是答題技巧(soft skill), 需要訓練.
至於硬件方面, 就是那些基本知識, 需要學生廣泛汲取 (not limit to book reading, but Internet, news, etc), 這也是很重要的, 否則所答的便會流於空洞.
而批改會就技巧和內容兩方面分別評分.

作為家長的我們, 如正處於選校期, 便應以子女的能力及興趣挑選學校, 因很多EMI 都用中文教LS; 若已入讀, 則應多加了解, 以便為子女作出適當的安排equip他們.

Please excuse me if I'm saying too much or if my saying unintentionally delivers any offensive message.

delimama

o既分析好詳細呀! 謝謝你!

小兒今年九月升中一,註冊了的中學係用英文教通識。雖然佢英文科成績係好過中文科成績,但係始終中文係香港人母語,如果到時做唔到"我手寫我心",
到時真係兩頭唔到岸了! 真頭痛!

原帖由 delimama 於 11-3-18 12:11 發表
I guess 那些決定用中文教LS的EMI學校是考慮到LS合格是入U的minimum requirement. 但這些學校卻從F.1開始用英文教 History, EPA, Geog, IH, etc. 而這些科目都是LS的基礎. 這我是不敢苟同的.

且容我在此一抒愚見... ...

原帖由 小B媽咪 於 11-3-25 09:46 發表
delimama

你o既分析好詳細呀! 謝謝你!

小兒今年九月升中一,註冊了的中學係用英文教通識。雖然佢英文科成績係好過中文科成績,但係始終中文係香港人母語,如果到時做唔到"我手寫我心",
到時真係兩頭唔到岸了! 真頭痛! ...

我現在都是同一問題,仔仔的英文科成績中上,但英文通識科只能合格多些,但取得高分就有點遙不可達,又找不到有英文補通識的地方。

原帖由 mio8390 於 11-3-25 14:00 發表

我現在都是同一問題,仔仔的英文科成績中上,但英文通識科只能合格多些,但取得高分就有點遙不可達,又找不到有英文補通識的地方。

坊間的英文通識材料都比中文小.....

即係我女以前咁...英文常識,教到中國歷人物時...很奇怪囉

選科時選D Social Science 科目,例如Geog,Econ,會有幫助嘅。但如果用英文教Geog、Econ,又用中文教通識,個腦又轉唔轉得切呢?!

原帖由 esprincess 於 11-3-26 10:29 發表
選科時選D Social Science 科目,例如Geog,Econ,會有幫助嘅。但如果用英文教Geog、Econ,又用中文教通識,個腦又轉唔轉得切呢?!

除非佢係鬼佬啫.... 有個中文底架麻

醒目開學勳章

原帖由 esprincess 於 11-3-26 10:29 發表

Esprincess,

你既意思係咪如果英文成績唔差...通識用英文都OK係咪...

橫豎Geog,Econ 都要用英文背,咁用英文考通識都有幫助嘅。

以一個普通土生土長0既香港人,讀通識用中文會比用英文發揮得好.

醒目開學勳章

原帖由 delimama 於 11-3-18 12:11 發表

且容我在此一抒愚見... ...

delimama,

多謝你既分析...

不過我卻有D疑惑...既然LS合格係入U既最低要求...如果用中文同英文考核係唔分既話...學校冇理由唔知呢點...而要求D學生用英文去學呢科...萬一肥咗...對學校整體升學率亦會有影響掛...點解有D學校仍以英文作LS既教學語言呢?...

正如我阿仔學校...首先會要求學生按能力選擇LS語言...如果中英人數不均等...就會以學生既英文能力作出編配...而根據阿仔上兩屆師兄心得...用英文學LS所付出既時間係比其他科目為多...而個成果是否成正比仍是未知之數...我對呢科既語言選擇真係好迷茫...

講到尾都係香港家長同某d名校虛榮心作怪囉!

醒目開學勳章

原帖由 dolala 於 11-4-5 16:48 發表

老實講...學校係咪虛榮心作怪我不予置評...作為家長斷估唔會為咗虛榮斷送自己小朋友既學業前途...我擔心如此新既科目令我既小朋友成咗改革既牺牲品者...

原帖由 慧妮會員 於 11-4-5 19:19 發表

老實講...學校係咪虛榮心作怪我不予置評...作為家長斷估唔會為咗虛榮斷送自己小朋友既學業前途...我擔心如此新既科目令我既小朋友成咗改革既牺牲品者... ...

有d家長明知自已子女文科好過理科,選科係都要叫子女選Phy ,Chem ,Bio,話什麼升大學好...點知連會考都唔得

雖然小兒來年九月至升中一,喺呢道討論LS用中文定英文好,開始有啲担心。

佢學校中一已經開始用英文教LS,希望佢會掌握得到啦!

原帖由 kaka_mami 於 11-4-5 21:52 發表

性質上, 通識同GEOG ECON唔同....
而希望以英文學通識去幫到佢GEOG同ECON更講唔通~

同意!
更何況不是人人都選修GEOG同ECON...

好多學生自己prefer用母語中文學通識。
英文特別出色的學生例外(有學生話寫中文攰過寫英文喎!)

原帖由 dolala 於 11-4-5 16:48 發表

同意,我仔仔的學校就是受家長的壓力,上年度開始已經沒有用母語教通識,如果英文不是好好的學生,可能要成為牺牲品........無奈。
‹ 上一主題|下一主題