用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 名校應否減學額? (區樂民)
樓主: elbar
go

名校應否減學額? (區樂民) [複製鏈接]

可以話香港大部份學校都係好學校,只係收左大部份band3學生而變成band3學校.
但又想問問band3學生又從何處來?(指大部份,唔係個別例子)

區樂民既書我全套有齊,

係減壓良方,亞女都好鍾意佢

回覆 21# dad1234 的文章

故band 1 學生亦係由政策做出黎既 ,
band 2 學生亦係由政策做出黎既 ...

原帖由 meimeimama1 於 11-3-22 08:14 發表
band 3 學生係由教育局黎既
唔理個年d學生係好定唔好
都一定有3分1學生係band 3
同樣就算個年d 學生好差都有 3分1 係band 1
所以band 3 學生係由政策做出黎既 ...

呢個banding政策係純粹長官意志,定其實的而且確學生能力有高低,做人家長確實不宜賴政策而不面對現實

建議幾新。有無好學校試試?那些學校的家長又肯唔肯?名校收的中一全是band1,但5年後都有人會考得幾分!band 3學校收的中一肯定一個band1都無,但10多分嘅學生都有D!究竟學生帶起學校?定學校教好學生?仲未計家長的照顧。

[quote]原帖由 kychanhkg 於 11-3-8 10:41 發表
何謂好學校,公開考試成績好就是好學校?何解有唔好的學校?是老師、校長唔好還是學生唔好呢?教育署何不考慮一定要將部份Band 3學生都派往這等所謂名校,好學校,好讓它幫忙作育英才呢!
董之英中學是沙田區公認的Band 3學校,勉強 ... [/quote]

原帖由 hingmami 於 11-4-5 17:04 發表
建議幾新。有無好學校試試?那些學校的家長又肯唔肯?名校收的中一全是band1,但5年後都有人會考得幾分!band 3學校收的中一肯定一個band1都無,但10多分嘅學生都有D!究竟學生帶起學校?定學校教好學生?仲未計家長的照顧。

[。quo ...

Band 3 學校年年收唔少有特殊學習需要的學生(SEN), 當中除讀寫障外還有智能有限的, 有些甚至連自己個名都唔識寫, 難道把他們送去band 1 讀他們會考會考得好?
Band 3 學校都有其存在價值, 只不過他們的價值不會在成績上反映出來, 令學生由害怕學習到熱愛學習, 由無自信到肯定自己, 找到自己的方向, 這些才是Band 3 學校的存在價值!
‹ 上一主題|下一主題