用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 應否俾囝囝停止學琴? 好苦惱...
go

應否俾囝囝停止學琴? 好苦惱... [複製鏈接]

原帖由 Sheepy 於 11-3-7 10:28 發表
囝囝K3, 學咗琴差唔多1年, 彈緊 "輕鬆學鋼琴" 第2同第3冊, 見佢學得真係好辛苦, 佢完全唔肯認譜, 下下彈琴都係靠撞, 我知道呢個係佢的問題, 唔關老師事, 我亦有要求佢學睇譜, 佢同我講每日都好辛苦, 亦都好傷我同佢 ...

首先要問的是: 小朋友喜歡彈琴嗎? 如果喜歡, 只是過程覺得好辛苦, 可以用不同的方法幫他. 如果不喜歡, 就不要勉強了.

唔肯認譜這問題,
1. 視力正常嗎? 彈鋼琴要看兩行音符, 一點也不簡單哦!
2. 老師有方法幫助他嗎? 教小朋友認譜絕對是老師的責任, 老師若有經驗, 應該明白小朋友的困難, 起碼要有幾道板斧去幫助學生才對.  

我囝囝前任老師常常說孩子姿勢不正確是家長的責任, 因為練琴時沒注意. 我替他換了新老師後, 才明白那是胡說八道! 姿勢問題改不好, 是老師不懂得教!

原帖由 ilovethiscow 於 11-3-7 13:55 發表
姿勢不正確.... 家長一定有責任...!!!

練習時間基本上一定比上堂時間多...

就算上堂叫小朋友用正確姿勢...

練習時間無老師督導... 一像會用一D 不正確姿勢練習...

就好似..細個果陣學渣筆 渣筷子 果陣... 父母一 ...

我囝囝的前任老師講的和你講的EXACTLY一樣!

但自從換了老師後, 我囝囝的問題, 老師續一處理, 亦想了很多方法教我怎樣在家幫囝囝練琴. 這就是有經驗和沒經驗老師的分別!! 孩子年紀小, 家長的確需要在旁協助. 但你真的相信一位沒學過該樂器的家長自己懂得怎樣改善孩子的問題嗎?

學樂器和"渣筆 渣筷子"不同, 不應期望家長自動知道怎樣才是正確方法. 除非家長自己本身亦有學該樂器.

原帖由 ohmygosh 於 11-3-9 15:49 發表
我個人做法是﹕一開始﹐彈第一個音就已經要嚴謹﹗

好似我個仔剛滿三歲時話要學彈琴﹐要我教﹐123手指都沒問題﹐但去到45手指﹐他知道同樣要用正確的手勢去彈﹐他很努力地去試﹐但實在頗困難(加上是傳統鋼琴﹐琴鍵不輕啊﹗)﹐他真的扁著嘴﹐留 ...

如果我大囝的老師好似妳教妳囝囝咁教佢就好了, 可惜唔係, 雖然每次老師上課都有提下佢, 但歌就照教, 我係屋企提個仔搞到大家都好勞氣, 我睇住佢彈音階還好, 但一要彈樂曲, 就顧得首歌顧唔到手指......雙手又打回原形.......

如果要執佢手指, 真的無可能彈到D歌, 一彈得快手指就扁, 話佢, 佢又駁咀話自己無問題......做家長的可以點? 自行執佢手勢, 唔交功課給老師?

原帖由 ohmygosh 於 11-3-10 03:24 發表
其實老師講一句好過家長講十句。您有無同大囝的老師討論過呢個問題呀?

另外﹐您小朋友幾大?學了多久?學到什麼程度?現時彈什麼樂曲?每天花在SCALES AND ARPEGGIOS和練習曲的時間足夠嗎?老師上課時有嚴格要求他的手勢和 ...

10歲,學了4年,準備考3級。
他每天練音階3分鐘,老師有提醒他,但不嚴。我有同老師講這問題,老師說很多小朋友都有這問題,我個仔不是最差,叫我不用担心。
我囝資質平庸,對他其實無乜期望啦,鋼琴的好處是彈到似首歌已可騙到人了。不我這樣想對不對?

最理想當然係早些考到八級, 然後專心讀書.
但想起身邊一些例子, 又不一定讀中學就應付不了學樂器.
見過有位女孩子, 考完八級小提琴後, 中學用了五年時間學鋼琴, 考獲演奏級. 我亦有朋友中六那年去考演奏級.
最後都是那句: 小朋友自己喜歡就會有動力和時間去應付.
‹ 上一主題|下一主題