用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 應否俾囝囝停止學琴? 好苦惱...
go

應否俾囝囝停止學琴? 好苦惱... [複製鏈接]

原帖由 lillymarie 於 11-3-7 17:47 發表

我囝囝的前任老師講的和你講的EXACTLY一樣!

但自從換了老師後, 我囝囝的問題, 老師續一處理, 亦想了很多方法教我怎樣在家幫囝囝練琴. 這就是有經驗和沒經驗老師的分別!! 孩子年紀小, 家長的確需要在旁協助. 但你 ...

其實不一定,我亦有完全對音樂不認識的學生家長很投入的參與(一同上課,佢自己jot notes,把課堂錄了音返去再聽再幫手改)

我認同樓上ilovethiscow,我覺得不要太神化老師的角色,老師所教的,小朋友在課堂上未必完全吸收哂,但經驗較好的老師可以用較具體的指引去教學生,但如在家沒有支援,一樣不成事。

落堂又唔會問老師野 老師寫手冊又唔睇... 仲叫個菲傭接放學果D... 好多時學2個月就會放棄
<-----------
肯放棄都仲好d,唔放棄仲慘,拖拖拉拉

原帖由 ilovethiscow 於 11-3-8 14:31 發表
一開始就要嚴謹....

如果佢彈唔到5 6 度... 就唔好彈有5 6 度O既歌囉...

2 級鋼琴 5度都夠哂考試

認同DGJS

如果一開始唔嚴謹姿勢.. 不如等你覺得需要嚴謹才學...

壞習慣係最難改.... 家長不是也有呢方面O既經驗 ...

我對自己仔就係到佢ready先同佢學,當時已經4歲半,一開始就要佢做好手指,控制音色,現在比佢的練琴功課都係以呢2樣野為主,所以佢學得好慢(compare to others),但我寧願佢尊重每一首曲彈好佢,好過當交功課得過且過,如手未夠大或未夠力,其實應該暫緩學琴計畫

收過一d學生音感ok,但之前冇人執佢手形,冇人教佢shape phrase,到我幫佢改時,佢已經唔肯做,因為佢覺得佢已經彈到,點解手腕要咁,點解跳音唔係飛落去,點解要出多d 個melody,點解左手要輕,佢全部懶理,但當時佢前老師已經比緊sonatina佢彈,要佢彈返d 簡單d o既野執返好咩,佢覺得我dum佢時間..

‹ 上一主題|下一主題