用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 應否俾囝囝停止學琴? 好苦惱...
go

應否俾囝囝停止學琴? 好苦惱... [複製鏈接]

原帖由 Sheepy 於 11-3-7 10:28 發表
囝囝K3, 學咗琴差唔多1年, 彈緊 "輕鬆學鋼琴" 第2同第3冊, 見佢學得真係好辛苦, 佢完全唔肯認譜, 下下彈琴都係靠撞, 我知道呢個係佢的問題, 唔關老師事, 我亦有要求佢學睇譜, 佢同我講每日都好辛苦, 亦都好傷我同佢 ...

我阿女係K3,上完曬JMC,依家學左個幾月琴. 我估我都應該分享下我既經驗. 阿女唔算好中意好主動彈琴果種,在JMC上堂時也沒有認譜,人地都識,佢基本上都唔識,彈琴靠記,因已經唱到好熟,另外JMC老師都唔會執手勢....不過,佢學左一個幾月琴,已經唔同曬,手勢顯然未改到,但看譜已經習慣曬,上堂老師彈左差唔多10首短歌,佢都練得掂. 老師都只系普通tom lee鋼琴老師,老師都話佢唔算好有天份,但唱同聽都好好,彈要慢慢改進,我想呢d就系tom lee JMC既功勞啦

所以,我打算比細果個早d同步學琴,希望效果會更好.

原帖由 mio8390 於 11-3-8 14:00 發表

四五歲人仔隻手咁細,要彈到五六度音節都好難,還要曲起呢彈,嚇怕她怎會想學,等她大少少才執手勢。

但有d人成日話學壞手勢好難改,甘應該幾時開始嚴謹呢?

另外,如果屋企仲系用緊電子琴,學到幾時真系應該換鋼琴呢?

原帖由 mio8390 於 11-3-9 14:06 發表

我覺得五六歲學都不太遲,大早學,因小朋友太細個,進度會比較慢,可能要到十二三歲才考八級,但大個些少才學,吸收快些,一樣在十二三歲考八級,分別不大,但細個學可能要比多兩年錢和小朋友因難和進步慢,嚇怕他們,令他們有放棄之念,我 ...

多謝你既意見,但我好驚阿女唔知彈到幾耐,好擔心買個琴番黎擺......如果要買琴,應該分幾個階段買? 入門的大概多少錢,可以用到幾級?

[quote]原帖由 miaochan 於 11-3-10 11:24 發表

4歲1日練到1小時呀,好厲害呀,系分開練or坐定定一個鐘呀? 你地打算考幾多級?

原帖由 mio8390 於 11-3-10 18:30 發表

如果初中前未能完成八級,上到高中是好難有這麼多時間練琴,如果要求高,二或三級已經練一小時,到八級可能要幾小時,可來時間做功課,所以我和孩子都定了目標,但事與願違,雖然我兒子在中二已達標,但佢又愛上了音樂,所以高中時選了 ...

曾經聽過有人話最好系小學考完8級,因為中學功課多,好難兼顧,其實系唔系好難達到?
‹ 上一主題|下一主題