用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 應否俾囝囝停止學琴? 好苦惱...
go

應否俾囝囝停止學琴? 好苦惱... [複製鏈接]

如果你不告訴他,小朋友一般不會自動拱起對手。學琴要好,其實要留意很多細節。家長只要有D執著,又沒有比較孩子接受的方法,衝突是經常有的!有些孩子很早已經學習音樂,耳朵已經很靈。以為事半功倍,點知他情願把整首歌記住都不看譜。

有D老師收得貴D都是有道理。但練親始終都係要家長陪。

等她大少少才執手勢!!! ...  倒不如等她大少少才學。

原帖由 mio8390 於 11-3-8 14:00 發表

四五歲人仔隻手咁細,要彈到五六度音節都好難,還要曲起呢彈,嚇怕她怎會想學,等她大少少才執手勢。

正確嘅手勢在初時可能沒那麼重要。但到高級,錯誤的手勢會讓你較難彈下去。

你个仔好好采,同好o力仔。
好多小朋友在五六級時改不回來, 或者根本沒發覺要改回來。然後要再上便遇到困難,便完全放棄了。這樣就是可能5年的時間都浪費了

原帖由 mio8390 於 11-3-9 13:50 發表

可能我仔仔隻手比較細,最初果幾年他無法曲起手指彈,如果太過強迫,會令他興趣大減 (除非是想他將來做一流演奏家,而不是給他一個興趣的想法),他學到五六級時因手掌大了,他已經可以轉回正確手執,雖然改手勢不是容易的事,但大 ...

琴可以租的.

原帖由 share123 於 11-3-10 09:24 發表

多謝你既意見,但我好驚阿女唔知彈到幾耐,好擔心買個琴番黎擺......如果要買琴,應該分幾個階段買? 入門的大概多少錢,可以用到幾級?

如果依個真的不是他的興趣,我建議暫停。可以試下其他樂器或事物。但我建議你必須要清楚他究竟有沒有其他興趣。如果放棄是由於毅力問題,咁就要想想辦法!
K3還是很小,就算無天份都可以玩下。我覺得只要不太同人比較,任何事都可以有樂趣。

原帖由 Sheepy 於 11-3-7 10:28 發表
囝囝K3, 學咗琴差唔多1年, 彈緊 "輕鬆學鋼琴" 第2同第3冊, 見佢學得真係好辛苦, 佢完全唔肯認譜, 下下彈琴都係靠撞, 我知道呢個係佢的問題, 唔關老師事, 我亦有要求佢學睇譜, 佢同我講每日都好辛苦, 亦都好傷我同佢 ...

很可惜!但我估讀中學壓力會比較大。

原帖由 mio8390 於 11-3-10 17:46 發表

其實我個仔一點也不叻,大把人比他早拿到八級,現在他的手勢雖然改善了不小,但離完美還差一段,但應付演奏級還是可以,將會就未知,但應該沒有太多時間練琴繼續學下去。 ...

Good to hear the decision. Don't let him easily to give up the next instrument.

放棄事小,放棄毅力事大。

原帖由 Sheepy 於 11-3-14 14:29 發表
好多謝各位的意見, 我有一日好認真咁問囝囝鍾唔鍾意彈琴, 佢都真係幾唔想彈, 無謂勉強啦, 但其實學音樂有好多種方法的, 亦可以學其他樂器, 所以我比佢選了另一種佢想學的樂器, 而條件就係唔可以半途而廢 (因為今次係 ...
‹ 上一主題|下一主題