用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 體藝中學
go

體藝中學 [複製鏈接]

你地小朋友係PE定 VA, 好似PE收人多D, 間學校係band one 頭,中定尾, 校風好唔好

回覆 1# Carmen2004121 的文章

Carmen2004121, 唔該晒, 我打去問聽聞有約250人interview, 我個女好愛畫畫及英文所以間學校好合佢, 其實其他一些排名較勁的band one 學校都有得int, 但仍心儀體藝, 而且小學已夠辛苦, 所以想她中學輕鬆些

Dear Carman & Samanthat,

我女除今年報體藝外還報了兩間英中, 連體藝在內共三間, 三間都收到信, 有一間和體藝撞期, 唯有坦白向對方要求改期, 唔知會唔會影響結果呢, 三間都是好學校, 但我和她都很想入體藝, 即使體藝排名後於前兩間, 因她喜歡畫畫及英文, 除了地點較遠外 (我住九龍), 一切都好合適, 所以我把體藝放第一位, 若有幸入到也不介意, 失去其他兩間DP學校的機會, 其實我不肯定是否250人interview, 因有網友說是300人., 但聽聞 VA Stream 只收80位, 所以都有一定risk, 希望亞女努力以赴啦, 亞女上網知道有得interview, 好開心, 但我怕他希望愈大失望愈大啊,

Early next week, but I just worry about her appetitude test, for we cannot make any preparation and she may not keep her standard in the test.

Interview完喇, 應該OK, 但要睇埋個性向測試, 有無人有經驗可分享下, 同埋如果面試OK但性向測試成績不好, 會唔會唔收呢

因為全英interview, 聽聞有些小朋友好似人家個問題都聽唔明, 而個女大致內容講左俾我聽, 我覺得起碼最基本個女無唔明人地的問題, 並能清楚表達自己的答案, 至於性向測試我覺得都不能掉以輕心, 而且是第一次其他學校又無同類測驗, 所以有點擔心, 另外, check pm
‹ 上一主題|下一主題