用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迦密interview 收到信未?
樓主: 小慧
go

迦密interview 收到信未? [複製鏈接]

Siuchoi,
迦密、華英都有得in,恭喜哂lol....
加油啊!!
原帖由 Siuchoi 於 11-3-15 18:46 發表
我in 11:45am~

咩顏色唔緊要啦~  大家努力呀)))))

原帖由 向晴 於 11-3-15 22:16 發表
Siuchoi,
迦密、華英都有得in,恭喜哂lol....
加油啊!!

係!  大家都要加油呀!!

上星期六終於in了~  

有感而發.....

亞女知自己成績未必係迦密柸茶, 但係interview既過程中, 平時好似hea hea地既亞女, 佢既鬥志, 比我見到佢係冇放棄過任何一個可回答既問題, 係見埋家長嗰part, 見個教官不停問佢問題, 又試佢, 坐側邊既我又幫唔到佢, 我只見到亞女好小心咁答, 眼仔轉下又再答, 總之好用心咁去in.....嗰刻個心有d酸.....但又感安慰, 大個女了......無論結果如何, 唔理人地比咩分佢, 亞女係我心裹係滿分的~

你囡囡有得in華英,成績應該唔會差嘅。
俾多點信心自己。
原帖由 Siuchoi 於 11-3-21 12:47 發表
上星期六終於in了~  

有感而發.....

亞女知自己成績未必係迦密柸茶, 但係interview既過程中, 平時好似hea hea地既亞女, 佢既鬥志, 比我見到佢係冇放棄過任何一個可回答既問題, 係見埋家長嗰part, 見個教官不停問佢 ...

原帖由 Siuchoi 於 11-3-21 12:47 發表
上星期六終於in了~  

有感而發.....

亞女知自己成績未必係迦密柸茶, 但係interview既過程中, 平時好似hea hea地既亞女, 佢既鬥志, 比我見到佢係冇放棄過任何一個可回答既問題, 係見埋家長嗰part, 見個教官不停問佢 ...

HI, 係呀, 星期六終於 in 完, 真係鬆一口氣呀,
之前我成日覺得個仔好似唔係好緊張咁.
但係係 interview 之前果兩三日, 同佢practise 問答,
自我介紹等, 佢都好落力.
到 in 完之後, 佢覺得自己有 d 失準, 同埋英文果part 有 2 題答唔到, 到最後, 佢覺得有 d 失望, 整日都唔開心,
我見佢個樣, 我都覺得好心痛, 點解香港讀書要給小朋友咁大壓力, 大人返工要 interview, 幼稚園, 小學, 中學, 大學, 要 interview. 真係好慘.
另一角度, 我一直覺得我仲緊張過個仔, 但係 in 完果日之後, 佢好唔開心, 失望, 我見佢咁樣, 我反而開心, 原來我個仔係緊張o既, 唔借 hea o下 hea o下o既, 所以我安慰佢, 學校收生o既標準你同我都唔知, 你覺得一定唔得, 到時可能得呢, 又或者, 派唔到呢間, 可能派到第二間更加適合你架呢.  呢一part 可以話係告一段落, 唯有全力考好下學期個試.

係呢, suichoi,  老師in 埋家長果part 有冇叫妳地比成績表佢睇呀, 同埋有冇問同學, 家長問題呀, 妳有冇自己做一個portfolio 比學校呀.

in 我地果個亞sir, 我覺得好求其, 一路睇亞仔 d 功課, (只是好快就揭, 真係冇應真咁睇, 就要我個仔自我介紹一下自己. 跟住問我有冇乜野問題. 成績表又冇問ling黎睇).

最失敗, 最失敗, 係我辛辛苦苦做得好靚仔o既 portfolio, 竟然唔記得比亞 sir.  唉! 原來最緊張果個係我自己.

妳呢, 妳又點呀?

我諗應該唔收我囡,我囡英文果PART OK,響左鐘個老師都不停同佢傾,讚佢d英文好,但係中文果PART,我囡話唔識答,到最後見老師果陣,個老師好好笑容,好NICE,不過就好求其,係咁易揭下佢d功課,係睇佢張成績表果陣睇得好DETAILS,都無問家長問題,我自己又太緊張,老師問我有無野問,我個腦一片空白,諗極都諗唔到
最後,老師話佢而加唔可以話我知收唔收,不過如果你地好想讀既話,記住擺我地前d呀!
(我自己GET到佢既意思就係自行唔收,大抽獎先睇下攪唔攪到啦)

不必介意老師講乜,也許講者無意,聽者有心啫.
原帖由 minijelly 於 11-3-22 10:53 發表
我諗應該唔收我囡,我囡英文果PART OK,響左鐘個老師都不停同佢傾,讚佢d英文好,但係中文果PART,我囡話唔識答,到最後見老師果陣,個老師好好笑容,好NICE,不過就好求其,係咁易揭下佢d功課,係睇佢張成績表果陣睇得好DETAIL ...

原帖由 第二任媽媽 於 11-3-21 14:06 發表

HI, 係呀, 星期六終於 in 完, 真係鬆一口氣呀,
之前我成日覺得個仔好似唔係好緊張咁.
但係係 interview 之前果兩三日, 同佢practise 問答,
自我介紹等, 佢都好落力.
到 in 完之後, 佢覺得自己有 d 失準, 同埋英文 ...

見家長嗰part, 係個女miss見我地, 我地其實準備左好多野比佢睇架, 共3個files, 1st file裝了成績表+Cert, 2nd file 裝了中英數功課, 3rd file 裝了d畫畫作品, 可惜只比了1st file, 其它都冇睇了~  

女miss 睇成績表時睇左好耐, 之後d cert 都只係好快咁揭下, 問了d問題, 全部亞女自己答, 答得都ok, 女miss都好nice, 不過对亞女d主科有B有少少微言, 話迦密要求好高, 如果想入呢間學校, 就要再努力d喎......

聽得出....機會幾微.....

唔理得咁多喇,in完就算,好好準備下間好過,講真...interview過程中,亞囡表現已經令我好滿意

原帖由 一家的太陽 於 11-3-22 11:27 發表
不必介意老師講乜,也許講者無意,聽者有心啫.

多謝安慰,平心而論,其實都好正常,而加減一班,當然要揀成績最標青既一群啦,係我囡in完個陣有D唔開心,不過轉頭就無野lu~

原帖由 minijelly 於 11-3-22 11:57 發表
唔理得咁多喇,in完就算,好好準備下間好過,講真...interview過程中,亞囡表現已經令我好滿意

yes!!  我都係咁話!!

唉! in 我地果個亞 sir, 佢都好 nice, 但係佢冇叫我地比成績表, 自己都衰, 可能都好緊張, 又唔識得問亞 sir 需唔需要睇 成績表,

唉! 算啦, 依家唯有等大抽獎. 希望派到間好架喇.

原帖由 第二任媽媽 於 11-3-22 15:40 發表
唉! in 我地果個亞 sir, 佢都好 nice, 但係佢冇叫我地比成績表, 自己都衰, 可能都好緊張, 又唔識得問亞 sir 需唔需要睇 成績表,

唉! 算啦, 依家唯有等大抽獎. 希望派到間好架喇. ...

hehe~~係呀,個個都係亞媽仲緊張過個小朋友,我都祝福你入到想入既學校啦

原帖由 minijelly 於 11-3-23 08:50 發表

hehe~~係呀,個個都係亞媽仲緊張過個小朋友,我都祝福你入到想入既學校啦

多謝妳! 大家咁話啦 !
‹ 上一主題|下一主題