用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在91網的...入來傾下
go

在91網的...入來傾下 [複製鏈接]

在91網的...入來傾下
總共有16間小學選擇:
你地會點分析呢?
1.沙田祟真 2.聖公會主風 3.天主教聖華
4.香港信義會 5. 保良局蕭漢森 6. 田家炳
7.朱正賢 8.胡素貞 9.黃耀南
10. 循道衛理 11.培基 12.梁鉅鏐
13.慈航 14.一呂 15.沙呂 16.沙田圍胡素貞

你覺得邊幾間會較好,你會點樣來排位呢?又有邊間係小班教學呢?邊間特別著重英語和普通話教學,會唔會考慮直資或私校呢?
   1    0    0    0

我仔仔是讀保良局蕭漢森p1, 是小班教學, 普通話教中文, 有外籍老師上英文堂, 工課量不多, 有時3-4, 有時7-8 (包括改正). 但常識科一年有一本書是全用英文教的 (全港保良局都是的). 以上資料希望幫到你.

原帖由 MCMT 於 11-3-9 09:18 發表
我仔仔是讀保良局蕭漢森p1, 是小班教學, 普通話教中文, 有外籍老師上英文堂, 工課量不多, 有時3-4, 有時7-8 (包括改正). 但常識科一年有一本書是全用英文教的 (全港保良局都是的). 以上資料希望幫到你. ...

唔該晒!
當然幫到我,小小意見都會很有用的,自已網都有成16間,在加直資、私校和其他區小學,大大話話都唔小,我囡囡須然只係n班,但咁多學校,早d了解就早d知道邊類學校適應自已囡囡,早d預備係一件好事,亦可到k2時唔駛更急去了解,了解都需要時間消化,更何況一讀唔止6年咁簡單,隨時講緊既係12年呢!

我仔而家K1,但我要返工,又無經驗,仲要自己分析力又無人地咁全面,唯有早一年開始搵料 真係對住果D學校名都頭痛...
原帖由 考考2008 於 11-3-9 10:03 發表

唔該晒!
當然幫到我,小小意見都會很有用的,自已網都有成16間,在加直資、私校和其他區小學,大大話話都唔小,我囡囡須然只係n班,但咁多學校,早d了解就早d知道邊類學校適應自已囡囡,早d預備係一件好事,亦可到k2時唔駛更急去了解 ...

原帖由 huisylvia 於 11-3-10 13:01 發表
我仔而家K1,但我要返工,又無經驗,仲要自己分析力又無人地咁全面,唯有早一年開始搵料 真係對住果D學校名都頭痛...

差唔多架啦,好似k2尾就要面試,所以找資料都一段時間再加埋消化下呢...呵呵!
你都係91網?

91同89都得,阿仔有兩頭住家,不過會傾向91網
無法啦,自己又比較蠢,c6又幫唔到手....

原帖由 考考2008 於 11-3-10 15:00 發表

差唔多架啦,好似k2尾就要面試,所以找資料都一段時間再加埋消化下呢...呵呵!
你都係91網?

原帖由 huisylvia 於 11-3-11 16:10 發表

我諗91網都唔差既,沙田區都算是全港最多英中的地區。
有錯請更正!

唔錯既學校係多d,但好大競爭呢!又要考慮小朋友既能力同性格,真係好大責任,而家就覺得佢地細個時小好多煩惱,教育呢家野,點解自己已經挨咗十幾廿年,而家又要由頭黎過
原帖由 考考2008 於 11-3-11 19:46 發表

有錯請更正!

原帖由 考考2008 於 11-3-11 19:46 發表

有錯請更正!

只要係band1學生,>90% 都能夠入到區內英中,除非大抽獎填錯。
有d唔知既就走左去直資。唉!

原帖由 pineapple0983 於 11-3-12 13:54 發表

只要係band1學生,>90% 都能夠入到區內英中,除非大抽獎填錯。
有d唔知既就走左去直資。唉!

(有d唔知既就走左去直資。唉!)
唔好意思我唔係好明,想請問呢句點解呀?唔知d咩呀?所以走在去直資呢????

We are belongs to Net 91 as well..My daughter is now studying in K2 in SC...Its nice to share information in here...I still have not got much ideas on which schools we are aiming for!! I also worry as my daughter is 0612 bb....1

我個仔都係k2,已家都開搵資料,剛剛去完蔡繼有open day,係好學校,不過太貴啦!

無有錯, 91網會好好多, 您們要比心機做portfolio 啦, 因為到k3 就好唔得閑了

我女e+ 小一係91 , 但我住大圍, 真係幾辛苦, 由大圍搭去cityone, 女女朝朝訓左係車, 所以距離是值得考慮, 我也配服d人新界到hk 上學

加油

原帖由 huisylvia 於 11-3-11 16:10 發表
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

我想問你女係自己考入去家大抽獎?大抽獎我覺得好講運氣,自己考入去又要面對好多準備功夫,d人話要參加好多出面比賽攞到獎先有用,但都唔代表一定入到心儀學校,而家競爭實在太大,個個都十八般武藝,我係果d唔想迫仔去學呢樣學果樣既媽咪,但現實又好伕唔做唔得...唉

原帖由 叉雞飯 於 11-3-19 20:25 發表
無有錯, 91網會好好多, 您們要比心機做portfolio 啦, 因為到k3 就好唔得閑了

我女e+ 小一係91 , 但我住大圍, 真係幾辛苦, 由大圍搭去cityone, 女女朝朝訓左係車, 所以距離是值得考慮, 我也配服d人新界到hk 上學

加 ...

除非直資, 否則小學係無得考架!
決定你小朋友讀邊間小學係按照:
1) 計分方法 --- 只可選一間學校(e.g. 有兄或姊就讀該校有20分.....詳情參考教育局網頁)
2) 1的方法派唔到去你選的那一間學校, 就要進入大抽獎, 再選學校, 今次可以選多間, 沒有任何準則, 總之用隨機的方法安排選校次序, 佢派你去邊間就要去邊間

原帖由 huisylvia 於 11-3-20 16:00 發表
我想問你女係自己考入去家大抽獎?大抽獎我覺得好講運氣,自己考入去又要面對好多準備功夫,d人話要參加好多出面比賽攞到獎先有用,但都唔代表一定入到心儀學校,而家競爭實在太大,個個都十八般武藝,我係果d唔想迫仔去學 ...

sorry,我意思係叩門定大抽獎

原帖由 h9822532 於 11-3-20 17:10 發表
除非直資, 否則小學係無得考架!
決定你小朋友讀邊間小學係按照:
1) 計分方法 --- 只可選一間學校(e.g. 有兄或姊就讀該校有20分.....詳情參考教育局網頁)
2) 1的方法派唔到去你選的那一間學校, 就要進入大抽獎, 再選 ...

hi
我1ST ROUND 入的

原帖由 huisylvia 於 11-3-20 16:00 發表
我想問你女係自己考入去家大抽獎?大抽獎我覺得好講運氣,自己考入去又要面對好多準備功夫,d人話要參加好多出面比賽攞到獎先有用,但都唔代表一定入到心儀學校,而家競爭實在太大,個個都十八般武藝,我係果d唔想迫仔去學 ...
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

原帖由 叉雞飯 於 11-3-21 11:43 發表
hi
我1ST ROUND 入的

hi 叉雞飯, 我都係到二度見到你d post, 其實一直想問下你個小朋友讀成點, 辛唔辛苦, 我個小朋友唔係咁叻, 我亦唔想佢太辛 (包括我自己啦), 但成日有人話我有5分(因為係教徒, 但都唔太肯定), 個個都叫我試下, 話唔好浪費, 我都唔知點好?

sorry, 已由上年一碟肥叉雞脾飯, 辛苦到變左瘦叉雞骨飯囉
20分? 試下囉, 但都要抽的

原帖由 pangchaimami 於 11-3-21 14:00 發表

hi 叉雞飯, 我都係到二度見到你d post, 其實一直想問下你個小朋友讀成點, 辛唔辛苦, 我個小朋友唔係咁叻, 我亦唔想佢太辛 (包括我自己啦), 但成日有人話我有5分(因為係教徒, 但都唔太肯定), 個個都叫我試下, 話唔好 ...

我都係住91網, 但本人係沙官小畢業生, 所以小兒會有20分for 自行分配學位, 聽聞呢間好似20分差不多實收. 仲應唔應該放棄沙官小去搏其他學校呢? 可否畀d意見呢?
‹ 上一主題|下一主題