用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在91網的...入來傾下
樓主: 考考2008
go

在91網的...入來傾下 [複製鏈接]

回覆 1# Era 的文章

睇到啦, 多謝你呀!

Thanks,Era!
原帖由 Era 於 11-5-17 13:13 發表
教局既網頁入面,可以睇到邊間係小班既,揀番自己個校網,再click入去就見既啦.
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=1&nodeID=1505

hi all,
我都係91網呀
阿囡而家k2,上年開始已經上黎搵料&得閒就join下參觀學校的活動/開放日...

上星期六就去左沙田祟真參觀,其實我在bk好少聽過呢間學校d comment...睇完就覺得比想像中好,P1-P4係小班,英文有NET + TA + 本地老師一齊上堂,即係1對8-9個小朋友(不過冇機會問係咪堂堂都係3個一齊)
另那天有學生表演英語drama&集誦,好得喎,學校又會比機會小朋友上台做司儀,講普通話等...

不過回家再睇返d website,原來佢地上年第一輪收唔足學生,其實呢間學校係咪算二線得黎較尾那些呢?

黎緊仲有open day,大家可以留意下:
28/5 沙田循道衛理open day (2-4pm)

另外大家有冇報打算報直資/私立呀
我都未諗定報唔報好,但就報左
3-4/6 王錦輝簡介會
聽下先&參觀下學校環境先,妳地有冇人都報左呀?

原帖由 pineapple0983 於 11-3-12 13:54 發表

只要係band1學生,>90% 都能夠入到區內英中,除非大抽獎填錯。
有d唔知既就走左去直資。唉!

hi pineapple0983,
我都唔係好明,想問下你既意思係咪即係直資中學冇區內英中咁好既意思 (如係咁我就少一個煩惱 )
如培僑書院&王錦輝中學算不算是英中呢?
thanks

原帖由 HippoHippo 於 11-5-18 01:23 發表

hi pineapple0983,
我都唔係好明,想問下你既意思係咪即係直資中學冇區內英中咁好既意思 (如係咁我就少一個煩惱 )
如培僑書院&王錦輝中學算不算是英中呢?
thanks ...

可以咁講掛?
區內直資多數歷史好短,所以公開試成績唔多;同區內官津比,會輸蝕d。
直資、官津排名可參考BK另一位媽咪 khmama 的出文。
補充,區內直資排名:
德信>培橋>培基>王錦>林大
排名準則以2010會考6科14分百份比由多至小排。
培橋/王錦算英中(即EMI)

原帖由 HippoHippo 於 11-5-18 01:05 發表
hi all,
我都係91網呀
阿囡而家k2,上年開始已經上黎搵料&得閒就join下參觀學校的活動/開放日...

上星期六就去左沙田祟真參觀,其實我在bk好少聽過呢間學校d comment...睇完就覺得比想像中好,P1-P4係小班,英文 ...

沙崇小學 ED 算係區內3線小學架咋,收唔足係意料之內...........
沙崇中學就區內BAND1頭英中。
不過2間冇關系.......

回覆 1# pineapple0983 的文章

請問2線小學有邊幾間? 排名又係點?

原帖由 pineapple0983 於 11-5-18 09:33 發表

可以咁講掛?
區內直資多數歷史好短,所以公開試成績唔多;同區內官津比,會輸蝕d。
直資、官津排名可參考BK另一位媽咪 khmama 的出文。
補充,區內直資排名:
德信>培橋>培基>王錦>林大
排名準則以2010會考6科14分百份比由多至 ...

Thanks for ur info ar

原帖由 Aviva 於 11-5-18 11:08 發表
請問2線小學有邊幾間? 排名又係點?

maybe 蕭小 / 梁小 / 沙循 / 沙胡/ 沙主
不過排名就唔多知

考考2008,

沙田的津小咁多好學校,唔使俾錢讀直資。

通常俾錢讀直資係貪佢非常活動教學、少功課,
但多數升番直資中學,續續駛錢,好甘!

91網沙田區,

先講津小︰
一呂小、沙呂小及培基是首三大熱門,亦是band 1校,大班教學,熱門校好難做到小班。

大班︰30-33人
小班︰25-28人

其次︰
瀝源主風、蕭漢森、胡素貞、朱正賢都好hit

跟住︰
梁鉅鏐、循道衛理不錯。

原帖由 考考2008 於 11-3-8 15:42 發表
在91網的...入來傾下
總共有16間小學選擇:
你地會點分析呢?
1.沙田祟真 2.聖公會主風 3.天主教聖華
4.香港信義會 5. 保良局蕭漢森 6. 田家炳
7.朱正賢 8.胡素貞 9.黃耀南
10. 循道衛理 11.培基 12.梁鉅鏐
13.慈航 14 ...
My child, you hold the whole of my heart in your small hands. 歡迎來看 ^^ 給恩浩的情書 ^^

回覆 51# SandyCPS 的文章

SandyCPS:

你排名跟咩做準則?

我有兩個朋友入左王錦輝讀幼稚園,一個讀完幼稚園再傳統小學就走吾上,一個直上讀小一,但小二下學期就轉去循小做插班生,佢話該校set d 課程好大同,做d功課又好難捉摸,佢係小組形式做功課,只是比個題目你比你發揮,但次次都得好底分,攪到佢囝囝冇心機,越讀越吾開心,相反轉校後囝囝回復信心,現在都讀得好好,所以我對該校都冇咩信心,不過換左校長,吾知有冇改善,最緊要你地要了解該校適合你小朋友?

WHY ?

原帖由 C9LAM 於 11-5-16 01:38 發表
我先生係沙小畢業,都近期好似普通,又吾近屋企,都好煩惱  

问得好! 论排名,一定有客观的准则:

单凭升英中百分比 (这是目前唯一公开,又重要的客观资料):

培基>一吕=沙吕>一胡>梁小>朱小

萧小和主风都比较低一点.

(note:一吕和沙吕的派位差不多好,虽然培基的升英中比例最高,但能派到传统名校的数目,却是一吕和沙吕占优)

原帖由 C9LAM 於 11-5-23 01:08 發表
SandyCPS:

你排名跟咩做準則?

我有兩個朋友入左王錦輝讀幼稚園,一個讀完幼稚園再傳統小學就走吾上,一個直上讀小一,但小二下學期就轉去循小做插班生,佢話該校set d 課程好大同,做d功課又好難捉摸,佢係小組形式做功 ...

回覆 3# C9LAM 的文章

以他們的升中派位來看,入band 1中學的比率。
另外,我寫︰培基、一呂、沙呂,是他們三間都算是成績較好的3間,但我無幫佢地排位,因為3間都競爭好大。您可以上他們網頁看其升中情況,仔細考量。

多謝DD仔幫我解答,您講得好!
My child, you hold the whole of my heart in your small hands. 歡迎來看 ^^ 給恩浩的情書 ^^

原帖由 C9LAM 於 11-5-23 01:08 發表
SandyCPS:

你排名跟咩做準則?

我有兩個朋友入左王錦輝讀幼稚園,一個讀完幼稚園再傳統小學就走吾上,一個直上讀小一,但小二下學期就轉去循小做插班生,佢話該校set d 課程好大同,做d功課又好難捉摸,佢係小組形式做功 ...

C9LAM,

我只知道有王錦輝小學和中學,是一條龍直資學校。不過,我就無聽過有王錦輝幼稚園。

另外,您說「一個讀完幼稚園再傳統小學就走吾上,」是甚麼意思?他讀了那一間幼稚園,然後讀那間小學?而跟不上?

其次,您說「一個直上讀小一,但小二下學期就轉去循小做插班生,佢話該校set d 課程好大同……」
您說這位直上小一,是由那間幼稚園直上那間小學?
甚麼原因要小二下學期轉去循小?
在循小不適應,後來又讀番邊間好適應?是否王錦輝小學?

不出奇,因為王錦輝是直資,又活動教學,一定比起循小更活動啦!咁佢適應咪好law。

其實,現在許多小學,我聽D家長朋友講,不論是培基、一呂、沙呂…都係話D題目難捉摸,甚至考試題目都是。主要是要考小朋友的閱讀理解咁話。我都無睇過D題目,不過真係好多不同小學都是如此。

而王錦輝小學、中學是直資一條龍,活動教學,我唔知佢D題目如何?不過,讀開直資小學既,好難考番津中,因為直資學校一般無咁谷,而且大家不同評估機制。

而我好認同您所講,最重要是小朋友能否適應此學校,所以,揀學校的排名只是其中一個參考。最重要您要看看學校的教學模式、辦學理念等……

不過,我見許多朋友家長都是選中了心儀學校,興高采烈,結果一、二年級時都話,乜D題目咁架?乜咁高要求架?乜咁多功課架?

其實,如果讀津校,我諗間間都係咁。

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

而直資有直資的好,如果我有錢,我都想俾錢等小朋友响呢D學校度讀,用錢來買番小朋友做功課既時間、買番佢無咁大既考試壓力,但係又有得做project。

我親友在培僑度讀中學,無疑佢講到某些老師真係好得,好悶既西史科都講到好生動、好攪笑,D同學鍾意聽咪會留心。

我親友話無考試壓力,因為唔合格可以補考,再唔及格可以再補考,考到您合格為止。我覺得都好新穎!

希望幫到您。^^

原帖由 SandyCPS 於 11-5-24 10:03 發表
以他們的升中派位來看,入band 1中學的比率。
另外,我寫︰培基、一呂、沙呂,是他們三間都算是成績較好的3間,但我無幫佢地排位,因為3間都競爭好大。您可以上他們網頁看其升中情況,仔細考量。

多謝DD仔幫我解答,您講得好! ...

講明先,我唔係challege 你;你可唔可以比條 link 我,等我搵到 e 3 間的升中情況?
有d學校就幾公開,但e 3間多數收得好密下~

原帖由 SandyCPS 於 11-5-24 10:42 發表

C9LAM,

我只知道有王錦輝小學和中學,是一條龍直資學校。不過,我就無聽過有王錦輝幼稚園。

另外,您說「一個讀完幼稚園再傳統小學就走吾上,」是甚麼意思?他讀了那一間幼稚園,然後讀那間小學?而跟不上?

其次,您說「一個直 ...

哈哈,唔講真係唔知,培橋咁樣考試架?
如果我係d懶學生,我根本唔會努力讀書,因為一定升到班;對一d精英學生,跟見d懶同學咁都升到,明明叻都扮蠢啦~叻有咩好喎?我寧願 hea 幾年,hea 到升中先再算~
如果屬實,咁既教學方式,我真係唔識。

原帖由 DD仔 於 11-5-24 09:13 發表
问得好! 论排名,一定有客观的准则:

单凭升英中百分比 (这是目前唯一公开,又重要的客观资料):

培基>一吕=沙吕>一胡>梁小>朱小

萧小和主风都比较低一点.

(note:一吕和沙吕的派位差不多好,虽然培基的升英中比例最高 ...

你有培小的升中數據嗎?
我想知培小升培中的人數,培基雖算英中,但水準只算 band2。

回覆 59# pineapple0983 的文章

http://www.pooikei.edu.hk/mainpa ... 0092010_J6_2_S1.pdf

应该是87%升英中.
‹ 上一主題|下一主題