用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 反叛期就是這樣嗎, 點算好?
go

反叛期就是這樣嗎, 點算好? [複製鏈接]

回覆 1# Joe媽媽 的文章

100%理解你,我個女亦正遭遇同一問題,佢小學時好乖好懂事,仲實牙實齒話反叛期會唔激我,叫我放心。點知而家就方激我唔死,講大話,欠功課,成績由頭八名跌到二十,成日渴望同同學去街,又話我管得嚴,唉!總之好似變左第個人咁,小朋友真係未到青春期都唔好太老定。
還好佢而家同家人關係都仲好好,情緒態度亦尚算溫和,每天都吱吱喳喳咩都講,我而家唯有一有機會就同佢講道理,但今日真係唔知聼日事,唯有見招拆招,各位媽咪,我地要齊齊努力,積極面對,可以的話多些在此留言,互相分享此階段小朋友的發展,互相打氣!

回覆 18# One-Mama 的文章

係呀!而家我每天都參考青少年的發展資料,軟硬兼施,見招拆招,反叛期是通往成長的必經之路,大家要咬緊牙關,捱過了便另一番氣象了,佢地同時亦好需要父母的支持,此刻最重要是保持良好溝通,萬事有相量,大家加油!

回覆 33# gigivinda 的文章

好多謝您的分享。
預防工作其實我們經已做了,是有幫助的,尤其表現在對我們的態度上,暫時尚算尊重。
渴望自由,是我現在最頭痛的,此年齡易放難收,但偏偏同學仔可以放學不回家,放假去行街,我女現在仍肯放學即回家,但蠢蠢欲動,偶然一次半次都會遲,又投訴我控制她,外在的張力好大好大。
對於她的一切我向來都好敏感,錯誤行為我地會即時指出,改善後口頭讚賞,佢向來都肯合作。但現在情況是,佢聽我地話時亦開始聽朋友話,我地又唔可以講人家太多不是,唯有時常提醒,開始都覺自己煩了,哈!
反叛期果真是聞名不如見面,各位加油!

回覆 36# Joe媽媽 的文章

Joe 媽媽,
您昨天見專家見成點呀?期待您的分享。

回覆 38# Joe媽媽 的文章

Joe mama,
好多謝您的分享。相信跟年青人的相處技巧是多聽少說,我們真的要改變身份,當他們是朋友般說話。
慢慢來吧!我反而認為成績是關係上的導火線,放鬆些,修復關係最重要。上來互相鼓勵,大家多忍耐,加油!
‹ 上一主題|下一主題