用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙小學與九龍塘學校小學部 會選哪一間? ...
go

喇沙小學與九龍塘學校小學部 會選哪一間? [複製鏈接]

如果不計學費原因, 會選哪一間哩?
請提供意見!!!
   0    0    0    0

喇沙好似好D WOW~

La Salle for sure.  Long history, through train.

答案好明顯喎

如果你中學既目標都係LS書院, 咁就緊係LS啦...起碼機會大好多MA...

LS of course!  No need to go through the升中process ( be prepared that it's competitive in LS).

原帖由 laisuen88 於 11-3-10 20:49 發表
請提供意見!!!

全港家長都識喇沙,但又有幾多家長識九龍塘小學?
級數不同!!

你選九龍塘小學啦, 因為等我地有多一個機會入喇沙

原帖由 laisuen88 於 11-3-10 20:49 發表
請提供意見!!!

LS! you needn't worry about sec. school application 6 years later.

醒目開學勳章

係唔係真是一條龍呀, 好似只有6成la salle 小學可入喎?!

原帖由 cpcog 於 11-3-11 10:00 發表
LS! you needn't worry about sec. school application 6 years later.

名牌效應唔緊要. 但係我地無咩錢. 咁有錢讀好d, 留番d唔洗錢畀我地. 社會資源就分配恰當了.

原帖由 miffy 於 11-3-11 11:37 發表
喇沙名牌效應真係咁緊要??

我覺得kts比較好, kts派位9x%派英中: http://www.ktsps.edu.hk/3/02_4.html

而kts是普通話教中文。

當然是喇沙啦!

其實樓主你點解仲要考慮呢?

Kowloon Tong School faces strong competition for Secondary school cause its own secondary school is not so good. La Salle, even though not 100% accepted, still stands better chance.

貢獻勳章

無錯,喇沙小學唔係100% Band 1 學生,同時唔係全部P.6學生直入喇沙書院,只有約百零人可升讀。

而在KTS,亦唔係100% 的學生屬於 Band 1,可以升讀 Band 1 英文中學或自行考獲 Band 1 英中的小朋友亦唔係全部。

但如果小朋友真係屬於第一組別學生,咁樣在喇沙小學讀的就穩入喇沙書院,除非你唔讀!

如果你在 KTS 屬於 Band 1 學生,有機會入喇沙書院,但要同其他第一組別學生爭喎!

如果我有心栽培個仔,又有得揀的話,一定會入喇沙。因為如果讀得好,中學就唔駛煩! 如果小朋友讀得唔好,就邊間都死 !

唔好比無知家長誤導,喇沙小學係讀書,係要好成績,唔係鬥多錢! 我都無錢架,亞仔都讀得好開心,只要讀得好,就唔會有人睇少你 !

研究研究 !

原帖由 joemyt 於 11-3-11 23:09 發表
無錯,喇沙小學唔係100% Band 1 學生,同時唔係全部P.6學生直入喇沙書院,只有約百零人可升讀。

而在KTS,亦唔係100% 的學生屬於 Band 1,可以升讀 Band 1 英文中學或自行考獲 Band 1 英中的小朋友亦唔係全部。

但如果小朋 ...

除左升中要考慮外, 其實仲有一樣要考慮係小朋友的能力, 因為KTS 英文係讀高一級, 數學又讀高半級, 所以家長同埋小朋友都會比較吃力...特別係升小學頭一年...相反, LS就係津貼學校, 要跟政府課程走..雖然佢地都會係課程上做好多增潤工作, 但係對小朋友同家長黎講就唔會有要追程度的感覺...

有冇帶小朋友去兩間學校走走, 睇下佢自己的意願呢?

請提供意見!!!

100% LS,不過九龍塘係男女校,又係私立,六年學費成二十萬,如果升中想讀番LS,不如就讀番LS.
‹ 上一主題|下一主題